Junior Messias pályafutása tele volt bukkanókkal, ő azonban kitartott, és egészen valószínűtlen úton valósította meg az álmát.


Mindig szívet melengetőek azok a történetek, amelyek a kitartásról, a szorgalomról, valamint a magának előbb vagy utóbb utat törő tehetségről szólnak. Junior Messias élettörténete nem szűkölködik ilyesfajta fordulatokban: az immáron 30 éves brazil szélső profi karrierje négy évvel ezelőtt kezdődött, előtte amatőr ligákban futballozott, miközben hűtőszekrények kiszállításából kereste a napi betevőt családjának. A következő idényt viszont már az AC Milan játékosaként kezdheti meg, és akár a Bajnokok Ligájában is bemutatkozhat.
Serie A TIM
Ibrahimovic asztalt borogatva mondott nagy győzelmi beszédet
EGY ÓRÁJA

Egész nyáron hasonló profilt keresett a Milan

Hakan Calhanoglu távozásával a milánóiak játékrendszerének egyik meghatározó posztján lett üresedés, a klubnak tehát megfontoltan kellett utódot választani. Az viszont az elejétől fogva nyilvánvaló volt, hogy Paolo Maldiniék nem feltétlenül ugyanolyan stílusú játékost keresnek középre, mint amilyen a török középpályás volt, a nyár folyamán többnyire olyan támadókkal hozták szóba a klubot, akik több poszton bevethetőek, és a támadósor jobb oldalán is alternatívát jelentenek. Az is nyilvánvaló viszont, hogy nem Messias volt az elsődleges választás.
James Rodriguez, Dusan Tadic, Josip Ilicic vagy a Brestnél kiváló idényt záró Romain Faivre egyaránt megfelel ennek a profilnak, még ha stílusban nagyon más karakterű játékot is képviselnek. Közülük Tadic és Faivre érdekelte komolyan a klubot, ám előbbihez az Ajax foggal-körömmel ragaszkodott, és nagyon korán jelezte: nem hallgatják meg az ajánlatokat, utóbbi kapcsán pedig nem sikerült egyezségre jutni a klubbal. James túl drágának bizonyult a fizetése miatt, Ilicic pedig az életkora és a mentális problémái miatt nem tűnt vonzó opciónak.

Junior Messias (Milan)

Fotó: From Official Website

Messias leginkább olcsó, viszonylag kockázatmentes megoldásként került képbe, arra az esetre, ha az elsődleges kiszemeltekkel nem jönne össze a megállapodás. Vele nyilvánvalóan nem hosszú távon terveznek, a következő egy-két szezonban azonban a csapat hasznára lehet, főleg a bajnokságban, ahol az előző idényben is remekült helytállt, összesen 13 gólban működött közre a Serie A egyik leggyengébb csapatában. A Milanban leginkább kiegészítő szerep várhat rá, főleg a BL-re tartogatott kulcsjátékosok tehermentesítése lehet a feladata.

Amatőr focitól a hétszeres BL-győztesig

A brazil támadó karrierjében már önmagában az hatalmas dolog, hogy felfigyelt rá egy Milan-szintű klub, hiszen finoman szólva sem a tankönyvi módon jutott el a profi labdarúgásig. Karrierjét végigkísérte az elutasítás: 2011-ig a Cruzeiro akadémiáján focizott, de a felnőtt csapatba már nem tudta beverekedni magát, így Olaszország felé vette az irányt, ahol a Torinóban élő testvérénél kezdett új életet. A terv az volt, hogy kipróbálja magát néhány alacsonyabb osztályú klubnál, csakhogy a Serie D-s próbajátékok után sem láttak benne fantáziát.
Messias a feleségével és két gyermekükkel vállalta be a kockázatos olaszországi utat, így kénytelen volt munkát vállalni a labdarúgás mellett, egy szállítócégnél kezdett dolgozni, ahol elsősorban a hűtőszekrények kézbesítése volt a feladata. A nehéz fizikai munka ellenére a futballal sem hagyott fel teljesen: a perui bevándorlók által alapított Sport Warique-nél játszott ekkoriban, az olasz amatőrligában. Mint mondta: a futball számára elsősorban az élvezetről szólt, ami a hosszú és fárasztó munkanapokat követően egyfajta menekülőutat jelentett.
Jól éreztük magunkat a srácokkal, szerettem velük focizni. Az, hogy hétvégente összejöttünk focizni, tisztán az élvezetről szólt, mert a munkám nehéz volt. Az egész heti kemény meló után épp a focira volt szükségem. A mai napig tartom a kapcsolatot az akkori társaimmal.
Tehetségére az amatőr bajnokságból lettek figyelmesek, egészen pontosan Ezio Rossi, aki előszeretettel önkénteskedett menekülteket tömörítő futballcsapatoknál. Korábban a Treviso trénereként vált ismertté, ő volt az, aki a klub történetének egyetlen Serie A-s idényében irányította a csapatot, akkoriban viszont épp nem volt állandó munkája. 2015/16-os szezonban az ötödosztályú Casale edzője lett, ahová vitte magával Messiast is: a bemutatkozás remekül alakult, hiszen a támadó 32 mérkőzésen 21 gólig jutott, a Casale pedig első helyen zárt a Girone B-ben, ezzel feljutott a Serie D-be.

Junior Messias

Fotó: Getty Images

Rossi eredetileg a Fossanóhoz ajánlotta be Messiast, ám a klub nem tudott olyan ajánlatot tenni, amiből a játékos eltarthatta volna a családját, ezért inkább várt, hátha a sors újabb lehetőséget sodor az útjába. Utóbb kiderült, ez volt a lehető legjobb döntés. „Nem ajánlottak akkora fizetést, hogy abból támogatni tudjam a családomat. Úgyhogy megtartottam a munkámat, de a sors úgy hozta, hogy Enzio Rossit bízták meg a Casale irányításával. Szerettem azt a helyet, a Nerostellati is imádott. 21 gólt lőttem, a csapat pedig visszajutott a Serie D-be.”

Innen sem volt egyenes az út a sikerhez

Egy szezont követően Messias egy másik piemonti klubnál kapott lehetőséget, a Serie D-ben szereplő Chierinél, ahol 33 mérkőzésen 14 találatig jutott. Ezzel a teljesítménnyel már a régió nagyobb klubjainak is felkeltette az érdeklődését, a másodosztályú Pro Vercelli konkrét ajánlatot tett érte – a profi karrierje tulajdonképpen innen indult. Messiasnak azonban – mint oly sokszor az életben – ezúttal is várnia kellett, az olasz szabályok ugyanis tiltották, hogy EU-n kívüli játékosokat igazoljanak a Serie B-s klubok az amatőr ligák valamelyikéből.
Másodosztály helyett a Serie D-ben maradt, a Gozzanóhoz írt alá, ahol 19 meccsen négyszer volt eredményes, a Rossoblu pedig az idény végén feljutást ünnepelhetett. Mindkét fél életében/történetében nagy pillanat volt ez, hiszen először szerepelhettek profi bajnokságban: a Gozzano végül a 16. helyen zárta a Serie C A csoportját. Messias teljesítménye itt sem maradt észrevétlen, 2019 januárjában a Crotone kivásárolta a szerződéséből, de azzal a lendülettel visszaküldte a Gozzanóhoz kölcsönben, hogy hozzásegíthesse a bennmaradáshoz a klubját.
Messias cselezőkészsége, gyorsasága és munkamorálja remekül illeszkedett a Crotone játékához, ő pedig személy szerint is kiválóan alkalmazkodott a másodosztály szintjéhez: 34 mérkőzésen hat gólt és hat gólpasszt jegyzett. A Crotone a Simy-Messias tengelyre támaszkodva második helyen zárt a Serie B-ben, ezzel története során második alkalommal feljutott az olasz élvonalba, ahol a brazil szintén nem vallott szégyent, sőt: karrierje egyik legjobb évét zárta. Kilenc találatával és négy gólpasszával mindent megtett, hogy a Crotone a Serie A-ban maradjon.
92 kapott góllal azonban ritkán sikerül kiharcolni a bennmaradást, ez a bravúr a calabriai kiscsapatnak sem jött össze, néhány játékosukra viszont lecsaptak a Serie A-s klubok. Köztük Messiasra, aki ráadásul egy egészen valószínűtlen csavarral a bajnokság ezüstérmeséhez, a hétszeres BL-győztes Milanhoz szerződött, és igen jó eséllyel bemutatkozhat az első számú európai kupasorozatban is. Ami egészen hidegrázós élmény lehet egy olyan futballista életében, akinek hat évvel ezelőtt még a hűtőszekrények cipelése volt a főállása.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Serie A TIM
2011 után újra bajnok az AC Milan
TEGNAP 18:00
UEFA Bajnokok Ligája
Két bajnoki cím, két BL-hely kiadó, nagy harcok a bennmaradásért – a hétvége legizgalmasabb meccsei
20/05/2022 08:35