Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Ronaldo szerint Lukaku bizonyítani fog, Ibra nagy dilemma előtt áll, a Roma pedig önmaga ellensége

Németh Dániel

Frissítve 02/08/2022 - 19:17 GMT+2

Profi pályafutása során Ronaldo az Intert és a Milant is megjárta, és a mai napig figyelemmel követi az olasz bajnokságot. Az aranylabdás brazillal a La Gazzetta dello Sport készített nagyinterjút, amelyben elsősorban a Serie A közelgő idénye került a középpontba, de megosztotta a gondolatát a válogatottról, Romelu Lukaku helyzetéről, Zlatan Ibrahimović sérüléséről, és a Mourinho-hatásról is.

Ronaldo, Cafu, Rivaldo

Fotó: AFP

Ronaldo szerint az Inter, a Juventus és a Milan kiemelkedik a Serie A-ból, de tetszik neki a José Mourinho-féle római projekt is. A brazil zseni a La Gazzetta dello Sportnak nyilatkozott.

Inter, Juventus, Milan.
Már meg is van a cím. Ez a sorrend az esélyesek között?
Nem, ez a három esélyes, de ábécé szerint. Azt majd csak a piac végén látjuk meg, hogy ki az igazi esélyes. Nem mellesleg: az átigazolások szépen tönkre is vágják a nyaralásomat.
Elrontott nyaralás Ibizán? Ez azért erős.
Visszatért a Valladolid az élvonalba, a Cruzeiro első helyen áll a bajnokságban és visszatér a Serie A is: nincs megállás. Most, hogy ezzel is foglalkozom, tudom, hogy mennyire nehéz. Mennyire nehéz jóslatokba bocsátkozni, mennyire könnyű tévedni. Különösen egy ehhez hasonló bajnokság előtt.
Mire gondolsz?
Novemberig focizunk, mint az őrült, aztán kezdődik a világbajnokság, majd utána…
Itt álljunk meg egy pillanatra, mert ez a szó fájdalmas az olaszok számára. Olaszország nem jutott ki a vébére, milyen hatása lesz ennek?
Rossz. Sajnálom, mert egy kicsit én is olasznak érzem magam, és úgy gondolom, hogy akik imádják a labdarúgást, azok a legjobbakat szeretnék látni a világbajnokságon. Így alakult, el tudom képzelni, hogy érzi majd magát Mancini novemberben.
Folytasd, kérlek. Azt mondtad: majd utána…
Januárban minden kezdődik elölről, és ki tudja megmondani, hogyan? Én valószínűleg élveztem volna egy ehhez hasonló szezont, különösen a második felét, amikor a hangsúly a zsenialitásra kerül; kevés erőnléti edzés, sok labdás gyakorlás, rövid meccsek, szórakozás. Egyébként nem lepne meg, ha furcsa versenyeket látnánk.
Próbáljunk egy kicsit előre tekinteni. Miért épp az Inter?
Mert már tavaly is megnyerhették volna a Scudettót, fogalmazzunk úgy: volt egy olyan pontja a szezonnak, amikor gyakorlatilag a zsebükben volt. Ráadásul Lukaku visszatért, egy olyan játékos – különösen Olaszországban –, aki a különbséget jelenti. Ő és Lautaro szinte tökéletes párost alkotnak, amit láttunk már a múltban. Remekül érzik egymást, sok gólt szereznek – ezek elég hasznosak a csapat számára.
picture

Romelu Lukaku és Lautaro Martinez

Fotó: Getty Images

Mennyire lesz nehéz Lukakunak megismételni a távozása előtti teljesítményét?
Ő akart visszatérni, ráadásul nagyon erősen: ez az én szememben máris garancia. Persze még formába is kell lendülnie.
Ez ismerősen hangzik. Capello időnként elmondja, hogy a Realban tíz kilóval voltál nehezebb, mint amikor megnyerted a világbajnokságot.
Nem hiszem, hogy engem fog utánozni Lukaku. Pontosan tudja, hogy el kell nyernie az Inter-szurkolók bocsánatát azért, ahogyan távozott, és a csapatnak szüksége is van egy játékosra, aki húzhatja őket előre, akár fizikálisan is.
Bajnok lett volna tavaly az Inter, ha van Lukaku?
Nem vagyok jós, de illene a képbe. Az Inter az elveszített derbiken bukta el a Scudettót, illetve volt két gyenge hónapja is. Ezekben a helyzetekben szükség van a bátorságra, hogy a döntetlenre álló mérkőzéseket is megnyerd. Sokat segít, ha van kire támaszkodni: ezt könnyebb megtenni egy akkora játékos esetében, mint amekkora Lukaku.
A szurkolók nem csak a Lukaku-Lautaro kettősről álmodoztak, de Dybaláról is.
A futballban nem mindig teheted azt, amit szeretnél, időnként előfordul, hogy akarsz valamit, mégis kénytelen vagy korlátozni magad. Ez az Inter esetében a gazdasági háttér, amely Olaszországban sokakra, szinte mindenkire jellemző. Nekem úgy tűnik, hogy Marotta és az én Ausilio barátom jól ugorják meg ezt a helyzetet.
Megoldják Škriniar ügyét is?
Ezt nem tudhatom. De ha marad, akkor senki sem fog arról beszélni, hogy Bremer a Juventushoz igazolt. Elvégre ez aggasztja a szurkolókat, nem?
Nem csak Bremer.
Elég jól ismerem a bajnokságot ahhoz, hogy ki merjem jelenteni: a Juventus nem engedhet meg magának egy ehhez hasonló évet. Szóval biztosra mennek. Elvégre, ahogyan Allegri is mondta: a bajnoki cím kötelező, nem igaz?
picture

Bremer

Fotó: AFP

Így van.
Valamint Európában is jobb teljesítményt kell nyújtaniuk. Viszont azt követően, hogy két évig nem nyertek bajnokságot, a Juventus nem fog hosszú távban gondolkodni, azonnal nyerni akar. Ellenkező esetben nem ment volna rá Di Mariára és Pogbára. Emberek, akiknek már nincs mit bizonyítaniuk, és akikről pontosan tudják, mire képesek és mire nem. Mindenekelőtt pedig olyan játékosok, akik Olaszországban a különbséget jelenthetik, és akár egyedül is eldönthetik a meccseket.
Pogbát már el is veszítették.
Ez balszerencse. Az viszont biztos, hogy amikor eldől a bajnokság, ott lesz a pályán.
Mit gondolsz Di Mariáról?
Őt elég jól ismerem: Madridban voltak olyanok, akik csak azért mentek ki, hogy láthassák őt. Soha nem mondanád meg, hogy 34 éves, most is remek fizikai állapotban van. A pályán pedig olyan dolgokat vesz észre, amiket rajta kívül szinte senki. Nem csak játszik, de alkot is egyben: mindenekelőtt gólpasszokat.
Ennek Vlahović örülni fog.
Ő a tizenhatoson belül egy állat, de szükség van a segítségre. Di Maria erre alkalmas lehet.
Ennyi elég lesz, vagy kell még egy regista is?
Ezt Allegri tudja. Tisztában vagyunk azzal, hogy a Juve a Scudettóra lő, de igazából a Bajnokok Ligája az, amiről régóta álmodoznak. Egyértelmű a múlt alapján, hogy a BL-hez valami több kell, ott nem ajándékoznak gólokat, sem Vlahovićnak, sem másnak.
A Di Maria-Vlahović-Chiesa trió elég jól hangzik a BL-ben is, nem?
Mikor tér vissza Chiesa?
picture

Federico Chiesa

Fotó: Getty Images

Óvatos becslések szerint októberben.
Sajnos tudok ezt-azt a súlyos sérülésekről. Jelenleg ő lehet a legerősebb olasz játékos, de az ő stílusával időbe telik, mire visszaszerzi a régi erejét. Azonban, ha két ennyire különböző és egymást ilyen jól kiegészítő játékosod van, mint amilyen Chiesa és Di Maria, akkor sokféleképpen lehet játszani. Támadó felfogású futballra van szükség, Európához is ez a kulcs, ott ugyanis könnyebb játszva nyerni, mint a kivárásra építeni. Még ha az ellenkezője is megtörténhet.
Mint Ancelottival és a Real Madriddal májusban?
Soha nem mondanék rosszat Ancelottiról.
Bremer van annyira jó, mint De Ligt?
Korábban már beszéltem erről. De Ligt 22 éves, és legalább 10 szezonon keresztül lehet a világ legjobbja. Bremer sem idős, ráadásul egy remek bajnokságban bizonyított, és ha át tudja menteni a formáját, akkor nem ad kevesebbet a Juvénak, mint amennyit De Ligt tudott.
Sokan Inter-Juve párharcra számítanak.
Mint az én időmben? Nem. Én azt gondolom, hogy ha valaki megnyeri a Scudettót, azt nem írhatod csak úgy le. Legalábbis az elején. A Milan egy szintről indul azt Interrel és a Juvéval, így ők hárman az az esélyesek. Talán még inkább kiemelkednek a mezőnyből, mint tavaly.
Ezek szerint a Napoli lemaradt?
Nem tudok sokat róluk, de az biztos, hogy fontos játékosokat veszítettek el: mindenekelőtt Koulibalyt. Meglátjuk, hogy mit csinálnak a piacon augusztus végéig, de csak hogy egy példát hozzak: a Roma már most többet tett.
Erre hamarosan kitérünk, de előbb vissza a Milanra. Miért gondolod úgy, hogy az Interrel és a Juvéval fognak küzdeni?
Mert van egy fontos alapjuk, amit a játékosok és a játékkoncepciójuk közösen hozott létre, és amely a véleményem szerint maradni fog. Ugyanakkor úgy hiszem, hogy lehet még javítani rajta.
Mondjuk Charles De Ketelaere-ral?
Annyira nem ismerem őt, és úgy gondolom, hogy a Bruges-ben nyújtott teljesítménye alapján akkor sem lehet megítélni, ha már a válogatottban is játszik. A minőség, a kreativitás és a modernitás azonban mindig jól jön: ő lehet az, akire szüksége van egy olyan csapatnak, amely mindenekelőtt a stabilitásával emelkedett ki.
picture

Charles De Ketelaere

Fotó: Getty Images

Elöl hiányzik belőlük valami?
Ez attól függ. Ha Leão megteszi a következő lépést, Origi pedig állandósítani tudja azt, amit felvillanások erejéig láttunk tőle, akkor azt mondanám, hogy nem. Ellenkező esetben viszont kevés lehet: Giroud-t önmagában nem tartom elegendőnek.
És Ibrahimović?
Ibra lehet az az ajándék, akivel a bajnokság bizonyos pontján meglepheti magát a Milan. Azt hiszem, hogy őt érdekli leginkább, hogyan tud visszatérni. Amikor a térdemmel bajlódtam, gyakran feltettem a kérdést: hogyan fogok ebből visszajönni.
Felcsigázott a Roma?
Mourinho kisugárzását nagyon élvezem. Nehéz neki nemet mondani. Rákényszerít a saját akaratára, de közben meggyőz arról, hogy ez a te saját választásod volt. Ő a megfelelő edző ahhoz, hogy megtalálja a közös hangot Dybalával, aki olyan bálvány lehet a Románál, amilyennek a Juvénál sosem érezhette magát.
Meddig juttathatja a Romát Mourinho?
Róma számára – ha nem csal az emlékezetem – a túlzott római eufória lehet a legnagyobb veszély. Jelenleg az a minimum, hogy célba veszik a Bajnokok Ligájába való visszatérést, még ha Mourinho túl okos is ahhoz, hogy ezt így kimondja. Az viszont romba döntheti a projektet, ha a Scudettóról beszélnének. Egy dolog biztos: az Olimpico ebben az évben mindenki számára pokoli lesz.
picture

José Mourinho

Fotó: Getty Images

Forrás: Gazzetta

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés