Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Harc a bajnoki címért: rég volt ennyire izgalmas az olasz bajnokság

Németh Dániel

Publikálva 07/03/2022 - 15:06 GMT+1

Emberemlékezet óta nem volt igazán érdekes Olaszországban a bajnoki címért folytatott küzdelem, most viszont három csapat is esélyes lehet még a Scudettóra. Sőt, szép lassan a 14 forduló óta veretlen Juventusra is figyelni kell, noha a torinóiak edzője nem győzi elmondani, hogy nincs már esélyük a végső győzelemre.

Alessandro Florenzi és Ivan Perisic - fotó: Miguel Medina

Fotó: AFP

Papíron még mindig az Inter az esélyes, de két komoly kihívója is van a csapatnak, és szép csendben a Juventus is megérkezett.
Egyszer-kétszer volt arra példa, hogy megszorongatták Olaszországban az aktuális bajnokot (rendszerint a Juventust), ám igazán emlékezetes versenyfutásra évek óta nem volt példa. 10 fordulóval a vége előtt most hárman, sőt, akár négyen is esélyesek lehetnek a bajnoki címre, ebből a szempontból a topligák közül a Serie A hozhatja a legizgalmasabb hajrát. Ráadásul nem csak a Scudetto a tét, de az európai helyekért is nyílt a küzdelem, és nehéz lenne megtippelni, kik érnek a végén oda.

A BL-helyek valószínűleg elkeltek

Az alapján, hogy az Atalantát hat pont választja el a negyedik helytől, ráadásul egy meccsel kevesebbet is játszott, korainak tűnhet ez a megállapítás, mégis szinte teljesen biztos, hogy a jövő évi BL-helyeket a Milan, az Inter, a Napoli és a Juventus szerzi meg. Előbbi hármasnak legalább 10 pontos előnye van a bergamóiakkal szemben, ami a hátralévő hónapokban nem ledolgozhatatlan, viszont ehhez nagy összeomlásra lenne szükség az élcsapatoktól, az Atalantának pedig egy jelentős formajavulásra.
Gian Piero Gasperini csapata 2022-ben csak két bajnokit tudott megnyerni három döntetlen és három vereség mellett, az Atalanta támadójátéka pedig – nem függetlenül Dúvan Zapata sérülésétől – igencsak döcögött az előző hónapokban. Bár a két győzelme alkalmával alaposan megszórta magát a két-fekete csapat (10 gólt rámolt be az Udinese és a Sampdoria kapujába), a többi hat találkozón csak háromszor volt eredményes, ezen az oldalon tehát javulásra lenne szükség.
Nincs messze a BL-indulást érő negyedik helytől a Roma, a Lazio és a Fiorentina sem (utóbbinak szintén van egy extra meccs a tarsolyában), ám egyik csapat sem igazán bizonyította, hogy képes hétről hétre kiegyensúlyozottan játszani. A keret és a játék alapján talán az AS Roma lehetne a legközelebb az élen álló négyeshez, az Understat várható pont modellje például egy szintre helyezi a konstans felülteljesítő Milannal.

Az Inter a legnagyobb esélyes

28 forduló elteltével a Milan áll az első helyen 60 megszerzett ponttal, de nem szabad elfelejteni, hogy az Internek még hátravan egy Bologna elleni találkozója, így a vesztett pontok terén a címvédő áll jobban. A FiveThirtyEight egyébként a minimális különbség ellenére az Internek adja messze a legnagyobb esélyt a végső sikerre, az oldal 60%-ot jósol az Internek, 27-et a Milannak, 10-et a Napolinak és 3-at a Juventusnak.
picture

Simone Inzaghi és Lautaro Martinez

Fotó: Getty Images

Ezzel a botladozások ellenére is nehéz vitatkozni, mert még úgy is az Inter rendelkezik a legjobb kerettel, hogy a nyáron Romelu Lukaku és Achraf Hakimi személyében két kulcsember távozott, plusz még Antonio Conte is lelépett. Simone Inzaghi nem csak sikeresen folytatta a Conte által megkezdett munkát, de közben egyre inkább a saját képére formálta a csapat játékát, amely elsősorban a támadásoknál érezteti a hatását.
Az egyik szembetűnő változás, hogy Inzaghi két nyolcassal áll fel, Nicolò Barella mellett Hakan Çalhanoğlu felel az Inter kreativitásáért, de az előszeretettel visszalépegető Edin Džeko is kiveszi a részét a szervezői feladatokból. A címvédő botladozásait elsősorban a hatékonyságra lehet visszavezetni: Samir Handanovič egyre többször kap elkerülhető gólokat, elöl pedig Lautaro Martíneznek volt egy meglehetősen hosszú gólcsendje.
Az Internél tehát nincs nagy gond, bőven van tér az előrelépésre, és ha az utóbbi hetekben kissé alulteljesítő játékosok (elsősorban Barella és Lautaro) összeszedik magukat, egyértelműen a bajnokság legnagyobb esélyesei. Főleg annak fényében, hogy jelenleg a riválisok sem épp a szebbik arcukat mutatják, bőven futott bele elkerülhető pontvesztésekbe a Milan és a Napoli is, a Juventus pedig már túl messze van a kék-feketéktől.

Az üldözők

Hétvégén a Milan Nápolyban győzött, amivel lépéselőnybe került a Napolival szemben. Stefano Pioli csapata kiválóan szerepel ebben az idényben a rangadókon, idegenben nyert az Inter, a Napoli és az Atalanta ellen, oda-vissza legyőzte a Romát, illetve a San Siróban a Laziót, az alsóházi csapatokkal szemben azonban sok pontot hullajtott el. Kikapott a Speziától, kétszer leikszelt az Udinesével, Salernóban pedig csak egy nagy nehezen kiizzadt 2-2-es döntetlenre futotta.

Ezek egytől egyig nyerhető meccsek lettek volna, ráadásul a Spezia, az Udinese és a Salernitana ellen a vezetést is megszerezték a piros-feketék, mégsem sikerült lezárniuk a meccset.

Az utóbbi hetekben a Milan egydimenziósnak tűnt támadásban, többnyire Rafael Leão sebességére épített Pioli, és a portugál cseleit leszámítva nem sok veszélyt jegyezhettünk fel a Milannál. Ilyen szempontból jobb helyzetben van Luciano Spalletti, aki sokkal több lehetőség közül válogathat, Victor Osimhen a Serie A egyik legjobb támadója, Lorenzo Insigne kiváló szezont fut, Dries Mertens a padról beszállva is rendkívül hasznos, és akkor még Lozanóról vagy Politanóról nem is beszéltünk.
picture

Victor Osimhen és Pierre Kalulu

Fotó: Getty Images

A taktika és a játék terén a Napoli valamivel előrébb tart a Milannál, viszont a nápolyiakat jobban megviselték a sérülések, illetve az Afrika-kupa miatt hiányzó játékosok, és ha a végén lemaradnak a két milánói csapat mögött, azt elsősorban erre vezethetjük vissza. Közben az élen tusakodó csapatoknak hátra is figyelniük kell, szép lassan a Juventus is megérkezett az élmezőny közvetlen közelébe, bár Massimiliano Allegri többször leszögezte: a bajnoki címre nincs már esélyük.
Ahhoz, hogy a Scudetto elérhető közelségbe kerüljön, a riválisoknak is botladozniuk kell, mindenesetre az tény: a Juventus november végén szenvedett utoljára vereséget a bajnokságban, és azóta sorozatban 14 meccset játszott le veretlenül. Bár Allegrit sokat kritizálták a kiscsapatokat megidéző mentalitása miatt, a védelmet tagadhatatlanul összerakta, Dušan Vlahović érkezésével pedig egy olyan támadó került a csapatába, aki a legkisebb helyzeteket is képet gólra váltani.

Hátul tisztul a kép

A kiesés elleni küzdelemben sokkal tisztább a kép, a Salernitana szinte biztosan búcsúzik az élvonaltól, és a Genoa is magabiztosan sodródik a Serie B felé. Ugyan a csapat formája nem meggyőző, de a pontok alapján a Venezia még reménykedhet, csak három egység választja el a Cagliaritól, miközben egy meccsel kevesebbet játszottak a velenceiek. Az utóbbi hetekben nyújtott teljesítmény alapján azonban inkább a Spezia tűnik foghatónak a Venezia számára.
Ugyan a Speziának volt egy remek hónapja, amikor négy meccset nyert, köztük a Napoli és a Milan legyőzésével, a legutóbbi négy meccsét elveszítette Thiago Motta csapata, és csak négy pontra van a kiesést jelentő 18. helytől. Egyelőre még a Sampdoria sem nyugodhat meg, ugyanúgy 26 ponttal rendelkezik, mint a Spezia, de Marco Giampaolo visszatérése és a téli szerzemények segíthetnek élvonalban tartani a genovai klubot.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés