Az olasz sajtó január óta cikkezik arról, hogy az Inter súlyos anyagi problémákkal küzd. Eleinte a klub részéről tagadták ezeket az állításokat, hogy aztán rövid időn belül mégis elismerjék: a tulajdonosok keresik a kiutat a nehéz szituációból. Bár a helyzet távolról sem reménytelen, az idő sürget, hiszen az idény végéig legalább 150 millió eurót kellene előteremteni.


"Furcsa helyzetben vagyunk" - ismerte el Antonio Conte a Rai Sports adásában, miután csapatával kikapott a Juventustól az Olasz Kupában. "Nincs értelme, hogy tovább rejtegessük. Volt egy projektünk, de az augusztusban leállt." Köztudott, hogy Conte nem nagyon szokta visszafogni magát, ha a spórolós főnökeit kell kritizálni vélt vagy valós sérelmei miatt, ezúttal azonban volt némi alapja a kijelentésének. Abban az értelemben legalábbis, hogy egyre aggasztóbb hírek jelennek meg a sajtóban az Inter anyagi helyzetével kapcsolatban.
Azon lehet vitatkozni, mennyire érdemes erre visszavezetni a Nerazzurri hullámzó teljesítményét, átigazolási fronton ugyanis nincs oka panaszra Conténak. A klubot birtokló Suning csoport már a 2020/21-es idényt megelőzően teljesítette az edző kéréseit, így a kérdőjelek inkább a projekt jövőjével kapcsolatosak. A Corriere dello Sport január 2-án írta meg, hogy a Suning a klub eladásán gondolkozik, amely értesülést alaptalannak nevezte Steven Zhang klubelnök. Rá két héttel Beppe Marotta sportigazgató viszont elismerte, hogy van ilyen lehetőség.
Serie A TIM
"Boldog szülinapot, öregasszony!" – Isten éltesse az Öreg Hölgyet!
02/11/2022 - 16:25
"Tudjuk, hogy stabilan számíthatunk rájuk"
- mondta a Radio Rai adásában.
"Biztonságban vagyunk. Pletykálnak arról, hogy ott van a fejünk felett Damoklész kardja, ezzel azonban nem kell foglalkoznunk."
Ami biztos, hogy a szurkolókra sikerült azért ráijeszteni. Főként azzal, hogy már olyan hírek is megjelentek a sajtóban, miszerint az Inter anyagi gondjai hasonlóak, mint a Barcelonáé, és már a működés is veszélyben van. "Jelenleg nagy a zavarodottság a klub körül, a milánói emberek mindenféléről beszélnek" - mondta az Il Sole 24 ORE újságírója, Marco Bellinazzo a goal.com-nak. "Azonban a Suning garantálta, hogy év végéig kifizet minden adósságot. Az Inter kizárása tehát nincs ott a lehetőségek között."

Fizetésképtelen lesz az Inter?

Fotó: Eurosport

"Azóta, hogy öt évvel ezelőtt átvették a klubot, a Suning 600 millió eurót fektetett be, és most sok más vállalathoz hasonlóan szerencsétlen helyzetben találta magát, amit a nemzetközi labdarúgásban érezhető gazdasági válság okozott. Mivel nagyjából 100 millió eurót veszítettek 2020-ban, az Internek likviditási problémái vannak, sok más európai klubhoz hasonlóan, beleértve például a Barcelonát" - magyarázta a szakértő. Az Internek azonban nem csak a nemzetközi folyamatokra kell figyelnie, hanem a kínai belpolitikára is.
"A járványon felül a Suning politikai problémával is küszködik. Tavaly augusztusban a kínai kormány korlátozást vezetett be a nem stratégiainak minősített szektorok külföldre irányuló befektetéseire, beleértve a labdarúgást is. Amely persze ellentmond annak, mint amire a kormány bátorította őket két évvel ezelőtt. Most is szeretnének a futballba fektetni, csakhogy a fókusz átkerült a hazai focira. A külföldi befektetések már nincsenek ott Peking célkitűzései között" - foglalta össze a problémákat Bellinazzo.
"Ez a két tényező együttesen - a járvány okozta likviditási problémák, illetve a politikai gondok - a pénzügyi piacra kényszerítették a Suningot, hogy ott keressenek valakit, akitől kölcsönt vehetnek fel. Jelenleg ugyanis úgy áll a helyzet, hogy június 30. előtt elő kell teremteniük 150-200 millió eurót, hogy teljesítsék a kötelezettségeket. Ezen kívül a Suningnak ki kell fizetnie azt a 350 milliós kötvénycsomagot, amelyről a 2016-os átvételnél állapodtak meg. Ez magyarázza, hogy október-november körül miért kezdtek el befektetőket keresni."
Már ezek a hírek is kellően félelmetesek voltak, hiszen az Inter szurkolói egészen közelről láthatták a városi rivális Milan példáján keresztül, mekkora káoszt tud okozni egy forráshiánnyal rendelkező kínai tulajdonosi kör. 2018-ban a Li Yonghong vezette Rossoneri Sport Investment Lux kénytelen volt átadni a klub irányítását az Elliott Management Corporationnek, amiért nem tudták visszafizetni az amerikai hedge fundtól felvett kölcsönt. Vagyis azt a hitelt, amellyel egy évvel korábban megvásárolták a klubot Silvio Berlusconitól.

Gondok voltak a Milan kínai tulajdonosainál, most az Internél törik a fejüket.

Fotó: Eurosport

Az Inter tulajdonosai ennyire azért nem állnak ingatag lábakon, bár Zhang megerősítette, hogy a kínai üzleti érdekeltségük egy részét leállítják és megszüntetik. "A járvány miatt nincsenek jó helyzetben" - ismerte el Bellinazzo. "Kínában is akadnak gondjaik a járvánnyal kapcsolatban, de nagyobb részt azért, mert a plázákba és szupermarketekbe történő befektetéseik rosszul sültek el. Közel egymilliárd eurós fizetési kötelezettséggel rendelkeznek" - jelentette ki, hozzátéve, hogy azért a vállalat nincs veszélyben.
"Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a Suning pénzügyi óriás, amely éves szinten közel 70 milliárd eurót termel. Szóval stabil lábakon áll, még ha súlyos válságon is megy keresztül."
Azt is fontos kihangsúlyozni, hogy a Suning inkább befektetőt keres, mintsem vevőt. Sokakat - köztük a korábbi elnököt, Massimo Morattit - már az is meglepte, hogy egyáltalán hajlandóak meghallgatni az ajánlatokat. Elsősorban nem a veszteség minimalizálása a cél, ezt jelzi az a tény, hogy visszautasították a londoni székhelyű BC Partners 750 millió eurós ajánlatát. "Nyilvánvaló, hogy a BC Partners ajánlata nem egyezett a Suning elvárásaival, és a vállalat nem akar kétségbeesetten túladni a klubon" - folytatta Bellinazzo.
"Most jelenleg úgy áll a helyzet, hogy a Suning nagyobb ajánlatot vár a BC-től, közben pedig más vállalatokkal tárgyal a kölcsönről, vagy akár a kisebbségi részesedésről. Érdemes megjegyezni, hogy a hónap végén érkezhetnek források a LionRock Capitaltól, amely jelenleg a klub 31%-át birtokolja. Február 28-án összejöhet a kölcsön, vagy egy kisebbségi részesedés értékesítése. Lényegében még minden lehetőség terítéken van."
"Nem azért vonult a piacra a Suning, hogy eladja a klubot, de evidens, hogy ha akkora összeg érkezik, amely közel van az igényeikhez - ez nagyjából 900 millió és egymilliárd euró között mozog, amely biztosítaná, hogy ne veszítsenek pénzt a befektetéssel -, komolyan megfontolnák azt. De nem ez az általuk preferált lehetőség. Nincs kőbe vésve az eladás, főleg most, hogy az Inter végre az elvárásokat teljesítve a bajnoki címért küzd. Kissé abszurd lenne, ha néhány hónappal az idény vége előtt mondanának le a klubról."

Lukaku győzelemre vezette az Intert a Lazio ellen, ezzel élre állt.

Fotó: Eurosport

Tagadhatatlan, hogy a Suning szeretné azt látni, hogy a befektetés végül megtérül, és az Inter a 2010-es triplázás óta megszerzi első bajnoki címét. A hétvégi Derby della Madonnina előtt a kék-feketék egy ponttal megelőzik a városi rivális Milant, és ami még fontosabb: nyolc egységgel vezetnek a címvédő Juventus előtt. Vagyis az valószínűtlen, hogy a bajnoki versenyfutás vége előtt eladják a klubot. "Nagy most az érdeklődés a világfutballban, különösen Olaszországban. És a Suning hangsúlyozta, nem akarják teljesen elhagyni az Intert."
"Tehát, hacsak nem érkezik valami nagy ajánlat, nem tartom valószínűnek a Suning kiszállását. Az viszont elkerülhetetlen lesz, hogy az Intert pénzügyi tekintetben önállósítsák. Az olyan nagy befektetések, amelyeket például a Suning hajtott végre az Internél nemrégiben, csak emlékként maradnak meg, egészen az idény végéig, amikor már tisztábban fogunk látni a járvány végén" - hangsúlyozta Bellinazzo. Az Inter működése tehát nincs veszélyben, ám az lehet, hogy a nyáron is hallhatjuk Contét a kevés anyagi támogatás miatt panaszkodni.
via goal.com
Serie A TIM
A Juventuson vezette le a BL-blamát a Milan
08/10/2022 - 19:27
Serie A TIM
"Ne oktassanak ki minket!" Megvan, ki váltja Mihajlovicot, de az indoklás még elég ködös
10/09/2022 - 13:06