Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Rájöttem, hogy nem vagyok Superman” – Ibrahimovic 40 felett is zseniális, elmondta, miért

Németh Dániel

Publikálva 10/11/2021 - 14:44 GMT+1

Zlatan Ibrahimovic fiatalon akár sérülten is vállalta a játékot, mert győzelemhez akarta segíteni a csapatát. Ma már sokkal jobban figyel a testének jelzéseire, hogy ezzel elkerülje a nagyobb bajt.

Zlatan Ibrahimovic - fotó: Tiziana Fabi

Fotó: AFP

A svéd klasszis egyre többször sérült, de ennek ellenére is ő az AC Milan kulcsfigurája – a pályán és azon kívül egyaránt.


Nem könnyű egy 40 éves sportolónak aktuálisnak maradnia. A múlt héten mégis Zlatan Ibrahimovic volt a vendégszereplő a TikTok-sztár Khaby lame legújabb – és természetesen azonnal virálissá váló – videójának, amelyben a Netflix sikersorozatát, a Squid Game-et parodizálták. A svéd támadó a saját felületeire is kirakta ugyanazt a rövid videoklipet, amelyhez csak annyit írt: „Az én játékom, az én szabályaim.” És időnként tényleg ez az ember érzése.
Ibrahimovic ma is a futballvilág egyik legbefolyásosabb figurája, és nem csak a gondosan őrzött személyi kultusza miatt, amely oly sokakat nyűgöz le és bosszant egyszerre. A gólokat 40 felett is magabiztosan szállítja, még a fontos mérkőzéseken is lehet rá számítani; ugyan a hétvégi Inter elleni találkozó nem róla szólt, az AS Roma kapuját például sikerült bevennie szabadrúgásból. Nem véletlen, hogy a Corriere dello Sport a múlt héten a Super Ibra jelzővel tisztelte meg a Milan csatárát.
„Zlatan minden tekintetben egy jelenség” – magyarázta a korábbi interes csapattárs, Hernan Crespo a Gazzetta dello Sportban. „Hihetetlen, hogy 40 évesen képes erre az olasz bajnokságban, ami az egyik legnehezebb a világon. Minden egyes mérkőzésen, még azokon is, amiken nem játszik zseniálisan, mindig igazolja, hogy magasabb szinten van a csapattársainál és az ellenfeleinél. Egyszerűen más szintet képvisel.”
Amikor együtt futballoztunk az Interben, ő már akkor is bajnok volt, de hiányzott belőle az az érettség és vezetői képesség, amit a mai Milanban látok tőle. Ő most egy valódi irányítótorony, a csapattársai követik őt a fejlődés útján, és nyerni akarnak.
Crespónak még csak túloznia sem kellett, hiszen Ibrahimovic azóta, hogy 2020 januárjában visszatért a San Siróba, megkérdőjelezhetetlenül az AC Milan vezére lett; ő a bölcs öreg vezető, aki eligazítja az úton a Serie A egyik legfiatalabb csapatát. A svéd csatár elmondta, korábban sehol nem volt ehhez hasonló felelőssége, de élvezi a szerepet, és szemmel láthatóan lubickol benne, amivel hatalmas terhet vesz le a Milan vezetőedzőjének válláról.
Stefano Pioli elárulta, korábban sem volt szokása a meccseket követően beszélgetni a játékosokkal, mert úgy gondolta, időre és térre van szükségük, hogy együtt kibeszéljék a történteket. Manapság a lefújást követően egyáltalán nem megy vissza az öltözőbe, ugyanis tisztában van azzal, hogy a mérkőzés utáni teendőket Ibrahimovic megoldja. „Az érkezésével magasabbra került a léc. Meglepett azzal, mennyire intelligens, nyugodtan lépett be egy olyan társaságba, amely nem forrott ki igazán.”
„Csak utána kezdte el hallatni a hangját. Sokat vár magától és a többiektől. Magasabbra emelte a lécet, és úgy gondol magára, mint aki hozzájárulhat mások fejlődéséhez. Még azok után is, amiket ő elért a pályafutása során, bizonyítani szeretné Zlatan, hogy mekkora bajnok és mennyire profi. Minden nap itt van, és a fogát összeszorítva próbálja leküzdeni a nehézségeket és a fájdalmat” – fogalmazott Pioli.
picture

Zlatan Ibrahimovic és Stefano Pioli

Fotó: Getty Images

Ibrahimovic az utóbbi időben csak limitáltan állt a csapat rendelkezésére, a sérülései miatt kénytelen hosszabb-rövidebb ideig pihenőket tartani; hiába, a profi futballban eltöltött két évtized nyomokat hagyott a testén. Miután visszatért a legutóbbi sérüléséből, egy Achilesz-ín-gyulladásból, lomha és pontatlan volt, még egy öngólt is jegyzett a Bologna elleni találkozón. Végül mégis Ibrahimovic zárta le a találkozót, beállítva a 4-2-es végeredményt.
Rá egy hétre, mintegy válaszul a lelátóról érkező rasszista inzultusra, jött a Roma elleni gól, amellyel hétmeccsesre hízott a Milan győzelmi sorozata a bajnokságban. Ibrahimovic a pályán és azon kívül egyaránt meghatározó játékos a piros-feketéknél, így a visszavonulás továbbra sem fordult meg a gondolatai között. Korábban elmondta, a Milan lesz az utolsó klubja, közben fél szemmel a svéd válogatottra is figyel: bevallottan szeretne ott lenni a 2022-es világbajnokságon. Elnézve a mostani formáját ez nem is tűnik annyira irreális célkitűzésnek.
„A hosszú távú pályafutás titka a fejben kezdődik, igyekszem bizonyítani, hogy a 40 csak egy szám, és folytathatom azt, amit imádok. Minden nap szeretnék fejlődni. Nyilvánvalóan nem tudok úgy játszani, mint régen, viszont intelligensebb vagyok és több a tapasztalatom” – magyarázta a Telefootnak. Lehet, hogy csak illúzió, de mintha alázatosabb is lenne, vagy legalábbis gyakrabban hullik le róla az álarc, és többször pillanthatjuk meg a valódi Ibrahimovicot.
picture

Zlatan Ibrahimovic Sandro Tonalinak magyaráz a hétvégi Milan-Inter mérkőzésen

Fotó: Getty Images

Kedves ember, barátságos az öltözőn belül, és rendkívül profi – nyilatkozta a Gazzettának Olivier Giroud. Kívülről úgy tűnhet, hogy csak saját magára koncentrál, de a mindennapos munka egyáltalán nem ilyen.
Csapattársai egy sokkal kellemesebb, megközelíthetőbb emberként jellemzik, aki mindig szívesen segít a társaknak, éppen ezért nem szabad lebecsülni a Milan szezonrajtjára gyakorolt hatását. Akár játszik, akár nem, Ibrahimovicnak most is van beleszólása a Scudettóért folytatott küzdelembe. Négy kezdőként lejátszott meccsén háromszor volt eredményes, és ugyan a Milannál abban bíznak leginkább, egészséges tud maradni, mindenképpen pozitívum, hogy jobban megérti a testét.
„Fiatalon csak játszottam, akkor is, ha fájdalmaim voltak. Nyerni akartam, gólokat szerezni, és ennyi. Az idővel és a tapasztalattal elkezdtem használni a fejemet, rájöttem, mennyire fontos, hogy hallgassunk a testünkre. A fejem rendben van, de a testem kezd öregedni. Nem mindig tartja a lépést a fejemmel, ami probléma. Idén hallgatnom kellett a testemre, minden egyes üzenetére. Csak így kerülhetem el, hogy súlyosabb következmények legyenek.”
Lassabban kell gondolkoznom, napról napra, rájöttem, hogy nem vagyok Superman.
Cserébe ő Ibrahimovic, aki a mai napig tényező, ott van a pályán, és próbál rácáfolni a törvényszerűségekre.
Forrás: Goal

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés