Filippo Inzaghi szinte mindent megnyert játékosként, amit csak meg lehetett, nem egy fontos mérkőzést ő maga döntött el góljaival. Edzőként már kevesebb sikerben volt része, többször egészen alacsony szintről volt kénytelen újrakezdeni, de úgy tűnik, hogy a Beneventónál megtalálta a hangját. Múlt héten bravúros győzelmet ért el a címvédő ellen, és jó úton jár, hogy élvonalban tartsa a csapatát.


"Minden tekintetben rossz nap volt" - magyarázta Andrea Pirlo a múlt heti, Benevento elleni mérkőzést követően, amit a Juventus óriási meglepetésre 1-0-ra elveszített. Nyilvánvaló, miért érezte így a torinóiak újonc vezetőedzője: a sötét fellegek egyre csak gyűlnek az Allianz stadion felett, az Interrel szemben pedig immáron 10 pont a bajnoki címvédő hátránya. Ezzel a torinóiak minden bizonnyal kiszálltak a Scudettóért folytatott küzdelemből, elúszni látszik a lehetősége annak, hogy besöpörjék sorozatban 10. győzelmüket is.
Pirlo fő célja innentől kezdve a kupagyőzelem és a top 4-es helyezés bebiztosítása lehet, ám hiába mondta azt nemrég az ex-juvés Massimiliano Allegri, hogy ez jó eredménynek számítana, attól még nem biztos, hogy az edző állását is megmenti.
Serie A TIM
"Boldog szülinapot, öregasszony!" – Isten éltesse az Öreg Hölgyet!
02/11/2022 - 16:25
Ami a Juventusnak kínos és sokkoló vereség volt, az a másik oldalon egy edzői karrier eddigi legfényesebb sikerét jelentette. Sokan ódzkodnak attól, hogy volt klubjaikkal szemben ünnepeljenek, különösen, ha egykori harcostársak is akadnak az ellenfélnél. Pippo Inzaghi azonban mindig is feltűnően más volt: szenvedélyéből fakadóan nála az öröm olyan elemi erővel tör elő, hogy még a legegyszerűbb, legszerencsésebb találatait is úgy ünnepelte, mintha legalábbis egy egészpályás szólót követően szerzett volna gólt.
Azon tehát kár is csodálkozni, hogy miután a Benevento jóval esélytelenebb csapatként, idegenben győzött a Juventus otthonában, sem ő, sem a játékosai nem fogták vissza magukat az ünneplésnél. Nem ők voltak az egyetlenek: a lelátón a klub sportigazgatója, Pasquale Foggia megpróbálta magasba emelni az elnököt, Oreste Vigoritót. "Talán elfelejtette, hogy több mint 70 kilót nyomok!" - mondta nevetve Vigorito a Sky Sport Italia adásában arra utalva, hogy Foggia akciójának egy kiadós földre huppanás lett az eredménye.

Inzaghi megjárta a poklot edzőként, de most talán jó úton jár.

Fotó: Eurosport

Bár a repülést fizikailag nem sikerült kivitelezni, a 73 éves sportvezető joggal érezhette úgy, mintha a fellegekben lenne, elvégre, ahogyan azt ő maga is megjegyezte: "Dávid időnként legyőzi Góliátot." Ez most azon ritka alkalmak egyike volt, amikor az óriás bukott, ráadásul úgy, hogy annak még csak előzménye sem nagyon akadt. Tény, hogy önmagához képest most sebezhetőbb a Juventus, amely két ciklus átmenete között ragadt erre az idényre, a kiesés ellen menekülő, sorozatban 11 meccse nyeretlen Benevento sikere azonban így is a bravúr kategória.
Egy héttel korábban, a Fiorentina elleni szörnyűséges produkciót követően (a firenzieiek 4-1-re győztek), Inzaghi helyett Foggia közölte a sajtóval, hogy elrendelték a ritirót, vagyis egy kisebb edzőtábort, hátha úgy kideríthetik, mi áll a formahanyatlás hátterében. Nagyon úgy fest, hogy ez már rövid távon megtette hatását, mert a Juve ellen az első percektől elszántan és harciasan léptek pályára. Egy olyan találkozón, amely a torinóiaknak is fontos volt, elvégre egy esetleges győzelemmel csökkenthették volna hátrányukat az Interrel szemben.
Nicolas Viola, a vendégek rutinos védője a mérkőzést követően elárulta, nem nagyon hittek abban, hogy lehet keresnivalójuk a rekordbajnok ellen. Inzaghinak pedig gyakorlatilag megvolt a kész beszéde, amit a vereség utánra tartogatott. Ebben részben a babona motiválta, de alapvetően annyi elvárása volt a meccsel szemben, hogy a játékosai büszkék lehessenek a teljesítményükre. Hogy megmutassák: még mindig teljes mellszélességgel kiállnak az edzőjük mellett. Inzaghi ezt megkapta - sőt, annál még egy kicsivel többet is.
Adolfo Gaich második félidőben szerzett találatával 1-0-ra győzött a csapata, ezzel nem csak azt mondhatja el magáról, hogy nyert a bajnok ellen, de három rendkívül fontos pontot tett zsebre. Azok után, hogy a Benevento kiválóan kezdte az idényt, a télre megkopott a lendület, így fennállt a veszélye annak, hogy mégis kieshet az újonc a Serie A-ból. Ettől még most sem menekült meg, de a jelenlegi 16. hely, és különösen a kiesőzónával szembeni hétpontos előny azt jelenti, hogy a Benevento erős helyzetből várhatja a szezonhajrát.

A szerepkör más, a szenvedély a régi: Inzaghi ma is gyermeki lelkesedéssel viszonyul a focihoz.

Fotó: Eurosport

Nem akármilyen teljesítmény lenne, ha a Benevento egy évvel meghosszabbítaná tagságát az élvonalban: ezt megelőzően csak egyszer, a 2017/18-as idényben szerepeltek a Serie A-ban, akkor 21 ponttal és 84 kapott góllal zúgtak ki. Amennyiben sikerül most bravúrral az első osztályban maradni, az Inzaghi edzői pályafutásában is meghatározó pillanatnak bizonyulhat. Olyasfajta eredmény lehet, amit sokan már ki sem néztek belőle, az oldalvonal mellett ugyanis több kudarc érte, mint ahány sikert fel tud mutatni.
Játékosként ő volt a nagybetűs befejező, aki a gólszerzés megszállottja volt. Társai gyakran kritizálták, amiért olykor önző tudott lenni, eleganciától mentes, furcsa játékstílusa pedig külön céltáblává tette. "Ő igazából nem tud focizni" - jegyezte meg Johan Cruyff. "Egyszerűen mindig jó helyen tűnik fel." Inzaghit gyakran (és nem alaptalanul) vádolták színészkedéssel is, hiába: mindent megtett annak érdekében, hogy előnybe kerüljön. Szó szerint a határokon táncolt, ennek is köszönhető az a furcsa románc, ami közte és a lesszituációk között bontakozott ki.
SuperPippo a pályán kívül nagy Playboy hírében állt. Fabian O'Neill, egy korábbi Juventus játékos évekkel ezelőtt azt állította, a támadó rendszeresen tartott bulikat, amelyeken az olasz televíziók szépségei visszatérő vendégek voltak. Akkoriban talán inkább a női szívek meghódítóját látták benne, semmint olyasvalakit, aki vezéralkattal rendelkezne. Ennek ellenére játékoskarrierjének végeztével egyből feltűnt az oldalvonal mellett, és két sikeres évet töltött az AC Milan U19-es csapatánál, mielőtt 2014 nyarán a felnőtt csapat élére került volna.
Mondhatjuk, hogy a nagyok között nem indult fényesen a karrierje: az eredmények nyomasztóan rosszak voltak, a játékosai közül pedig többen megkérdőjelezték a rátermettségét. "Sok mesterem volt az évek során" - mondta Adil Rami."Mondhatnám (Rudi) Garciát, (Laurent) Blanc-t, (Didier) Deschamps-ot, (Unai) Emeryt és (Clarence) Seedorfot. Megfigyeltem őket munka közben, tudom, mennyire nehéz hozzájuk hasonló edzőkké válni. De aztán megérkezett Inzaghi, aki meggyőzött arról, hogy bárkiből lehet edző. Katasztrofális volt!"

Inzaghi a Milan kispadján mutatkozott be - kevés sikerrel.

Fotó: Eurosport

A látványos kudarcot követően Inzaghi belátta, hogy célszerűbb alacsonyabb szintről felépíteni magát, így elvállalta az akkor harmadosztályú Venezia irányítását. A nagy tervekkel rendelkező velencei klubot már az első évében feljuttatta a Serie B-be, ahol aztán az élmezőnyben tartotta a csapatot. Nem kellett sokat várnia, a 2018/19-es szezonban munkát kapott az élvonalbeli Bolognától. Második nekifutásra is nagyot bukott az olasz élvonalban, 21 meccs alatt 2 győzelmet ért el, míg utódja, Sinisa Mihajlovic stabil középcsapatot faragott a Bolognából.
"Ő egy vicc"
- jelentette ki
Ibrahima Mbaye
ügynöke,
Giuseppe Accardi
egy interjúban.
"Semmi sem garantálja, hogy egy korábbi bajnokból nagyszerű edző is válik. Talán okosabb más szakma után nézni, ha az embernek nincsenek meg az adottságai..."
Accardi mellett sokat kételkedtek abban, hogy Inzaghinak lesz még esélye az élvonalban bizonyítani: a bolognai fiaskót követően taktikai tudását és motivációs készségeit egyaránt megkérdőjelezték. Még Vigorito és Foggia is kételyekkel ült le egy asztalhoz az edzőjelölttel azon a 2019-es nyáron. Abban az idényben a Benevento harmadik helyen zárt a Serie B-ben, ám a playoffban elbukta a feljutást. Ki akarták deríteni, hogy Inzaghi segíthet-e nekik abban, hogy megtegyék azt a hőn áhított lépést, az edző felkészültsége pedig alaposan meglepte őket.
"Amikor először találkoztunk, egy pillantással sem méltatott" - mesélte Vigorito a Tuttosportnak. "Inzaghi csak Foggiához beszélt, és csakis a labdarúgásról. Egyszer csak elkezdte a késeket ide-oda mozgatni, a villák szimbolizálták a játékosokat, és a poharakat is bevonta: ott, az asztalon különböző játékrendszereket tervezett két órán át, mintha máris az edzőnk lenne. Láttam Pippo futball iránti szenvedélyét, azt a mágikus kisugárzást, amely világbajnokot faragott belőle, és amely az előző két idényben szerencsét hozott a Beneventónak."

Nagyot küzdött a Benevento a Juventus ellen.

Fotó: Eurosport

"Van egy 47 éves edzőnk, aki olyan szinten szereti a világát, mintha csak gyerek lenne. Nem tudom megítélni, hogy jó edző-e vagy sem, ezt a sportigazgatóimra bízom. Az emberi oldalát viszont képes vagyok megérteni: márpedig Inzaghi mindamellett, hogy egy bajnok, valódi gyermeki vonásokkal rendelkezik: autentikus és őszinte."
A játékosokra gyorsan átragadt Inzaghi gyermeki lelkesedése: lenyűgözte őket, mennyire komolyan veszi az edzőközpontban lejátszott lábtenisz-meccseket, erőt merítettek a szenvedélyéből. Valósággal besöpörték a Serie B-t, feljutásuk legfeljebb a koronavírus-járvány és a márciusi leállás miatt volt kétséges. A másodosztályban végül 14 ponttal lettek bajnokok, majd lendületüket az élvonalban is sikerült megtartaniuk. 2021-ben viszont döcögött a szekér, ezért volt annyira kielégítő és fontos a Torinóban elért győzelem.
Az öröm tehát nem csak pályafutása eddigi legnagyobb sikerének szólt, de az odáig vezető rögös útnak is, talán ezért is érezte szükségét annak, hogy beszéljen Pirlóval. "Andreának nincs szüksége az én tanácsaimra, de azt mondtam neki, hogy maradjon nyugodt, mert nekem is voltak nehéz pillanataim." Ami azt illeti, még több is jutott neki rosszból, de ő nem adta fel, tanult, fejlődött. Most pedig jobb, mint valaha. Ez mindenképp pozitív példaként szolgálhat Pirlo számára is, ha esetleg idő előtt távoznia kell a Juventustól.
via goal.com
Serie A TIM
A Juventuson vezette le a BL-blamát a Milan
08/10/2022 - 19:27
Serie A TIM
"Ne oktassanak ki minket!" Megvan, ki váltja Mihajlovicot, de az indoklás még elég ködös
10/09/2022 - 13:06