Alexandre Pato elképesztő tehetségként került Európába, sokan már az Aranylabda következő várományosát látták benne. Aztán szép lassan eltűnt a süllyesztőben.
Az okokról többféle verzió látott napvilágot a sajtón keresztül, amely a legkevésbé sem festett jó képet a játékosról, ugyanis a legtöbben azzal vádolták: egyszerűen nem volt elég profi, és idővel a sztársággal járó életmód áldozatául esett. A brazil futballista elismerte, hogy sok hibát követett el fiatal játékosként, ám a Players’ Tribune-nek írt cikkében megalapozatlannak nevezte a médiában megjelent híreket, és egészen mást látott a kudarc hátterében.
„Én voltam a szupertehetség, a biztos pont. Már a brazil válogatottban játszottam. Ilyenkor rólad ír a sajtó, rólad beszélnek a szurkolók, de még a többi játékos is téged magasztal” – írta. „Imádtam a figyelmet. Akartam, hogy rólam beszéljenek. De tudjátok, mi történt? Elkezdtem túl sokat álmodni. Ugyan keményen dolgoztam, de a képzeletem sokfelé terelt. Fejben már a kezemben volt az Aranylabda. Nem tudsz ezzel mit kezdeni. Nagyon nehéz elkerülni, hogy a hatása alatt legyél.”
UEFA Bajnokok Ligája
Ancelotti: A hihetetlennél nem találok jobb szót arra, amit most elértünk
29/05/2022 08:33
Pato másik fő problémáját a sérülések okozták, amelyből 2010-től kezdve egyre több kijutott neki. „Már nem bíztam a testemben. Féltem attól is, hogy mit szólnak majd az emberek. Úgy mentem edzésre, hogy az járt a fejemben, nem sérülhetek meg. Ha fáj valamim, inkább nem szólok senkinek. Majd rendbe jön az az izomsérülés, ha kifordul a bokám, játszom tovább. Volt, hogy feldagadt, akár egy labda, de nem akartam cserben hagyni a csapatot” – árulta el.
A most 32 éves brazil azt is hozzátette: akkoriban úgy érezte, teljesen egyedül van, és nincs olyan ember, akihez ezekkel a problémákkal fordulhatna. A családja Brazíliában élt, az ügynöke távolról sem végzett annyi mindenre kiterjedő munkát, mint ami manapság megszokott, és akkoriban az is ritkaságszámba ment, ha egy játékos saját stábbal dolgozott. Mivel a korábbi klubjánál gyakorlatilag egy burokban élt, fogalma sem volt arról, hogyan működik a nagy futballgépezet.

Alexandre Pato

Fotó: Getty Images

„Beutaztam az egész világot. Minden orvost láttam, akit érdemes volt – meg még rajtuk kívül is párat. Atlantában volt egy tag, aki fejjel lefelé fellógatott, majd elkezdett körbeforgatni. Mi volt a diagnózis? Hogy a reflexeim nincsenek összhangban az izmaimmal. Németországban egy doki folyadékot fecskendezett a hátamba – utána a Müncheni reptéren már csak görnyedten tudtam járni a fájdalomtól. Egy másik orvos minden reggel és este 20 tűt döfött belém” – írta a kezelésekről.
Pato a milanos időszakot követően visszatért Brazíliába, ám a felemás élmények hatására visszatért Európába, ahol a Chelsea és a Villarreal színeiben futballozott. Mivel egyik helyen sem alkotott maradandót, Kína felé vette az irányt, ahol – egy jóval gyengébb bajnokságban – viszonylag jól teljesített. Ezt követően az Egyesült Államokba költözött, jelenleg az Orlando Cityt erősíti, melynek színeiben 11 meccsen 2 gólt szerzett ebben az idényben.

Ancelotti megünnepelte a sikert

Fotó: Instagram

A cikket érdemes teljes terjedelmében elolvasni, mivel sok mindent elárul azzal kapcsolatban, hogyan látják az európai topfutballt a távoli országokból érkező tehetségek, és milyen nehézségekkel jár a beilleszkedésük. Pato még viszonylag szerencsés helyzetben volt, mivel az akkori Milan tele volt brazil légiósokkal, akik igyekezték támogatni a fiatal játékost, Carlo Ancelotti pedig apafiguraként funkcionált az életében. Patónak természetesen a legendás edzőről is volt egy remek sztorija.
Láttátok azt a képet a madridi buszos parádéról, amin napszemüvegben, szivarral a szájában látható? Nos, a Milannál helikopterrel jött az edzésekre. Parmában élt, a felesége pedig tudott helikoptert vezetni. Úgy szállt ki, mint James Bond. Ha valaki stílusosan tud élni, hát az Carlo.
Forrás: Players’ Tribune

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
UEFA Bajnokok Ligája
Erősebb csapat a Liverpool, de a Realt eddig sem zavarta, ha lefocizták a pályáról
27/05/2022 18:03
UEFA Bajnokok Ligája
Túl gyakori, hogy véletlen legyen: Guardiola csapatai és a híres összeomlások
06/05/2022 13:10