"Két éve nem nyilatkoztam, remélem, hogy nem beszélek sületlenségeket"

- ezzel a felütéssel kezdte Massimiliano Allegri az olasz Skynak adott interjúját. A kiváló olasz edző 2019 nyara óta várja a megfelelő ajánlatot, és ha minden az elképzelései szerint alakul, még az idén visszatérhet az oldalvonal mellé. Sületlenségeket pedig ritkán szokott mondani, érdemes tehát most is szemlézni a gondolatait.


Ki gondolta volna, hogy a sorozatban öt olasz bajnoki címet és négy olasz kupát begyűjtő, közben két alkalommal a BL-döntőt is megjárt Massimiliano Allegrit 2021 tavaszán is arról kell majd kérdezgetni, mikor tér vissza az oldalvonal mellé? Topkategóriás edzők ritkán maradnak éveken át munka nélkül, az olasz szakember viszont legutóbb 2019 tavaszán vezényelt edzést, azóta a megfelelő ajánlatra várt. A hétvégén - hosszú csendet megtörve - a Sky Italia adásában beszélt a terveiről és még nagyon sok minden másról, például az olasz erőviszonyokról.
Jövőjével kapcsolatosan még mindig több a kérdőjel, mint a biztos pont, egy dolog azonban biztosnak tűnik: nyártól valahol edzősködni fog. "Még mindig nem tudom, mit hoz a jövőm, de folyamatosan nézem a meccseket, azonosítva azokat az edzőket, akik hamarosan elveszíthetik a munkájukat. Júniusra szeretnék visszatérni. Spanyolország és Anglia egyaránt vonzó lehet, esetleg Olaszország is" - jelentette ki Allegri. A kiváló szakember pályafutása során csak az olasz bajnokságokban edzősködött, legutóbb a Juventusnál, ahonnan békés körülmények között távozott.
Serie A TIM
"Boldog szülinapot, öregasszony!" – Isten éltesse az Öreg Hölgyet!
02/11/2022 - 16:25
"Az egy természetes szakítás volt. Akadtak nézetkülönbségeink, de közben szinte mindenben egyetértettünk, végül az elnök hozta meg ezt a döntést, akivel kitűnő viszonyban váltunk el. Öt felejthetetlen év volt, fontos piaci döntéseket hoztunk, a fiatalok felnőttek. Ennyi idő után nehéz átadni ugyanazoknak a játékosoknak az üzenetet, épp ez állhatott a váltás hátterében is. Előtte már 30 fordulót követően megnyertük a bajnokságot, ami visszavetette a csapatot és a kapcsolatunkra is hatással volt. Hogy visszamennék-e? Nem tudom, nehéz megmondani."

Allegri 2019 óta munkanélküli.

Fotó: Eurosport

A távozás időzítése tökéletes volt. Allegri és a Juventus kapcsolata érezhetően megfáradt az ötödik évre, vagyis a sikerkorszak folytatásához vérfrissítésre volt szükség. A klub az olcsóbb megoldást választva a kispadon eszközölt változást, így került a torinói kispadra a Napolinál látványos támadófutballt felépítő Maurizio Sarri. A délolasz származású edző már elsőre is idegen testnek tűnt a Juventusnál, és hiába lett bajnok a csapattal, idény végén menesztették, hogy egy meglepő fordulattal Andrea Pirlót ültessék le a helyére.
Allegrit megkérdezték, mit gondol arról, hogy egy nullkilométeres edzőhöz fordult a Juventus. "Hogy lehetne megtanítani valakinek az edzősködést? Két típusú feladat van: az, amit szombatig csinál az ember, és a vasárnapi, ami egy teljesen más műfaj. Egy csomó változó tényező van, ismeretlen elemek, ezekhez más képesség szükséges. Beszélni kell a játékosokkal, dönteni a fegyelmezésről, az ilyesmit nem lehet tanítani. Nincs könyv, ami megmondaná, hogyan kell cserélni. Vannak dolgok, amiket egyszerűen nem lehet tanfolyamon megtanulni."
Az egykori Juve-edző megértő volt a szárnyait bontogató Pirlóval. "Jó csapatot alkotnak, a kupában döntőbe jutottak, harcban vannak a BL-indulást érő helyekért, a szuperkupát pedig megnyerték. A BL-ben mindig ott a váratlansági faktor. Jól igazoltak, Chiesa kiváló futballista, ahogyan Morata is, a középpálya jelentősen átalakult - nem csak generációváltás ment végbe, de más karakterek lettek. Újra kell építeni a csapat lelkét. Ehhez nyugalomra van szükség, hiszen fel kell kutatni a megfelelő karakterrel rendelkező játékosokat, akik kiegészítik egymást."
"Ha megnyeri az Olasz Kupát és bejut a BL-be, az még mindig jó szezonnak számít. Lehetne talán közelebb az Interhez, de sok dolgot figyelembe kell ilyenkor venni."
Allegri kitért a Juventus ősi riválisára, az Interre is, amely minden bizonnyal megszakítja a torinóiak kilenc éve tartó bajnoki sorozatát. "Az Inter a kupákból való kiesését követően nagyszerűen dolgozott, közben a Barellához és a Bastonihoz hasonló játékosai nagyszerűen fejlődtek. Azt gondolom, hogy a BL-ben jók lehetnek egy negyeddöntőre, vagy elődöntőre. Sokat változott a Juve, miközben az Internél remek munkát végeztek, tavaly sikerült megszerezniük Contét. Jövőre erős szereplést várok tőlük a BL-ben."

Allegri 2011-ben, a Milan edzőjeként.

Fotó: Eurosport

Rá is férne a jó szereplés az olasz klubokra, idén ugyanis már a nyolcaddöntőben elvéreztek csapataik, az Inter pedig csak a negyedik helyen zárt csoportjában. Sőt, az Európa-ligával együtt még rosszabb a kép, hiszen ott is csak az AS Roma vette sikerrel az előtte álló akadályt a legjobb 16 között. Allegrit gyakran vádolták azzal, hogy túlzottan defenzív felfogással állt hozzá a meccsekhez, és a csapatai nem kimondottan szórakoztatóak, szerinte viszont nagyon sok edző eleve tévesen áll hozzá a feladatához.
"Azt gondolom, hogy az olasz futballnak reagálnia kell az európai kiesések miatt kapott kritikákra. Gyakran úgy beszéltek rólam, mint aki a szép futballt kedvelők ellensége, de minden téren egyensúlyra kell törekednünk. Most viszont minden repül a kukába. Hallom a kritikákat a hátulról történő építkezés kapcsán, de abból is tanulnunk kell, mint ahogyan a védekezésből. Szerintem ismét a játékosokat kell a középpontba helyezni. Az edző megszervezi a játékot, aztán panaszkodunk, amikor egy olyan csapattal kerülünk szembe, amelyik 100 km/h-val passzol."
"Elszomorít a helyzet, de olyan, mintha Olaszországban a játékosok lennének azok az eszközök, amelyekkel az edzők a képességeiket próbálják bizonyítani. Vagy egyszerűen olyan eszközök, amiket az értékteremtés érdekében formálnak. Ez így nem helyes. Szerencsétlen volt a Juventus a Porto ellen, talán megérdemelték volna a továbbjutást, de inkább általánosságában beszélek. Élmény nézni a technikás futballistákat, és az akadémiákon is ezt a célt kellene elsősorban szem előtt tartani" - jelentette ki Allegri.
Serie A TIM
A Juventuson vezette le a BL-blamát a Milan
08/10/2022 - 19:27
Serie A TIM
"Ne oktassanak ki minket!" Megvan, ki váltja Mihajlovicot, de az indoklás még elég ködös
10/09/2022 - 13:06