Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Automatikus vereség lehet a válasz a huhogásra – reagált a hétvége eseményeire a FIFA elnöke

Németh Dániel

Publikálva 22/01/2024 - 17:45 GMT+1

A hétvégén az olasz élvonalban és az angol másodosztályban is volt nagyobb visszhangot kiváltó rasszista incidens, ami után az érintett szervezetek – köztük a FIFA – változtatásokat sürgettek. Gianni Infantino szerint a jövőben szigorúbban kellene büntetni a rasszista szurkolók csapatait, akár az automatikus vereség is szóba jöhet.

Mike Maignan a hétvégén levonult a pályáról, miután az Udinese ultrái majomhangokat adtak ki, ha labdához ért - fotó: Gabriel Menis

Fotó: AFP

A hétvégén történt rasszista incidenseket követően ismét fellángolt a vita, mit lehetne kezdeni a jelenséggel.

Körülbelül húsz perc telt el a mérkőzésből, amikor Mike Maignan először odament a játékvezetőhöz, hogy jelezze: az Udinese-tábor újra és újra huhogással reagált, amikor labdához ért. Fabio Maresca továbbította az információt, a protokollnak megfelelően a hangosbemondón keresztül figyelmeztették az ultrákat a következményekre. Mivel nem fejezték be a huhogást, a 33. percben a Milan francia válogatott kapusa lesétált a pályáról, a társak pedig követték.
„Már az első kirúgásnál hallottam a majomhangokat” – árulta el a Sky Sport Italiának Maignan. „Amikor másodszor mentem a labdáért, újra hallottam. Szóltam a negyedik játékvezetőnek és a kispadunknak a történtekről. Nem futballozhatunk így. Nem ez az első eset, hogy ilyen történt. Ki kell mondanunk, hogy amit tesznek, az helytelen. Nem minden szurkoló érintett, a legtöbben buzdítják a csapatukat és gúnyolják az ellenfelüket, ami teljesen normális. Ez azonban nem az.”
Maignan azt is elmondta, hogy amikor a játékoskijáró felé vette az irányt, nem állt szándékában visszatérni a pályára. „Dühös voltam, mert nem először történt ilyen. Nem akartam játszani, de mi egy család vagyunk, és nem hagyhattam magukra a csapattársaimat” – magyarázta a kapus, akire Zlatan Ibrahimović szavai is hatással voltak. A Milanhoz tanácsadóként visszatérő sztár rögtön lesietett a játékosokhoz, hogy váltson néhány szót velük.
Azt mondta, maradjak erős mentálisan, és az a legjobb válasz erre, ha megnyerjük a meccset.
Végül ez sikerült, ráadásul emlékezetes módon, az Udinese ugyanis a közjáték után megfordította a meccset. A milánóiak azonban a meccs hajrájában kétszer is eredményesek voltak két csereként beálló támadónak köszönhetően: előbb Luka Jović talált a kapuba, majd Noah Okafor váltott gólra egy szögletet. A meccsnek azonban biztosan lesz utóélete, az a minimum, hogy a huhogó szurkolókat kitiltják a stadionokból, és vélhetően a klub is kap majd valamekkora büntetést.
A drukkerek azonosítását megkönnyíti, hogy az Udinese saját stadionnal rendelkezik, és a klub felel a meccsek biztosításáért. (A legtöbb stadion önkormányzati tulajdonban van, és a rendőrség feladata intézkedni, de csak nagyobb volumenű ügyekben jár el.) Maga a jelenség azonban nem egyedi, évente több olyan eset is van Olaszországban, amikor egyes táborok kipécézik az ellenfél színesbőrű kulcsjátékosait, és huhogással, illetve egyéb sértésekkel próbálják megalázni őket.
picture

Mike Maignan, és Fabio Maresca az Udinese-Milan bajnokin

Fotó: Getty Images

Bár sokszor elhangzik, hogy a rasszizmus elleni küzdelemben az oktatás a legnagyobb fegyver, a jelenség valójában sokkal komplexebb, mivel az ultracsoportok tudatosan ütnek oda, ahol a legjobban fáj. Vagyis nem feltétlenül azért huhognak, mert nincsenek tisztában azzal, hogy így az emberi méltóságukban sértik meg az ellenfelet, és undorítóan viselkednek, hanem épp ellenkezőleg: nagyon is tudják, és pont ezért csinálják.
Ami ettől még ugyanúgy helytelen marad, ezért küzdeni kell ellene, ám sokkal nehezebb megtalálni az ellenszerét.
Ilyen értelemben érdekes lehet a FIFA javaslata, miszerint a rasszista rigmusok vagy a huhogás lehetséges következményei között szerepeljen a mérkőzés automatikus elvesztése is. Ami talán nagyobb visszatartó erővel bírna, mint az Olaszországban osztogatott Daspók, amikor határozott időre kitiltanak szurkolókat a stadionokból. Ezeknek egyáltalán nincs visszatartó erejük, sőt, az ultrák büszkén vállalják, ha ezzel közvetve hozzájárultak a csapatuk győzelméhez.
„Minden érintett félnek cselekednie kell, már az iskolai oktatástól kezdve, hogy a jövő generációi megértsék, ez nem része a futballtársadalomnak. A háromlépcsős folyamat mellett (meccs megszakítás, újra megállítás, felfüggesztés), be kell iktatnunk egy olyan lehetőséget, hogy az a csapat automatikusan elveszítse a mérkőzést, amelynek a szurkolói rasszizmust követnek el és a mérkőzés megszakítását okozták” – írta Gianni Infantino.
A hétvégén volt egy másik, szintén nagy visszhangot kiváltó incidens is. Az angol másodosztályban szereplő Coventry City középpályása, Kasey Palmer esett áldozatául a rasszista rigmusoknak a Sheffield Wednesday elleni találkozón. A futballista mellett mindkét klub kiállt, utóbbi – az Udineséhez hasonlóan – ígéretet tett arra, hogy azonosítani fogják a rasszista drukkereket, akikre a lehető legszigorúbb következmények várnak.
"Fekete vagyok és büszke, mind a három gyerekemet ugyanerre nevelem. Hogy őszinte legyek, olyan érzésem van, mintha semmi sem változna, bármennyire is keményen próbálkozunk. Néhány majomhangot kiadó szurkoló nem határozza meg az egész tábort – értékelem a szeretetet és a támogatást, amit az eset óta kaptam" - mondta Palmer a meccs után.

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés