Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Totti: „Régen több volt a szenvedély, manapság oda igazolnak a srácok, ahol a legtöbb pénzt kapják”

Németh Dániel

Frissítve 20/10/2023 - 14:44 GMT+2

Francesco Totti interjút adott a Marcának, amelyben többek között az is szóba került, miben változott meg a játék azóta, hogy kikopott az ő generációja. Bár az AS Roma legendás tízese hangsúlyozta, nem ítélkezik a mai futballisták felett, arra azért rámutatott: az ő idejében nagyobb szerep jutott a szenvedélynek és a klubszeretetnek.

Francesco Totti 2017 májusában, az utolsó római mérkőzésén - Fotó: Giuseppe Maffia

Fotó: AFP

Francesco Totti a megváltozott értékekről, a tízesek szerepéről és az olasz válogatott helyzetéről is nyilatkozott.

Az AS Roma és az olasz válogatott legendájával a Marca készített interjút, így azért nem annyira meglepő, hogy gyakran szóba került a Real Madrid a beszélgetés során. Tottinak egyébként is van személyes kötődése a klubhoz, gyerekként ugyanis jó pár Real-futballista inspirálta őt, világklasszis játékosként pedig arra is volt esélye, hogy a klubhoz szerződjön.
A korábbi tízes azonban újra és újra kikosarazta a Realt, és a teljes pályafutását a Roma színeiben töltötte. Úgy gondolja, az ő idejében ezt könnyebb volt megtenni, mert a játék nagyobb részben szólt a szenvedélyről és a klub iránti szeretetről, míg manapság sok mindent a pénz irányít. Totti arra is kitért, milyen irányba tart a foci, a Roma és az olasz válogatott.
Egy igazi művész voltál a pályán a saját idődben. Hogy tetszik a mai futball?
Általánosságában mindig szeretem a focit, de az ma már egyértelmű, hogy más a játék, mint az én időmben volt. Nálunk jobban előtérben volt a csapatszellem, a küzdőszellem. Manapság jobban érvényesül az egyéni fizikum. Nyilvánvalóan megváltozott a játék.
Hogy egy példát is hozzunk erre, a Real Madridnál sok fizikális játékos van Bellinghamtől kezdve, Tchouaménin át egészen Camavingáig.
Igen, közben viszont mindig remek játékosokról beszélünk. Teljesen normális, hogy ha az én időmben látott Real Madriddal, amelyben Beckham, Roberto Carlos és Zidane játszott, hasonlítjuk össze a mait, egészen más karaktereket találunk.
picture

Jude Bellingham

Fotó: Getty Images

Legendás tízes voltál, ez a poszt ma már szinte nem is létezik. Mit gondolsz erről?
Korábban talán fontosabb volt a tízes poszt. Nem gondolnám, hogy teljesen eltűntek volna a tízesek, viszont ma már a 10 szinte ugyanolyan szám, mint az összes többi, nincs olyan nagy jelentősége a csapat szempontjából.
Az AS Roma volt az első igazi nagy szerelmed. Mit gondolsz Mourinho mai csapatáról?
Vannak hullámvölgyek, de egy nagyszerű edzőnk van José Mourinho személyében. Remélem, olyan magasra juttatja a csapatot, amennyire csak lehetséges.
Egy korábbi interjúban azt állítottad, hogy a Roma után nálad a Real Madrid következik. Miért?
Gyerekkorom óta kedvelem őket, minden meccsüket megnéztem. Akkoriban a Madrid inspirált, mert tele volt nagyszerű játékosokkal. Megmozgatott érzelmileg a játékuk.
De mi nyűgözött le bennük? A küzdőszellemük, esetleg a történelmük?
Minden, kezdve azzal a ténnyel, hogy ők a világ legeredményesebb klubja. Aztán a szurkolók, a Santiago Bernabéu stadion.


Sok nagyszerű stadionban játszottál, de a Bernabéu mindig elbűvölt.
Az AS Roma színeiben 25 éven át játszottam a legkülönbözőbb helyszíneken, de igen: a Bernabéu valami egészen más volt. Teljesen más a hangulata.
Melyik Real Madrid-játékos gyakorolt rád nagyobb hatást?
Sokan voltak, Hugo Sáncheztől kezdve egészen a Hierro-féle generációig, aztán Roberto Carlos, Salgado. Akár egész nap sorolhatnám a neveket, nem megfeledkezve a Fenomén Ronaldóról, akit legalább annyira csodáltam, mint Baggiót, Del Pierót, Zidane-t, Raúlt és Morientest.
Sokszor dicsérted Modrićot is.
Őt még most is a világ öt legjobbja között tartom számon, minimum a középpályások között, holott már 38 éves. Kevesen látnak úgy a pályán, ahogyan ő, és mindig egy vagy két másodperccel előbb hoz döntést a többieknél.
Szerinted Ancelotti az olaszok vagy a Real Madrid-szurkolók számára különlegesebb személy?
Szerintem mindannyiunknak az. A világ egyik legjobbjáról beszélünk, aki nyert Olaszországban, Németországban, Franciaországban és Spanyolországban. Emberként igazi úriember. Tökéletes. Remek a viszonyom Carlóval. Igazán kiváló ember, akinek pozitív a kisugárzása. Egyszer megmutatta nekem a Real Madrid edzőközpontját.
picture

Francesco Totti és Antonio Cassano az AS Roma színeiben

Fotó: Getty Images

Beszéltél valaha Florentino Pérezzel arról, miért nem írtál alá?
Igen, párszor összefutottunk. Elmondta nekem, az volt az egyetlen szépséghiba a karrierjében, hogy nem tudott a Real Madridhoz csábítani.
Az egész pályafutásodat egyetlen csapatnál töltötted. Mit gondolsz a szaúdi transzferekről?
Szerintem az a nagy különbség az én focim és a mostani között, hogy korábban nagyobb volt a szenvedély, jobban számított a klubszeretet, nagyobb volt a hajlandóság, hogy valaki egyetlen klubnál maradjon az egész pályafutása során, és megadja a tiszteletet. Manapság oda igazolnak a srácok, ahol a legtöbb pénzt kereshetik.
Spanyolországban ott van Gabri Veiga esete, aki 21 éves korában igazolt Szaúd-Arábiába. Erről mi a véleményed?
El sem tudtam volna képzelni, hogy hasonló döntést hozzak a karrieremben, de ahogyan említettem már: az emberek manapság több mindenre gondolnak, nem csak a focira. Nem kritizálom őt.
Mikor lesz újra erős az olasz válogatott?
Abban reménykedünk, hogy hamarosan. Már két világbajnokságról maradtunk le, amit nem engedhet meg magának Olaszország, a világ egyik legerősebb futballnemzete. Remélem, hogy az új edző, Luciano Spalletti hamar megtalálja a legjobb megoldást.


Spanyolországról mit gondolsz?
Nyilvánvalóan nem annyira erős, mint mondjuk 2010-ben volt. De a spanyoloknak mindig remek játékosai és edzői vannak, szóval gyorsan megrázzák magukat.
Válassz egy sikert a pályafutásodból. Csak egyetlen egyet.
Lehetetlen. Igazságtalan lenne a többivel szemben.
Forrás: Marca

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés