Az AC Milan az idény hátralévő részében nem számíthat a térdsérülés miatt harcképtelenné váló Simon Kjærre.


Stefano Pioli minden várakozást felülmúlt az AC Milan kispadján, pedig finoman szólva sem volt könnyű feladata. Még meg sem száradt a tinta a szerződésén, a Twittert máris elárasztották a #PioliOut tartalmú üzenetek, a klubvezetés pedig csak ideiglenes megoldásnak szánta, és miközben ő a csapat felélesztésén dolgozott, nyíltan tárgyaltak Ralf Rangnickkal. És ha a szurkolók kezdeti ellenszenve, valamint a létbizonytalanság nem lenne elegendő, a sérülések sem könnyítették meg az életét.
Serie A TIM
Meg kellett műteni a Milan kulcsemberét, véget ért a szezonja
03/12/2021 20:33
Az amúgy is aggasztó sérüléshullám után a hétközi fordulóban újabb csapás érte a csapatot: bár a Milan a Fiorentinától és a Sassuolótól elszenvedett vereség után simán legyőzte a Genoát, már a második percben elveszítette Simon Kjært, akit hordágyon kellett levinni a pályáról. Azóta az is kiderült: a dán belső védő térdét műteni kell, és a 2021/22-es idényben nem számíthat már rá a Milan, amely a téli átigazolási terveket is átírhatja.

Vezér kerestetik

Kjær pótlása cseppet sem egyszerű feladat, mivel ő nem csak egy megbízható belső védő a csapatban, de az újjászületőben lévő Milan egyik legfontosabb vezére is egyben. Miközben az öltözőben és az edzéseken leginkább Zlatan Ibrahimovic a hangadó, aki akár a hozzáállásával igyekszik példát mutatni a keret fiatal játékosainak, a dán válogatott klasszis a higgadtságával és a vezetői képességeivel biztosít tartást a javarészt szintén fiatal játékosokból álló védelemnek.

Dusan Vlahovic, Simon Kjaer, Fiorentina-Milan, Getty Images

Fotó: Getty Images

Ha kevesen gondolták azt, hogy a 2010-es években lassan, de biztosan középszerűségbe süllyedő Milant egy lesajnált, átmeneti sikerekből megélő edző fogja kirángatni, Kjær 2020 óta betöltött szerepe talán még váratlanabb fejlemény. A dán válogatott védőt papíron a Sevillától igazolta le a Milan, de előtte fél éven át az Atalantában futballozott, ahol a Romához távozó Gianluca Mancini pótlását remélték megoldani vele.

Kjær azonban csak hat találkozón kapott lehetőséget Giampiero Gasperini vezetőedzőtől, és titkon talán meg is könnyebbültek, hogy ennyire gyorsan kivághatták magukat a rosszul sikerült kölcsönszerződésből.

Valószínűleg a Milan vezetőségében sem számítottak arra, hogy a dán játékosból pillanatok alatt a csapat egyik legfontosabb játékosa lesz, egyúttal betölti azt a funkciót, amire a csapatkapitányként kijelölt Alessio Romagnoli képtelen volt, és vezérként működteti a milánóiak védelmét. A pocsék ősz és covid miatti leállás után viszont valami nagyon összeállt, a Milan produkált egy 12 meccses veretlen sorozatot a bajnokságban, ami megerősítette Pioli és Kjær helyét a piros-feketéknél.

Jókívánság a másik milánói klubtól

Kjær tehetségére egészen korán felfigyeltek, 21 éves korában már a Palermo meghatározó játékosa volt, és több olasz sztárklub – élen a Milannal – örömmel látta volna a keretében. A dán azonban a Wolfsburg felé vette az irányt, hogy aztán pár szezon után visszatérjen Olaszországba, immáron a Roma színeiben. Topszinten azonban csak 30 éves korára, a Milannál tudta megerősíteni a helyét, miután megjárta a Lille-t, a Fenerbachét, a Sevillát és az Atalantát is.
Annak ellenére, hogy a Milanban hónapok óta magas szinten játszik, ráadásul a klub talpraállításának egyik alappillére volt, a védő csak az Európa-bajnokságon került a középpontba, és akkor sem a játéka miatt. Az egész torna legmegrázóbb, egyúttal legerősebb jelenete volt, ahogyan a dán válogatott tagjai kitakarták a pályán fekvő Christian Eriksent, miközben az orvosok épp az életéért küzdöttek, és a közvetítésben gátlástalan módon igyekeztek megmutatni a jelenetsort.
Nem véletlen, hogy a védő sérülését követően szokatlan módon a városi rivális, nem mellesleg az Eriksent foglalkoztató Inter közösségi oldalán is gyors felépülést kívántak a játékosnak. „Egy bajnokot nem csak az alapján lehet felismerni, ahogyan futballozik. Térj vissza, Simon, várni fogunk rád a San Siróban, hogy megkapd a neked kijáró tapsot” – írták. Talán nem mellékes adalék, hogy a két csapat között komoly harc lehet a bajnoki címért, amit akár az egymás elleni találkozó is eldönthet.

Vannak lehetőségek

Hogy mennyire lesz éles a harc, azt meghatározhatja, lesz-e olyan játékos a Milan védelmében, aki képes hosszabb távon Kjær örökébe lépni. Vezérszerepre leginkább a Chelsea-től igazolt Fikayo Tomori lehet alkalmas, aki nagyon gyorsan felvette a Serie A ritmusát, és – a dánhoz hasonlóan – szinte azonnal meghatározó játékos lett. Mike Maignan visszatérése szintén kulcsfontosságú lehet, a francia válogatott kapus szintén a karizmatikus vezéregyéniségek közé sorolható a Milan öltözőjében.
Ami a játékot illeti: ezen a téren valamelyest könnyebb átvenni Kjær helyét. A dán védő remekül olvassa a játékot, a tizenhatoson belül (mindkét oldalon) komoly jelenléttel bír, a stílusa viszont nem feltétlenül illik a milánóiak magasra tolt védelmi vonalához. Ehhez a rendszerhez jobban passzolnak a Tomori-stílusú, robbanékony és nagy végsebességgel rendelkező játékosok, időnként még a dán is bajba tud kerülni, amikor lendületből vezetik rá a labdát.
Pioli elsődleges választása vélhetően Romagnoli lesz, aki 2018 óta az első számú csapatkapitány a Milannál. Tomori érkezésével ő szorult a padra, ezért többnyire csak a rotációban kapott szerepet, az angol védővel azonban harmonikus kettőst alkothatnak, belső védő duóknál ugyanis általában előnyt jelent, ha egy agresszívebb felfogású játékost egy mélyebben védekező biztosít – ez a szerep mindig is jól állt Romagnolinak.

Alessio Romagnoli az Atlético Madrid ellen

Fotó: Getty Images

Taktikai oldalról nézve viszont problémás lehet, hogy Romagnoli ballábasként épp azon az oldalon játszik, ahol a védekezésben limitáltan használható, támadásban viszont kulcsember Theo Hernández miatt nagyobb feladat hárul a belső védőre. Tomori pusztán a nyers sebességéből képes fedezni a francia által üresen hagyott területeket, Romagnolinak viszont elkél majd a segítség, például Franck Kessiétől, őt viszont az Afrikai Nemzetek Kupája miatt január és február között elveszítheti a Milan.
Hosszabb távon még két fiatal védő jöhet szóba Kjær helyetteseként: Matteo Gabbia, a Milan saját nevelésű belső védője, aki a Genoa ellen kimondottan rosszul szállt be, illetve a tavaly óta rengeteget fejlődő, de inkább jobbhátvéd Pierre Kalulu. Előbbi mellett az szólhat, hogy többnyire a védelem jobb oldalán szokott játszani, vagyis Tomori továbbra is zárhatná a Hernandez mögötti területeket, utóbbi pedig a védekezésbeli hiányosságait képes a gyorsaságával kompenzálni.
Kjær sérülése minden szempontból súlyos csapás a Milannak, ugyanakkor nagy lehetőség azoknak a védőknek, akik mostanáig kevesebb lehetőséget kaptak a kezdők mögött. Teljesítményükön nem csak a Milan szezonja múlhat, de az is, mennyire kell mélyen a zsebébe nyúlnia a téli átigazolási szezonban a klubnak.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Serie A TIM
„Rájöttem, hogy nem vagyok Superman” – Ibrahimovic 40 felett is zseniális, elmondta, miért
10/11/2021 13:44
Labdarúgás
A 2020-as Eb igazi hősei: az Eriksen életét megmentő orvosi csapat, és Kjaer különdíjat kap
24/08/2021 18:52