Federico Chiesa szezonja térdsérülés miatt véget ért, ami nem csak a Juventus, de az olasz válogatott számára is nagy csapás.


Bekövetkezett az, amitől már a Roma-Juventus mérkőzés közben is sokan tartottak: súlyosan sérült Federico Chiesa keresztszalagja, ezért műteni kell a kiváló támadó térdét. Várhatóan fél év múlva térhet vissza legkorábban a pályára, azonban ez az optimistább becslés, a gyógyulás akár kilenc hónapig is elhúzódhat. Egy ilyen jellegű sérülésnél ugyanis csak a legritkább esetben sül el jól, ha siettetik a visszatérést, nagy a kockázata annak, hogy kiújul a probléma.
Labdarúgás
Mbappét választották az év játékosának a rangos dubaji focigálán
27/12/2021 19:09

Nagy csapás a Juvénak

Mindez a lehető legrosszabb pillanatban jött a Juventusnak, amely – dacára Massimiliano Allegri visszatérésének – továbbra sem igazán találta meg a játékát. Ebben a szezonban a torinóiak pocsék formát mutattak az ellenfél kapuja előtt, 21 forduló alatt csak 32 gólt szereztek, amivel a 11. helyen állnak a Serie A-ban. Hátul többé-kevésbé összerakta a csapat játékát Allegri, elöl viszont sokszor esetleges volt a focijuk, a támadók pedig a lehetőségeikhez mérten jóval kevesebb gólt szereztek.
Chiesa teljesítménye a tavalyi berobbanását követően szintén elmaradt a várakozásoktól, minden sorozatot figyelembe véve négy gólnál és két gólpassznál jár, ebben azonban a Juventus mostani szezonban alkalmazott játékrendszere is szerepet játszott. Allegri zömmel 4-4-2-vel kísérletezett, amelyben többnyire szélen szerepelt, de időnként középcsatárként is játszatta őt az edzője, aki egyébként bőven kapott is kritikát emiatt.
Az utóbbi fordulókban azonban Allegri változtatott a játékrendszeren, és - legalábbis papíron - 4-2-3-1-ben küldte fel a csapatát, amely egyszerre kedvez a két legfontosabb támadójának: Chiesának és Paulo Dybalának, az olasz szélső pedig gólt és gólpasszt jegyzett ezeken a meccseken. Ez akár fordulópontot is hozhatott volna a Juve szezonjában, ugyanis csak elvétve fordult elő olyan, amikor Chiesa és Dybala egyaránt egészséges volt, ráadásul még jól is ment nekik a játék.

Federico Chiesa, Roma-Juventus

Fotó: Getty Images

Annak ellenére, hogy Chiesa szerepkörét nehezen találta meg Allegri (vagy csak nehezen látta be, hogy engednie kell az elveiből a támadójáték érdekében), az olasz válogatott szélső kidőlése érzékeny veszteség. Hozzá hasonló stílusú játékosa, aki szinte bárkit képes egy az egyben megverni, bátran támadja az üres területeket, és az átmenetekben is életveszélyes, nincs a csapatnak. Vele épp azt az emberét veszítette el a Juve, aki a támadósor legváratlanabb elemének számított.

Még nagyobb a válogatottnak

Figyelembe véve, hogy a Juventus kényszerpályán mozog a csapatépítésnél az anyagi nehézségek miatt, ebben a szezonban – bármennyire is ellentétes ez a klubfilozófiával – csökkenteni kell az elvárásokat, és már azzal elégedettek lehetnek, amennyiben bebiztosítják a jövő évi BL-szereplést. Ezt alighanem Chiesa hiányában is elérik majd, persze az nem ártana, ha a mostanáig alulteljesítő fiatalok (Dejan Kulusevksi, Moise Kean) megtalálnák a korábbi szezonokban mutatott formájukat.
Az olasz válogatott világbajnoki szereplése azonban komoly veszélybe került Chiesa sérülésével, március végén ugyanis a pótselejtezőben Észak-Macedónia, majd minden valószínűség szerint Portugália legyőzésével juthatnának ki a katari tornára. Ne felejtsük: 2018-ban lemaradtak az olaszok a vb-ről, ami akkor nagy meglepetésnek számított, az viszont egyenesen a szenzáció kategória lenne (vagy az olaszok szemében tragédia), ha friss Eb-győztesként buknák el a szereplést.
Bár Roberto Mancini érkezése óta az olasz válogatottnak épp az volt a fő erőssége, hogy a hangsúly inkább a rendszerre, mintsem az egyénekre került, az Európa-bajnokságon is bebizonyosodott, a nagy meccseken szükség van az extrára a támadóktól. A mezőnyjátékosok között magasan Chiesa nyújtotta a legjobb teljesítményt az olasz válogatottban, és ha már a csoportkörben kezdőként számol vele Mancini, akár a torna legjobb játékosa címet is megkaphatta volna.

Chiesa az Olaszország-Spanyolország mérkőzésen is eredményes volt

Fotó: Getty Images

Mancini a továbbiakban is remek játékosokra támaszkodhat (Domenico Berardi kifejezetten nagy szezont fut), viszont a válogatottra is igaz az, amit a Juventus kapcsán már kifejtettünk: nincs még egy Chiesához hasonló profilú játékosa az olaszoknak. Ennél is nagyobb probléma, hogy híján vannak azoknak a támadóknak, akik nem csak a hazai porondon bizonyították a képességüket, de nemzetközi viszonylatban is képesek a vállukra venni a csapatukat.

Módosíthatja a Juve terveit

Az anyagi lehetőségei miatt nagy pénzszórásra amúgy sem készült a Juventus, de a januári tervek között szerepelt a támadósor és a középpálya megerősítése. Elöl elsősorban egy olyan játékosra lenne szükség, aki – Álvaro Moratával ellentétben – képes megbízhatóan értékesíteni a helyzeteit, középre pedig egy labdaszerzőt várna Allegri. Chiesa sérülése azonban alapjaiban átírhatja a Juventus téli elképzeléseit.
Az egyik közvetlen hatása Kulusevskire nézve lehet, akit hajlandó lett volna értékesíteni a Juve (a Tottenham érdeklődéséről lehetett hallani), a bevétel egy részét pedig a sassuolós Gianluca Scamacca megszerzésére fordította volna. Így viszont az a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a svéd játékost megtartja a Juventus, és más formában, akár kölcsönjátékosokkal próbálják megerősíteni a csapatot télen a vezetők.
Chiesa juvés jövőjét is érinthetné a sérülés, a klubnak ugyanis csak akkor kellene kötelezően érvényesíteni az opcióját a jelenleg kölcsönben lévő játékosra, amennyiben a meccsek 60%-án pályára lépne és ezeken legalább 10 gólt szerezne. Mivel véget ért a szezonja, ezeket a számokat biztosan nem fogja teljesíteni, azonban a Juventusnál meghatározó játékosként tekintenek Chiesára, és ha törik, ha szakad, végleg megveszik őt a Fiorentinától.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Serie A TIM
Nem akarja ingyen bukni egyik legjobb játékosát a Juve, de a hosszabbítás is kockázatos
23/12/2021 18:53
Premier League
Sergio Agüero: Az alulértékelt legenda, aki mindent tudott a góllövésről
15/12/2021 18:55