Nagy pofonba szaladt bele a Bajnokok Ligájában a Juventus, amely a nemzetközi elittől egyértelműen leszakadt, de Olaszországon belül sem jobb most a helyzet.


Egy döntetlen már elegendő lett volna a Juventusnak, hogy továbbjusson a Bajnokok Ligája H csoportjából, Maurizio Arrivabene azonban már a találkozó előtt igyekezett lehűteni a kedélyeket. „Szerintem nem használ, ha ezekben a helyzetekben a számológépet használjuk” – mondta a Sky Sport Italiának. „Egyszerűen csak minden meccsnek azzal a céllal kell nekimennünk, hogy mi nyerjünk” – mondta, majd hozzátette: úgy kell játszaniuk, hogy a végén emelt fővel távozhassanak.
Serie A TIM
Nagy csapás a Juventusnak és az olasz válogatottnak, hosszú időre kidőlt a csapat világsztárja
11/01/2022 14:50
A léc tehát nem került túl magasra, mégsem sikerült megugrani, a Juve-játékosok többsége a Chelsea elleni 4-0-s zakót követően még a saját szurkolóival sem szívesen találkozott volna, attól pedig igencsak távol voltak, hogy emelt fővel hagyhassák el a Stamford Bridge-et. „Gyalázatos” – így jellemezte a torinói székhelyű Tuttosport a Juventus teljesítményét, Wojciech Szczęsny pedig nemes egyszerűséggel „tragikusnak” nevezte azt.
A Sky Sport Italia műsorában szakértő Alessandro Del Piero is elismerte, hogy a Juventus történetének egyik legnagyobb BL-veresége – és minden sorozatot figyelembe véve 2004 óta a legsúlyosabb – alapjaiban véve megrázza a klubot. „Ez egy jelentős visszalépés. Őszintén szólva nagyon kevés mentség lehet egy ilyen estére. Súlyos csapás az egész klubra nézve pszichés tekintetben” – jelentette ki az egykori 10-es.
A pofon azért is jött rosszkor, mert időről időre úgy tűnt, a Juventus szép lassan túltette magát azon a sokkon, hogy Cristiano Ronaldo az átigazolási időszak legvégén távozott a klubtól. Szombaton 2-0-ra sikerült legyőzniük Maurizio Sarri Lazióját a Stadio Olimpicóban, amelytől joggal várhatták, fordulópont lehet a torinóiak szezonjában, egyúttal a bizonyíték arra, hogy a Juve lassacskán újra megtalálja a közös hangot Massimiliano Allegrivel.

Leonardo Bonucci, Paulo Dybala és Matthijs de Ligt

Fotó: Eurosport

Objektíven nézve kevesen reménykedhettek abban, hogy a Juventus legyőzheti a BL címvédőjét idegenben; ugyan a hazai találkozót megnyerték a csoportkör második fordulójában, az inkább a saját szerencséjük, a Chelsea könnyelműségük, és Federico Chiesa zsenijének egyvelegéből fakadt. Ezúttal nyoma sem volt a helyzeteit elpazarló Chelsea-nek, még Romelu Lukaku hiányában is szétszedték a Juventus védelmét, mivel Thomas Tuchel szerint tanultak a hibáikból.
A német utólag elmagyarázta, az első párharc legfőbb tanulságának azt tartották, hogy önmagában a kontroll nem elegendő a Bianconeri legyőzéséhez, de direkt és gyors focira van szükségük. Egyik tekintetben sem okoztak csalódást, a Juventus láthatóan nem bírt a nyugat-londoniak intenzitásával. Fabio Capello a Sky-on azt mondta, nincs olyan csapata a Serie A-nak, amely képes lenne felvenni a versenyt az angolokkal, az edzőket pedig arra biztatta, tanuljanak Tucheltől vagy épp Jürgen Klopptól.
Capello állításában sok igazság van. A tévés pénzek közötti különbségek kettéválasztották a piacot, és az olasz kluboknak nincsenek olyan anyagi lehetőségeik, mint az angol riválisoknak. Az utóbbi időben elért Bajnokok Ligája-eredményeik is ezt támasztják alá: Olaszországnak legutóbb 2010-ben volt győztese a sorozatban (Inter), az angolok viszont kettőt elhoztak a legutóbbi három kiírásból, ezek ráadásul angol házidöntők is voltak egyben.
Ami a legendás edző mondandójának másik részét illeti, azzal már vitába szállnának egyesek, főleg azok az edzők, akik igyekeznek modern, letámadásra épülő, proaktív játékrendszereket leoktatni. Az olasz foci konstans túlteljesítője, az Atalanta számos alkalommal bizonyította, hogy szerényebb eszközökkel is fel lehet venni a versenyt az európai elittel, akár látványos, közönségszórakoztató játékstílussal egybekötve is.
Hétvégén a bergamóiak épp Torinóba látogatnak, és még leírni is furcsa ezt, ők számítanak a mérkőzés esélyesének: jelenleg a negyedik helyen állnak, négy ponttal és négy pozícióval a Juventus előtt. Az a Young Boys elleni 3-3-as döntetlen alapján is megállapítható, hogy az Atalantának megvannak a maga problémái, elsősorban a védekezésben, rendelkeznek ugyanakkor valami olyannal, ami bántóan hiányzik a jelenlegi Juventusból.

Egyértelmű és átfogó futballfilozófiával, produktív akadémiával és kiváló kiválasztási rendszerrel büszkélkedhetnek, ráadásul a projektet egy tökös, előrelátó edzővel támogatták meg, aki képes kihozni a játékosokból a maximumot.

Ezzel szemben a Juventus épp egy identitásválság közepén tart, minden téren teljes a bizonytalanság, és talán még ők sem tudják, mit próbálnak elérni, milyen irányba tartanak. Ronaldo már elhagyta a süllyedő hajót, és Matthijs de Ligt sem sietett tisztázni a távozásával kapcsolatos pletykákat, amiknek – ismerve az ügynökét – lehet alapjuk. Valós esély van arra, hogy a Juventusnál is gyorsan rosszra fordulnak a dolgok, mielőtt elindulhatnak felfelé – valamelyest hasonló a helyzet, mint Barcelonában.

Massimiliano Allegri, Juventus

Fotó: Getty Images

Torinóban a stabilitás érdekében a klub történetének egyik legeredményesebb edzőjéhez fordultak, abban bízva, hogy vele legalább a pályán javulnak az eredmények. Allegri távozását követően Sarri és Piro kinevezésével is progresszívebb irányt vett a Juventus, hogy aztán – ami szintén alátámasztja a vezetőség zavaros helyzetét – visszatérjenek ahhoz a szakemberhez, aki inkább a régivágású iskolát képviseli, de legalább halomra nyerte magát a múltban.
A toszkán két éven át nem talált olyan projektet, amihez elkötelezte volna magát, a futball viszont ennyi idő alatt is sokat változott. Amikor Capello arról beszélt az adásban, hogy a Chelsea leckét adott a Juventusnak, azt akár úgy is lehetett volna értelmezni, hogy Tuchel oktatta Allegrit. A pálya közepén a Juventus évek óta küzd a minőséggel (Manuel Locatellit leszámítva télen bárkit hajlandóak értékesíteni), a Chelsea ellen mégis négy középpályással állt fel a Juve, Adrien Rabiot-val a balszélen.
Chiesát viszont, aki a csapat (és a világ egyik) legjobb szélsője, csatárként szerepeltette Allegri, a nagy ígéretként számon tartott Dejan Kulusevski pedig teljesen kikerült az edzői bizalom köréből. A probléma persze nem Allegrinél kezdődik, hanem a keretnél, amit nem ő, hanem az előző vezetés állított össze, élen a Tottenhamhez távozó Fabio Paraticivel. Az igazság az, hogy Beppe Marotta távozása óta a Juventus rosszul igazolt, miközben pénzügyileg amúgy sem tudja felvenni a versenyt az angolokkal.

Nem véletlen, hogy a klub elnöke, Andrea Agnelli volt az Európai Szuperliga egyik legfőbb szószólója.

A klubnál megfigyelhető szervezeti problémák messze meghaladják az edző hatáskörét, ezért is javasolta azt Capello még a nyáron Allegrinek, hogy ne térjen vissza a Juventushoz. Capello attól tartott, hogy a Juve mélyre nyúló problémái miatt a hatszoros olasz bajnok edzővel vitetik el a balhét, vagy ahogyan ő fogalmazott: Allegri lesz majd az esernyő, amely felfogja a klubra záporozó kritikák nagy részét.

Bonucci és Chiesa reklamálnak a Chelsea-Juventus mérkőzésen, Getty Images

Fotó: Getty Images

Nem könnyíti meg az edző helyzetét az sem, hogy a győzelmek hiányában nehéz lenyomni a szurkolók torkán azt a fajta ultradefenzív felfogást, amit a visszatérése óta képviselt. Allegri korábban is ismert volt a pragmatizmusáról, sőt, gyakran elismerték a csapatai magas szintű szervezettsége miatt, 2015-ben és 2017-ben pedig BL-döntőbe vezette a Juvét. A munkanélküli éveiben azonban nem fejlesztette tovább az elképzeléseit, azon túl, hogy még védekezőbb és reaktívabb focira váltott.
Azt valahogy még megemésztik a szurkolók, ha a nagyobb költségvetéssel gazdálkodó, és jobb kerettel rendelkező Chelsea ellen törekszik a védekezésre a csapatuk, de azt már nehezen, amikor a Juventusnál szerényebb lehetőségekkel rendelkező Serie A-s klubokkal szemben teszi ezt meg. Nem véletlenül nevezte őket „kicsi Juventusnak” a Corriere dello Sport, utalva ezzel a kiscsapatos mentalitásra, amely várhatóan az Atalanta labdabirtoklásra épülő focijával szemben is főszerepet kap.
Ami bizonyos tekintetben még tragikusabb képet festene arról, milyen mélyre süllyedt Allegri és a Juventus négy év alatt.
Forrás: Goal

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Serie A TIM
Nem akarja ingyen bukni egyik legjobb játékosát a Juve, de a hosszabbítás is kockázatos
23/12/2021 18:53
Labdarúgás
Edzőváltások, amelyek nem feltétlenül váltották be a reményeket
14/12/2021 17:52