Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Pogbának nem tetszik, hogy kevesebbet akarnak neki fizetni, a Juvénak meg hogy nem tud játszani

Németh Dániel

Frissítve 03/02/2023 - 14:00 GMT+1

A Juventus nagy reményeket fűzött Paul Pogba visszatéréséhez, ám a francia középpályás egyetlen tétmérkőzésen sem lépett pályára a mostani szezonban. A játékos sérülékenysége miatt egyre türelmetlenebb a klub vezetősége, olyannyira, hogy az olasz sajtó szerint már inkább szabadulnának tőle. Ez azonban finoman szólva sem ígérkezik egyszerű feladatnak.

Franciaország győzelemmel kezdett a női labdarúgó Eb-n, Pogba visszatért a Juventushoz

Paul Pogba egyelőre a Juventusnál sem találja a helyét, az olasz sajtóban már arról írnak, távozhat a klubtól.
Beppe Marrotta a torinói időszakában mesterien nyúlt hozzá a szabadon igazolható játékosokhoz, elég csak arra gondolni, mi mindent köszönhetnek Andrea Pirlo megszerzésének. A Juventus a kiváló sportigazgató távozása óta is előszeretettel nézelődik a szabadon igazolható futballisták között, ám mostanában lényegesen rosszabb hatásfokkal teszi. Még a nyáron nagy reményekkel szerződtetett Paul Pogba sem tűnik főnyereménynek, a francia középpályás egyetlen tétmeccsen sem lépett pályára.
A világbajnok labdarúgó 2012 és 2016 között négy rendkívül sikeres szezont töltött Torinóban, a négy Scudetto mellett két Olasz Kupa-siker került a vitrinbe, 2015-ben Bajnokok Ligája-döntőt játszottak, Pogba pedig a világ egyik legjobb középső középpályásává érett. 2016 nyarán a Manchester Unitednek sikerült visszacsábítani a játékost, miután potom 105 millió eurót utalt a Juventus számlájára – ezzel az akkori átigazolási rekordot is sikerült megdönteni.
Pogba manchesteri pályafutását kudarcként szokás jellemezni, ám ez azért messze nem fedi a valóságot, 233 mérkőzésen 39 gólig és 53 gólpasszig jutott, miközben többnyire belső középpályásként számítottak rá. Az persze kétségtelenül igaz, hogy a francia teljesítménye hullámzó volt, egyes szakaszokban zseniális dolgokat művelt a pályán, de voltak komoly mélypontjai is – sokszor a sérülései miatt.
Amíg a Juventusban eltöltött négy szezon alatt 11 mérkőzést kellett kihagynia, az MU-nál rendszeresen bajlódott különféle problémákkal – a combhajlítója és a bokája is többször harcképtelenné tette. (És mint azóta kiderült, még a sámánok sem segítettek a visszatérésben és a megelőzésben.) Mindent egybevetve a Transfermarkt szerint a manchesteri időszakban kereken 100 mérkőzést hagyott ki különböző sérülések miatt – vagyis évente átlagban majdnem 17 meccset.
Mindezek ellenére Torinóban úgy gondolták a nyáron, érdemes leigazolni a futballistát, akit 2026-ig láncoltak a klubhoz, évi 8 millió eurós fizetéssel – sőt, a bónuszokkal együtt akár 10 milliót is kaphatna. Ezért a befektetésért a Juventus mondhatni, hogy keveset kapott vissza: Pogba ugyanis a nyáron térdsérülést szenvedett, és azóta sem lépett pályára tétmeccsen - legutóbb a Lazio elleni Olasz Kupa-mérkőzésen maradt ki a keretből izomproblémák miatt.
Ezúttal elméletileg csak kisebb sérülésről van szó, ami pár héttel késleltetheti a visszatérését, a Gazzetta dello Sport szerint azonban a klub vezetőségének és Massimiliano Allegrinek fogytán a türelme Pogbával kapcsolatban. Hétvégén az edző úgy fogalmazott, óvatosan kell visszaépíteniük a csapatba a francia játékost, és számításai szerint két-három hónapig is eltarthat, mire formába lendül – ha ez igaz, akkor szinte csak a szezon végén számíthat a klasszis futballistára.
Pedig a Juventus számára most minden erősítés jól jönne, mivel a klubot a szabálytalan könyvelése miatt 15 pontos büntetéssel sújtotta az Olasz Labdarúgó-szövetség. Mivel a torinóiak fellebbeztek az ítélet ellen, nincs még kőbe vésve a levonás mértéke, viszont egy másik ügyben is vizsgálják Juvét, ami újabb potenciális pontlevonást hozhat maga után. A legrosszabb esetben tehát előfordulhat, hogy a klubnak a kiesés ellen kell harcolnia a 22/23-as szezonban.
Allegri a világbajnokság előtti időszakban összerakta a Juventus védekezését, sorozatban nyolc mérkőzésen nem kapott gólt a csapata. Ez aztán a Napoli elleni rangadón megszakadt, azóta pedig hátul is akadnak problémák, az Atalanta háromszor, a Monza pedig kétszer talált Wojciech Szczęsny kapujába. Ez komoly gond, mert a torinóiak támadójátéka akkor sem volt meggyőző, amikor sorozatban nyerték a mérkőzéseket – négy alkalommal is 1-0-val sikerült hozni a három pontot.
Pogba kreativitása óriási segítség lenne a Juventusnak, ezért is várják fokozottan a visszatérését, azonban, ha a sérülékenységét Torinóban sem tudja maga mögött hagyni, előbb-utóbb valóban elfogy a vezetők türelme. Különösen akkor, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a kialakult helyzetben vastagon benne van a futballista, mivel az orvosok tanácsa ellenére kezdetben konzervatív kezelést választott, hogy ne kelljen lemondania a világbajnokságról.
picture

Paul Pogba

Fotó: Getty Images

Mint azt a mellékelt példa is mutatja, a terv nem jött össze, egy hónappal később műtéti úton hozták helyre a sérült meniszkuszát, emiatt még több mérkőzést kellett kihagynia a Juventusban. Az optimistább becslések szerint február közepén térhet vissza a pályára, amennyiben a mostani izomsérülése megfelelően gyógyul, ám az mindenképp intő jel a francia játékossal kapcsolatban, hogy ez is közel egy éves kihagyást jelentene, az utolsó tétmeccsét ugyanis 2022 áprilisában játszotta le.
A Juventus vezetősége alighanem tisztában volt azzal, hogy Pogba szerződtetésével kockázatot vállal, a kérdés csak az, sikerül-e mindenki számára elfogadható megoldást találni, amennyiben a folytatásban sem számolhatnak a futballistával. A football-italia szerint a vezetőség már tett egy kísérletet a fizetéscsökkentésre, de Pogba nem egyezett bele; a mostani helyzetben más sem hiányozna a klubnak, minthogy 2026-ig csúcsfizetést adjon egy olyan játékosnak, aki nem bevethető.
Mivel a játékos szerződéséből még mindig hátravan 3,5 év, korai lenne már most kijelenteni, hogy Pogba visszatérése rosszul sült el Torinóban. Mindenesetre az sok szempontból megkötné a klub kezét, ha nem javulna a helyzet, ezzel a fizetéssel ugyanis gyakorlatilag lehetetlen feladat lenne túladni rajta. Nincs nagyon más megoldás tehát, mint bízni abban, hogy az egyébként ragyogó képességű futballista rövidesen teljes értékű tagja lesz a csapatnak.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés