Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Silvio Berlusconi egy zseni volt, aki a jövőbe látott” – így búcsúztak a legendák a Milan egykori tulajdonosától

Németh Dániel

Publikálva 12/06/2023 - 19:58 GMT+2

Hogy lássuk, mennyire is volt meghatározó alakja a világ labdarúgásának Silvio Berlusconi, elég végignézni azoknak a névsorán, akik elbúcsúztak a Milan egykori tulajdonosától és elnökétől. A súlyos betegség után, 86 éves korában elhunyt Berlusconi örökre megváltoztatta a labdarúgást, és sokakat inspirált a sportban töltött évtizedei során, akik a mai napig hálásak neki.

Silvio Berlusconi, a Millan egykori tulajdonosa Franco Baresi és Fabio Capello társaságában

Fotó: Twitter

86 éves korában elhunyt Silvio Berlusconi, a Milan legendás tulajdonosa és elnöke.

Az üzleti életből és a politikából egyaránt ismert Berlusconi 1986 és 2017 között irányította a Milant, amely 29 trófeát – köztük öt BEK/BL-t – nyert ebben a periódusban. Ezzel Berlusconi minden idők legsikeresebb tulajdonosai közé tartozik, tevékenységével pedig örökre megváltoztatta a futballt, előkészítve a szuperklubok korszakát. Egykori játékosai és edzői közül többen elbúcsúztak a legendás elnöktől, ezek közül válogattunk ki néhányat.
Arrigo Sacchi
„Rosszul érzem magam, mert a tények ismeretében sem számítottam erre. Egy fantasztikus barát volt, mindent neki köszönhetek. Silvio Berlusconi nagylelkű ember volt, aki megpróbált változtatni ezen a bonyolult, individualistákkal teli országon. Hogy ő is egy lett volna közülük? Nem, ő mindenre gondolt, tovább látott ennél. Amikor kinevezett vezetőedzőnek, azt mondtam neki: vagy őrült, vagy zseni. Azt már önök fogják eldönteni, hogy melyik lett.”
Paolo Maldini
„Egy zseni, egy látnok és egy örök álmodozó hagyott itt bennünket, de mindenekelőtt egy barát, aki megváltoztatta a mi Olaszországunk történetét. Köszönünk mindent, elnök úr. Te tetted lehetővé, hogy mi, Milan-szurkolók több mint 30 éven át megéljünk egy álmot. Senki sem lesz hozzád fogható.”
Adriano Galliani
„Egy betölthetetlen űr keletkezett. Lesújtva, némán, mérhetetlen fájdalommal siratom a barátomat, aki mindenben mesteri volt, és 43 éven át megváltozatta az életemet. Nyugodj békében, drága elnököm.”
Kakhaber Kaladze
„Drága Silvio, ezen a napon a futballtörténelem egy darabkája és Olaszország elveszített egy vezető figurát, aki lehetővé tette a Milannak, hogy valamennyi klubtrófeát elhódítson. Egy embert, aki mindig készen állt mindenre, egy győztes embert, és egy embert, aki átírta a labdarúgás történetét.”
Carlo Ancelotti
„A ma szomorúsága nem törölheti ki a közösen átélt boldog pillanatok emlékét. Örökké hálás leszek az elnöknek, de mindenekelőtt ennek a vicces, hűséges, intelligens és őszinte embernek, aki meghatározó volt a labdarúgóként és később az edzőként eltöltött éveimben is. Köszönet érte.”
Roberto Mancini
„Nagyon sajnáljuk a történteket, Berlusconi kivételes ember volt a sportban és a politikában egyaránt. Ez egy nagyon szomorú nap. Személyes emlék? Rengeteg van, de eszembe jutott egy derbi, amit mi nyertünk meg az Interrel, ő pedig bejött az öltözőbe, hogy megdicsérjen minket. Nagyon sportszerű volt. Az egész pályafutásom összekapcsolódott Berlusconival, a Milan elnökével. Nehéz és szomorú nap ez, rengeteget jelentett Olaszország számára.”
Franco Baresi
„Most egy kicsivel magányosabb vagyok. Olyan volt számomra, akár egy apafigura, különleges és szenvedélyes elnöke volt mindenkinek. Valóra váltotta az álmaimat. Kivételes elnök és kivételes ember volt, aki mindig minden alkalomhoz megtalálta a megfelelő szavakat. A futballban látnok volt, létrehozott egy fantasztikus csapatot, amivel lehetővé tette, hogy valóra váljon a gyerekkori álmom. Sokkal tartozom neki.”
Alessandro Nesta
„Nincsenek rá szavak, mennyire hálás vagyok neki. Nyugodjon békében az örökös elnökünk.”
Filippo Galli
„Hogy Silvio Berlusconiról nevezzék el az új Milan-stadiont? Remek ötlet lenne. Megvásárolta a klubot, majd a világ tetejére juttatta. Ha az emberek beállnának mögé, akkor talán megoldható lenne.”
„A klub előző évtizedei hozzá kapcsolódnak. Számos emlék fűz hozzá játékosként és magánemberként egyaránt. Emlékezni fogok a lelkesedésére, amivel az Arena Civicában beszélt, a helikopterrel való megérkezésére. Sok más mellett ez a hihetetlen lelkesedés érttette meg velünk, hogy micsoda nagyszerű gondolatai voltak.”
Fabio Capello
„Silvio Berlusconi zseni volt. Évekkel előre látta a jövőt. Számos területen ért el hihetetlen eredményeket, legyen szó a labdarúgásról vagy az üzletről. Neki köszönhetem az edzői pályafutásomat. Négy év irodai munkát követően hívott a Milanhoz. Meglepett, de nagyon büszke voltam, és kivételes eredményeket értünk el együtt.
Filippo Inzaghi
„A mellette töltött évtized után biztos vagyok benne, hogy ezt a fotót választotta volna. Örökre belopta magát a szívembe az intelligenciájával, hogy mindig megtalálta a jó és okos embereket, a túláradó lendületével és a sikeréhségével – ezekben rejlik a sikerének a titka. Számos különleges fejezetet írtunk közösen az olasz futball történetében, az én szememben mindig ő lesz az egyetlen, nagyszerű elnök.”
Massimo Ambrosini
„Aligha tűnik fel még egyszer a futballban egy ennyire zseniális, szenvedélyes, ambiciózus és bátor ember. Köszönünk mindent, drága elnökünk, amiért megadtad az esélyt, hogy részesei legyünk ennek a győztes és megismételhetetlen történetnek.”
Demetrio Albertini
„Silvio Berlusconi elnöksége alatt váltam fiatal, pályakezdő játékosból egy rutinos vén rókává. Pályafutásom alatt minden egyes pillanatban megtalálta a megfelelő szavakat. Mielőtt politikai pályára lépett volna, rendszeresen ebédelt velünk a mérkőzéseket megelőző napon, még a vicceire is emlékszem. Ő az az elnök, aki mindig ott volt mellettünk.”

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés