Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Szív, szenvedély, tudatosság – a Napoli sztárja elmondta, mitől annyira különleges a csapatuk

Németh Dániel

Frissítve 16/03/2023 - 16:28 GMT+1

Khvicha Kvaratskhelia egyetlen szezon alatt berobbant az európai elitbe, a Napolinál nyújtott teljesítménye alapján biztosak lehetünk benne, hogy már a nyáron óriási ajánlatok futnak be a klubhoz. A grúz válogatott támadó a New York Timesnak elmondta, mi teszi annyira különlegessé a Napolit, és milyen felfogással lép pályára.

Ezzel a kerettel komoly csalódás, hogy a Juventus lemaradt a dobogóról

Annyira simán ment az elején, hogy olyan volt, mintha egy álomba csöppentem volna. Egy idő után azonban, és meglehetősen korán, össze kellett szednem magam, észben tartani azt, hogy ez nem egy álom, hanem a valóság, és muszáj megtalálnom az erőt, hogy át tudjam vészelni.
Khvicha Kvaratskhelia érzéseivel sokan tudnak mostanság azonosulni Nápolyban, elvégre a Napoli 2022/23-as idénye pont olyan, mintha az egyik szurkolójuk legvadabb álma válna valóra. A dél-olasz klub 33 év elteltével – a legendás Diego Maradona-korszak óta először – bajnok lesz Olaszországban, ráadásul olyan játékkal, ami lassacskán a rivális szurkolók számára is kihagyhatatlan programmá teszi a mérkőzéseiket. Közben a Bajnokok Ligájában is ellentmondást nem tűrően menetelnek, és legalább annyira meggyőző teljesítménnyel játszanak Európában, mint a Serie A-ban.
Nápolyban hosszú évek óta egészen lenyűgöző munka folyik. Aurelio De Laurentiis filmproducer még a kétezres évek közepén vásárolta meg az olasz harmadosztályban sínylődő klubot, hét évvel később már a Bajnokok Ligájában szerepelt a Napoli, rá pár évre a bajnoki cím is elérhető közelségbe került, épp a Juventus-dominancia legfullasztóbb éveiben. Az a csapat megérdemelte volna a győzelmet, előtte és utána is voltak jóval gyengébb bajnokai Olaszországnak, ám egészen mostanáig kellett várni arra, hogy a megfelelő időben álljon össze egy korszakos csapat Nápolyban.
Ez a csapat történelmi léptékkel nézve is maradandót alkothat az idén, méltó kihívója lenne a csúcson lévő, sorozatban négyszer legalább 90 pontot szerző Juventusnak is. (Még a 102 pontos rekordot is megdöntheti, ám ehhez minden hátralévő meccsét meg kellene nyernie.) Ez pedig nagy dolog, mert a Napoli elsősorban az okos húzásokra építve rakta össze a csapatát, az előző öt szezon során csak kétszer fordult elő, hogy többet költött játékosokra, mint amennyi pénz az eladásból befolyt. Tavaly nyáron pedig talán minden idők legjobb átigazolás ablakát is összehozta a klub.
A két távozó ikont, Kalidou Koulibalyt és Lorenzo Insignét (utóbbinak ráadásul lejárt a szerződése, és az MLS felé vette az irányt) két relatíve ismeretlen játékossal, Min-jae Kimmel és a már említett Kvaratskheliával pótolta a Napoli, Fabián Ruizt pedig tulajdonképpen házon belül váltották ki. Pluszban még arra is futotta Cristiano Giuntoli sportigazgatónak, hogy a támadósor mélységéről is gondoskodjon, így Giacomo Raspadorit és Giovanni Simeonét is sikerült bezsákolni. Victor Osimhen személyében pedig a Serie A (és a világ egyik) legjobb kilencese már eleve ott volt a keretben.
picture

Khvicha Kvaratskhelia és Victor Osimhen

Fotó: Getty Images

A nigériai támadó 28 mérkőzésen 23 gólt szerzett a szezon során a Napoliban, és nem csak a góljai miatt csorgatja a nyálát az európai elit, Osimhen ugyanis elképesztően sokféle módon tud a csapat hasznára lenni. Sebesség, fizikum, technika, játékintelligencia – minden megvan benne ahhoz, hogy pokollá tegye a védők életét, ráadásul egy olyan poszton, ahol manapság nem állnak sorban a világklasszisok. Az sem mellékes, hogy egészen különleges kapcsolat alakult ki közte és Kvaratskhelia között, akiért szintén 100 millió feletti összegről indul majd a licit, ha egyáltalán.
A grúz válogatott támadó egy csapásra a csapat és a Napoli egyik szimbóluma lett (miközben persze a város Osimhen-lázban ég, elég csak a róla mintázott ételekre gondolni), és nem véletlenül: a filozófiája egy az egyben megtestesíti azt, amiért érdemes nézni a mérkőzéseiket. „A szabadság az én védjegyem. Ebben ismerem fel leginkább magam. Ezt imádom leginkább a pályán. Amikor játszom, akkor magával ragad. Szívből és szenvedélyből játszol, közben viszont tudatosan, az agyaddal is. A tudatosság az edzések alatt tanultakon, a múltbéli hibákon és az opciókon alapul.”
Én úgy játszom, hogy a szívemet és a fejemet is használom. Ha nem használod az agyad, akkor soha nem fogsz fejlődni.
Luciano Spalletti vezetőedzőnek volt egy sok helyen idézett, ám rosszul értelmezett nyilatkozata, amelyben a játékrendszerek eltűnéséről és a szabadon lévő területek feltöltéséről beszél. Nyilvánvaló, hogy a Napoli elképesztően szervezett csapat, amely centiméterre pontosan megtervezi, mikor támad le, hogyan tartja meg a labdát, és hogyan juttatja azt el a kulcsjátékosokhoz. A rendszeren belül viszont nagy hangsúlyt kap a játékosok – legfőképpen Kvaratskhelia – egyéni kreativitása, ami lényegében teljesen kiszámíthatatlanná teszi az ellenfelek számára a Napolit.
Sokat beszéltünk a védekezésben elvégzett munkáról, a csapat játékában való részvételről, illetve a csapatszellem fontosságáról. Számára ez nagyon lényeges: a szellem.
Kvaratskhelia a mostani szezonban 29 mérkőzésen 13 gólt és 13 gólpasszt hozott össze, és Osimhenhez hasonlóan a leggazdagabb klubok követik figyelemmel a fejlődését. Arra azonban senki se számítson, hogy könnyű lesz elmozdítani őt Nápolyból, De Laurentiis ugyanis híresen kemény tárgyalófél. „Nagyon jó szerződéseket kötök, és a leigazolásuk során magunkhoz láncoltuk őket, így a megtartásuk nem ígérkezik nehéznek. Persze soha ne mondd, hogy soha. Vannak visszautasíthatatlan ajánlatok. Meglátjuk, de arra számítok, sokáig látjuk őket.”

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés