Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Elhunyt ügynöke tanácsát megfogadva folytathatja pályafutását Zlatan Ibrahimovic

Nánási Antal

Frissítve 24/05/2022 - 17:15 GMT+2

Nemrég elhunyt ügynökének, Mino Raiolának ajánlotta a Milannal megnyert újabb olasz bajnoki címet Zlatan Ibrahimovic. A jövőjét illetően továbbra is bizonytalan svéd klasszis a maga módján emlékezett meg a menedzserről, aki éveken keresztül egyengette sikerekben gazdag karrierjét.

Zlatan Ibrahimovic

Fotó: AFP

Csak az hal meg igazán, akit elfelejtenek, tartja a mondás. Ibra most tett róla, hogy a futballvilágot újabb emlék kösse Mino Raiolához.
A holland-olasz futballmenedzser alig egy hónapja, bántóan fiatalon, mindössze 54 éves korában vesztette életét. Ellentmondásos figurája volt ő a nemzetközi labdarúgásnak, figyelmen kívül azonban márcsak igencsak elitnek mondható ügyfélköre miatt sem lehetett hagyni. Hiszen olyan formátumú labdarúgók átigazolásainál bábáskodott az elmúlt évek során, mint Zlatan Ibrahimovic, Paul Pogba, Gianluigi Donnarumma vagy épp Erling Haaland. Nincs kétségünk afelől, hogy tevékeny része volt abban, hogy a norvég csatárzseni manchesteri szerződése összejöjjön, így utólag visszatekintve az a transzfer lehetett az ő hattyúdala.
Ügyfelei közül azonban, nem megsértve a többieket, Zlatan Ibrahimovichoz kötötték a legszorosabb szálak. A svéd klasszis maga is többször hangot adott annak, hogy a munkakapcsolat mellett baráti szálak is fűzik Raiolához, nem véletlen tehát, hogy épp Ibra volt az, aki a Milannal 11 év után megszerzett Scudettót azonnal Raiolának ajánlotta.
Ez a siker a Minóé. Ő egyike volt azon keveseknek, akik bíztattak arra, hogy térjek vissza a Milanhoz, sőt, azt mondta, egyedül én menthetem meg a csapatot.
picture

Mino Raiola

Fotó: Getty Images

Nem gondolnánk, hogy a svéd sztárnak önbizalomnövelő tanácsokra lenne szüksége, de azért megjegyezzük, hogy az AC Milan legutóbbi bajnoki címének megszerzésekor, 11 évvel ezelőtt, Ibra szintén a keret tagja volt. Hogy az egybeesésen kívül van-e gyakorlati jelentősége Ibra jelenlétének, azt nem tisztünk megítélni, az viszont kétségtelen tény, hogy a városi rivális Interben is megforduló csatár jó hatással van a rossonerire. A jó hatás és a kedvező fogadtatás azonban nem ér feltétlenül új szerződést, pláne túl a negyvenedik születésnapon. Miután ugyanis az AC Milan Salernitana elleni mérkőzését lefújták a Serie A utolsó fordulójában, a legfőbb kérdéssé annak tisztázásáig most az vált, hogy Ibrahimovic vajon megy vagy marad? Mindkét opció mellett és ellen is vannak érvek, egy fontos szempont azonban változott az eddigiekhez képest, a futballista ugyanis nem kérheti már ki Raiola véleményét.
A hosszú kapcsolat és a szoros barátság azonban hagyott annyi emléket Ibrahimovicban emblematikus ügynökével kapcsolatban, hogy rábökhet, ebben vagy abban a helyzetben mit mondana Mino. Nos, nincs ez másképp a menni vagy nem menni kérdéskörében sem, Raiola feltételezett tanácsa pedig nem is lehetne „raiolásabb” és „ibrásabb” egyszerre:
Most tutira azt mondaná, hogy játsszak még vagy tíz évet és fosszak ki még több csapatot.
picture

Zlatan Ibrahimovic a Milan bajnoki címét ünnepli.

Fotó: AFP

Való igaz, ez a tanács pontosan beleillene abba a stílusba, amit Mino Raiola nyilatkozataiban és a tárgyalóasztalnál is képviselt. Ellenmondást nem tűrően küzdött a játékosai érdekeiért, ügyfeleiben mindig, minden körülmények között megbízott és kiállt értük a végsőkig. Nem a Jorge Mendes féle „gentleman-menedzser” volt, sokkal inkább mindenben a sztereotípiák és alapfeltevések ellentéte. Sikere, népszerűsége és tekintélye azonban éppen ezen alapult.
Ibrahimovic jövőjét illetően egy dolog tűnik biztosnak, mégpedig az, hogy a sokadvirágzását élő svéd legenda 40 évesen is úgy érzi, hogy a futballvilágnak szüksége van még rá. Már csak az a kérdés, hogy ennek az igénynek a világ mely pontján tegyen eleget, Milánóban ugyanis június végén kifut a szerződése. Szóba került a visszatérés az MLS-be, méghozzá a korábbi párizsi csapattárs, David Beckham csapatába, az Inter Miamiba, és természetesen napirenden van az is, hogy végül marad a friss olasz bajnoknál. Utóbbi verziót erősíti a klub hivatalos Twitter-csatornáján megjelent videó, amelyen Ibrahimovic intéz győzelmi beszédet csapattársaihoz. Ennek a szónoklatnak az elején leszögezi, hogy nem búcsúzkodni fog.
Korábban egyébként így vélekedett a jövőjével kapcsolatban:
„Úgy érzem, hogy jó formában képes lehetek még nagy dolgokra. Azt látom, hogy a játékom még mindig jelentheti a szükséges különbséget két csapat között, másik Ibrát pedig, aki ezt helyettem csinálná, még nem látok. Nagyon nehéz időszak van mögöttem fizikailag, mentálisan és személyes értelemben egyaránt. Mindent beleadtam, hogy a Milannak összejöjjön ez a trófea. Hamarosan meghozom a döntést a folytatással kapcsolatban.”
Forrás: goal.com
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés