Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

41 meccsből csak 16-szor tudott pályára lépni a Milanban – Ibrahimović közel a visszavonuláshoz?

Németh Dániel

Publikálva 17/04/2022 - 20:13 GMT+2

Zlatan Ibrahimovićnak kulcsszerepe van abban, hogy az AC Milan visszatérhetett a Bajnokok Ligájába, és ismét a Serie A legerősebb csapataihoz tartozik. A mostani idényben azonban egyre kevesebb szerep hárult a svéd csatárra, aki a sérülései miatt ritkán lép pályára, ráadásul az sem egyértelmű, hogy még képes-e jobbá tenni a csapatát.

Zlatan Ibrahimovic

Fotó: Getty Images

Zlatan Ibrahimović egyre kevesebbet játszik a sérülései miatt.
Kevesen számítottak rá, hogy Zlatan Ibrahimović 38 évesen, egy súlyos térdsérülést követően, az Egyesült Államokból visszatérve képes lesz segíteni az AC Milannak. Nagy veszítenivalója mindenesetre nem volt a Rossonerinek: a gyenge kezdést követően az európai kupaindulást érő helyektől nagyon messzire került, a középcsatárok igencsak adósak maradtak a gólokkal, Stefano Piolinak pedig szüksége volt egy rövid távú megoldásra.
Ibrahimović visszatérése azonban kifejezetten jól sült el. Fél szezon alatt 18 mérkőzésen 10 gólt és 5 gólpasszt jegyzett, a Milan pedig a Serie A újraindulását követően remek formába lendült, és a középmezőny közepéről egészen a hatodik helyig kapaszkodott. Rá egy évre a svéd klasszis 19 bajnokin lépett pályára, ezeken 15-ször volt eredményes 2 assziszt mellett, a Milan pedig a 2012/13-as idény óta először dobogón zárt az olasz bajnokságban.
A rutinos támadó visszatérésének azonban nem csak gólokban megnyilvánuló hatása volt, de vezér lett egy olyan öltözőn belül, amely tele volt hasznos és tehetséges játékosokkal, akiknek épp egy hozzá hasonló vezetőre volt szükségük. Hátul egy másik rutinos futballista, Simon Kjær tartotta kézben a dolgokat, elöl pedig Ibrahimović jelentette a különbséget, és mindketten megtalálták a helyüket Pioli 4-2-3-1-es játékrendszerében.
A mostani szezon azonban nem Ibrahimović várakozásai szerint alakult. Bár a bajnokságban 8 találatnál tart, amivel holtversenyben a második helyen áll a házi góllövőlistán, a Milan 41 idénybeli mérkőzéséből csak 16-ot tudott vállalni különböző sérülések miatt. Ami az ő szempontjából különösen aggasztó lehet, hogy sok gondja volt azzal a térdével, ami miatt tavaly kénytelen volt kihagyni az Európa-bajnokságot, és miután műteni kellett, az új idény első feléről is lemaradt.
Sokakban már a visszatérésekor felmerült az a kérdés, az MLS-t követően miért nem fejezte be a pályafutását labdarúgóként. „Minden nap ugyanazt csináljuk. Felkelünk, készülünk, edzünk, eszünk, pihenünk. Másnap ugyanez megy. 20 éven keresztül ezt csinálod, ezen keresztül kapod az adrenalint. Ha hirtelen megállsz, nincs ez a menetrend, nem kapod többé az adrenalint. És ha megállsz, onnan kell elindulni valamerre, a nulláról belekezdeni valami egészen új dologba” – magyarázta a svéd.
picture

Zlatan Ibrahimovic

Fotó: Getty Images

Ibrahimović tavaly San Remóban elismerte: még mindig nem áll készen, hogy lezárja maga mögött életének ezt a fejezetét, korábban pedig kijelentette, addig szeretné folytatni a karrierjét, amíg trófeához nem segítette a Milant. Tudjuk jól, hogy Ibrától nem állnak messze a hangzatos kijelentések, hajlamos harmadik személyben hivatkozni önmagára, és előszeretettel gyártja le a narratívát a saját teljesítményével kapcsolatban.
Most is hasonlóról van szó, ugyanis hiába van esélye a Milannak a Serie A-ban és az Olasz Kupában is a győzelemre, mostanra már nem a svéd a legfontosabb láncszem a csapat támadójátékában. Ami azt illeti: a számok alapján a Milan jobb csapat benyomását kelti, amikor nincs ott a pályán. Azon a 11 meccsen, amelyen Ibra kezdő volt, átlagban 1,63 pontot szereztek a piros-feketék, nélküle viszont 2,4-et. Bár a svéddel több gólt szereztek (2 – 1,63) jóval többet is kaptak (1,37 – 0,63).
Ibrahimović a mai formájában legfeljebb egy hasznos kiegészítő ember lehet, aki a meccsek utolsó 20-30 percére száll be Olivier Giroud helyére. Ebben a szerepben szüksége is lenne a Milannak a svédre, a gólszerzéssel ugyanis meggyűlt a csapat baja az utóbbi hetekben; március óta csak egy bajnokin tudott egynél több gólt szerezni, épp a mostani hétvégén, a Genoa ellen, ám a kiesőjelölt ellen is csak az utolsó percekben sikerült begyötörni a mindent eldöntő, második találatot.
Ez egyébként a svéd jövőjével kapcsolatban is felvet kérdéseket, a szerződése ugyanis a szezon végén lejár. A jelenlegi megállapodás értelmében 7 millió eurót keres, amivel ő a Milan legjobban kereső játékosa, ám ennyi pénzért aligha fogja megtartani a klub. Mint ahogyan az is kérdéses, Ibra vajon vállalná úgy a folytatást, ha kimondottan csereszerepbe szorulna, és elsősorban mentorként számítanának rá, csak másodsorban futballistaként.
picture

Zlatan Ibrahimovic a svéd válogatottban

Fotó: Getty Images

Egy ilyen rutinos játékosnál egyébként az sem biztos, hogy a limitált játéklehetőség segítség. „Ha nem játszol rendszeresen, különösen egy bizonyos kor után, a test nem pihen, ellenben berozsdásodik” – mondta a Gazzettának Francesco Totti. „Ha hozzászoksz, hogy csereként kell beállnod, kizökkensz a ritmusból. A fejed tudja, mit kell csinálni, a lábaid azonban nem elég gyorsak hozzá. Tudod, hogy jobb vagy a többieknél, de a tested miatt nem tudsz játékban lenni.”
„Jelenleg Zlatan nem játszik, és el tudom képzelni, milyen nehézségekkel küszködik, mert a teste meglehetősen kényes gépezet. Kívülről azt látom, hogy egészen addig szeretne a pályán maradni, amíg a Milan igényt tart rá. A problémák nem a technikával vannak, hanem a játékidővel. Tudom, hogy mit érez, azt hiszem, azt is, hogy milyen kérdéseket tesz fel most magának, és hogy meg szeretne küzdeni a valósággal.”
Van még egy tényező, ami befolyásolhatja Ibrahimović jövőjét. A svéd korábban elmondta, szeretne ott lenni a válogatottal a katari világbajnokságon, de végül nem sikerült kijutniuk, elbukták a Lengyelország elleni pótselejtezőt. Az állandó fájdalmai, a sérülései, a Milanban betöltött szerepe és a vb-álmok elúszása arra sarkallhatják Ibrát, hogy a szezon végeztével befejezze a pályafutását, bármennyire is ijesztőnek tűnik a futball nélküli élet.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés