2018-ban hősként ünnepelték és a következő nagy edzőt látták benne, azóta viszont negatív spirálba került. Eusebio Di Francescót ezúttal is idő előtt küldték el.


„Miért ne hinnénk egészen az utolsó pillanatig, bízva abban, hogy valami soha nem látott eredményt érhetünk el? Háromgólos hátrányban vagyunk, a feladat nehéz, de kötelességünk megpróbálni.” 2018 tavaszán sokan megmosolyogták, vagy legalábbis egy legyintéssel elintézték Eusebio Di Francesco nyilatkozatát, amit a Barcelona elleni Bajnokok Ligája-negyeddöntő visszavágója előtt adott. A Camp Nouban lejátszott 4-1 után a visszavágó papíron csak formalitásnak számított.
Serie A TIM
Mourinho első vesztes meccse nagy meglepetés lett, kieső helyen parkol a Juventus
TEGNAP 20:50
Talán sohasem tudjuk meg, hogy Di Francesco csak a kötelező paneleket puffogtatta el a sajtótájékoztatón, avagy valóban hitt az AS Roma továbbjutási esélyeiben, de ez igazából mindegy is. Ami számít, hogy egy váratlan húzással – az idény során először váltott háromvédős játékrendszerre – összezavarta a Barcelonát, kihúzva ezzel a katalánok támadójátékának méregfogát, Edin Dzeko korai gólja pedig a szükséges lélektani pluszt is megadta a csapatnak.

Végül 3-0-ra nyertek, és ezzel óriási meglepetésre kiejtették a katalánokat, egyúttal bejutottak a Bajnokok Ligája elődöntőjébe.

Di Francesco ázsiója egy csapásra az egekbe emelkedett, tehetségét, amit már a Sassuolo izmos középcsapattá kovácsolásánál megmutatott, immáron nemzetközi szinten is megvillantotta. Pedig egyáltalán nem volt törvényszerű, hogy a Románál sikerül megugrania a lécet: egy évvel korábban Luciano Spalletti irányításával a Serie A második helyén zárt a klub, 90 lőtt góllal és 87 megszerzett ponttal, nyáron viszont új korszak köszöntött be az AS Románál.
Pénzügyi okok miatt kénytelenek voltak kulcsembereket eladni – köztük a Liverpoolnál lassan legenda státuszba kerülő Mohamed Salahot – és a távozók helyére olcsó, fiatal tehetségeket szemelt ki az új sportigazgató, Monchi. A projekt azonban a 2018-as BL-csoda ellenére hamar összedőlt, az igazolások többsége ugyanis kudarcot vallott Olaszországban, ami szép lassan a sportigazgató és az edző állásába került – Di Francesco megítélése azonban a gyengülő eredmények ellenére pozitív maradt.

Három szezon, három kudarc

Sokan egyenesen igazságtalannak tartották, hogy épp az edzőn csattant az ostor, miközben a keret összeállítása – és a minőség érezhető csökkenése – nem az ő felelőssége volt. Munka miatt mindenesetre nem kellett aggódnia, akadtak külföldi megkeresései, a nyelvi nehézségekre való tekintettel azonban maradt Olaszországban: ahhoz a Sampdoriához került, amely kiváló ugródeszkának tűnt egy újabb Serie A-s topcsapathoz.

Eusebio Di Francesco, 2019

Fotó: Getty Images

Genovában már azzal megelégedtek volna, ha a középmezőny első felébe kormányozza a csapatot, ahogyan azt az AC Milanhoz távozó Marco Giampaolo tette, ráadásul a középcsapatok szintjén támadó felfogású edző után még logikus választásnak is tűnt az ex-római szakember. Ehhez képest csúnya bukás lett a vége: hét forduló alatt csupán egyetlen győzelmet sikerült összekaparni hat vereség mellett, a gólkülönbség pedig egészen letaglózó, -13 volt.
Bár a sorsolás kimondottan nehéz volt – játszottak a Lazióval, a Sassuolval, a Napolival, a Fiorentinával és az Interrel – a vezetőség jobbnak látta megelőzni a nagyobb bajt, Di Francesco repült, a helyére pedig az eredményeket mindenhol üzembiztosan szállító Claudio Ranieri került, akivel elmozdult a Sampdoria a kieső helyekről. Ő végül egészen az előző idény végéig maradt is a Sampdoria kispadján, és mindegyik szezonjában könnyedén teljesítette a minimális elvárásokat.
Rá egy évre Di Francesco a Cagliarinál kapott lehetőséget, amely egy szezonnal korábban villámrajtot vett, és a középmezőnyben kimondottan erősnek számító keretével akár még az európai kupaindulást is megcélozhatta volna. Di Francescóval nem is indult rosszul a 2020/21-es szezon: bár az első három mérkőzésükön csak egy pontot szereztek, a következő öt bajnokijukból négyet is megnyertek, amivel bőven a középmezőny elejében voltak.
Novemberben még sikerült megverni az Olasz Kupa negyedik fordulójában a Hellas Veronát, ám ez bizonyult Di Francesco utolsó győzelmének a Cagliari kispadján, innen sorozatban 16 meccsen át maradtak nyeretlenek, februárban pedig menesztették. Érdekesség, hogy a szerződését a gyenge eredmények ellenére januárban meghosszabbította a Cagliari, amivel a vezetőség azt kívánta jelezni: bíznak benne. „Szeretném visszafizetni ezt a bizalmat” – mondta az edző.

Veronában négy meccsig tartott a türelem

Ezen a nyáron még kitartott Di Francesco szerencséje, kapott állásajánlatot az olasz élvonalból. (Azt csak zárójelesen jegyezzük meg, hogy sajtóhírek szerint a távozó Serhiy Rebrov utódját kereső Ferencvárosnál is felmerült a neve opcióként.) Az a Hellas Verona dobott neki mentőövet, amely két szezonnal ezelőtt nagyot húzott Ivan Juriccsal, ám a két edző között csak annyi párhuzamot lehetett felfedezni, hogy a Hellas Verona megkeresése előtti években rendre megbuktak az előző klubjaiknál.

Eusebio Di Francesco - Genoa-Cagliari - Serie A 2020/2021 - Getty Images

Fotó: Getty Images

Juric tulajdonképpen Giampiero Gasperini szárnyai alól nőtt ki, ám a két edző játékfelfogása között kevés hasonlóságot lehet felfedezni, legfeljebb a 3-4-3-as játékrendszert. Miközben Gasperini inkább az ellenfél tizenhatosa előtt igyekszik létszámfölényes helyzeteket kialakítani a támadásokhoz csatlakozó plusz két fővel, Juric inkább a védekezésre és a párharcokra, valamint a kontrákra helyezte a hangsúlyt Veronában. Távozásának okai ráadásul nem sok jót ígértek az utódnak.
„A helyzet világos, a célokban mindenki egyetért, és ez az előző idény végén hiányzott. Megmondták, hogy ha nem adunk el játékost, érkező sem lesz. Ez most a helyzet. Mindenkit elveszítünk, aki kölcsönben játszott, így lényegében nincs keretünk. Nem félek a harctól, de azt szeretem, ha világos a helyzet. Remek eredményeket értünk el, anélkül, hogy akár egyetlen eurót is fordítottunk volna a keretre. Ha bejelentkezik egy nagy klub, bármelyik Hellas Verona-játékos mehet” - mondta Juric.
Di Francesco labdabirtoklásra és támadásra épülő játékrendszere éles váltás volt Juric játékát követően, így számítani lehetett a döcögős kezdésre: úgy tűnik, hogy ezzel csak Veronában nem számoltak, ugyanis három forduló után megköszönték az edző munkáját. Ha azt nézzük, hogy pont nélkül zárták ezt az időszakot, akár érthető is lenne a döntés, de a sorsolás erősségét és a markáns stílusváltást figyelembe véve minimum érdekes ez a lépés.

Még egy edzőváltás

Veronában várhatóan Igor Tudor foglalja el a megüresedett edzői széket, ám nem a Hellas az egyetlen, ahol már szeptember közepén behúzták a vészféket. Érdekes módon, épp Di Francesco előző munkahelyén, a Cagliarinál váltottak edzőt, három nyeretlen meccs után elküldték Leonardo Semplicit, akit helyi sajtóhírek szerint Walter Mazzari követhet a padon. Úgy tűnik tehát, hogy az idén a szokottnál is korábban beindult az edzőkeringő Olaszországban.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Serie A TIM
Ahogy azt tudni lehetett, Gattuso nem marad Nápolyban
24/05/2021 08:06
Serie A TIM
Címet véd az Inter, utat tör magának a Milan, esetleg mindenkit lenyom az Atalanta?
18/09/2021 12:13