Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Két jó oka is volt Benzemának, hogy a Real Madridból Szaúd-Arábiába szerződjön

Nánási Antal

Frissítve 14/10/2023 - 11:15 GMT+2

Végtelen pénzügyi lehetőségek, ambíciózus tervek, visszautasíthatatlan ajánlatok. Sok más tényező mellett talán ez a három apsektus jellemzi leginkább a ligában futballozó játékosok egyéni értéke alapján a semmiből hirtelen a csúcsra járatott szaúdi futballbajnokságot. Az úttörő Cristiano Ronaldót, ma már tudjuk, rengeteg további jól csengő név követte az arab országba.

Karim Benzema

Fotó: Getty Images

Karim Benzema most elárulta, őt mi vezérelte akkor, amikor friss aranylabdásként elköszönt Madridtól, hogy az Al-Ittihad játékosa legyen.
A nemzetközi klubfutballnak vannak mély beágyazottsággal bíró alapvetései. Ilyen az öt európai topliga szakmai és (főleg az angol Premier League esetében) gazdasági fölénye, a topligák felé ugródeszkaként leginkább használatos, ún. második vonalas európai bajnokságok szerepe, vagy épp a tehetségeket önmagából megállás nélkül kilövellő dél-amerikai kontinens piacképessége.
Mindezek mellett a XXI. században az is mindennapossá vált, hogy olyan klasszis futballisták, akik Európában “már megtették a magukét”, pályafutásuk utolsó éveit egy-egy szakmailag mondjuk így, mérsékeltebb kihívást jelentő ligában töltötték, ahol gyakorlatilag az európai csúcsfutballhoz képest jóval kisebb erőbedobással tudtak komoly keresetre szert tenni.
Ilyen “levezető” bajnokságnak számít az MLS, és újabban a közel-keleti arab államok olajmillióikkal kecsegtető bajnokságai. Ezt a status quót készül felrúgni a Saudi Pro League, amely közel egymilliárd (!) euróval növelte a liga összértékét azzal, hogy elképesztő mennyiségben sikerült csapatainak az arab államba csábítani jónevű európai, vagy Európában bizonyító játékosokat.
A folyamatban az a figyelemre méltó, hogy ezt az ugrásszerű növekedést mindössze egyetlen átigazolási szezon alatt sikerült összehozni.
Az átigazolások sorát a világbajnokság után maga Cristiano Ronaldo nyitotta, aki a Manchester Unitedtól való, az ominózus Piers Morgan-interjúnak nagyban köszönhető távozása után szerződött az Al-Nassr csapatához. A sort, CR-hez mérhető nívóban, az a Karin Benzema folytatta, aki friss aranylabdásként, 35 évesen fordított hátat a Real Madridnak és Európának, és tette át a székhelyét Szaúd-Arábiába.
“Mindazt követően, amit a Real Madridért tettem az évek során, úgy éreztem, hogy itt van az ideje, hogy új kihívást keressek. Amikor láttam, hogy milyen futballprojekt van itt kibontakozóban, az számomra inspirálólag hatott, szerettem volna hozzájárulni a szaúdi foci fejlődéséhez. Ezért jöttem ide.”
A francia válogatott 2018-as világbajnoki címéről a kapitánnyal fennálló konfliktusa miatt lemaradó támadó klasszis mindezt a Saudi Pro League hivatalos honlapjának adott interjúban állította a napokban. Benzema 14 szezonon keresztül erősítette a Real Madridot, amelynek színeiben 354 gólt szerzett, négyszer nyerte meg a spanyol bajnokságot, és ötször a Bajnokok Ligáját.
Egy ilyen “beköszönő” interjúnak nyilván kötelező eleme az olyan közhelyek elpuffogtatása, mint a “mindig is szerettem volna egyszer ideszerződni”, vagy “a ligában rengeteg potenciál van”, de nem hiányozhat az sem, hogy “az itteni tapasztalatok messze felülmúlták a várakozásaimat”.
Az európai klubfutballban magát először az Olympique Lyon színeiben megmutató francia csatár a kötelező elemek mellett azért olyat is mondott, ami ritkábban hangzik el egy futballista szájából. Ez pedig a vallás, pontosabban a domináns vallás szerepe.
“Nagyon fontos volt az is, hogy egy muszlim országba kerültem, amelyben Mekka is található. Ha odautazom, kivételes, színtiszta béke lesz rajtam úrrá, az ottani élmények pedig kihatással vannak rám a pályán, és azon kívül is. Minden muszlim embernek azt kívánom, hogy életében egyszer látogasson el erre a szent helyre.”
Nem Benzema az egyetlen, akinek a muszlim környezet fontos szempont volt a Szaúd-Arábiába szerződésekor, a Napoliban klasszissá érő, a Chelsea-nél ugyanakkor helyét nem igazán találó Kalidou Koulibaly korábban maga is elismerte, hogy, bár szakmailag talán nem a csúcsot képviseli az SPL, számára muszlim emberként nagyon fontos, hogy olyan országban futballozik, ahol ez a domináns vallás.
picture

Koulibaly és Benzema, itt még egy Chelsea–Real Madrid mérkőzésen

Fotó: AFP

Benzema jól kezdte pályafutásának új, egyben vélhetően utolsó szakaszát, az első kilenc forduló során ugyanis hét mérkőzésen lépett pályára, egy kivétellel mindegyiket végig is játszotta. Az eddigiek során három gólt szerzett és kiosztott két gólpasszt, a harmadik forduló óta pedig ő viseli a tabella negyedik helyén álló Al-Ittihad csapatkapitányi karszalagját is.
Mindebben pedig szerepe van annak is, amilyen fogadtatásban részesült, amióta az arab ligában játszik.
“Ez az ország tárt karokkal fogadott. Érzem az emberek szeretetét, ami nyilvánvalóan boldoggá tesz, ezt pedig próbálom a pályán nyújtott jó teljesítménnyel viszonozni. Nagyon szenvedélyesek az itteni emberek.”
Szaúd-Arábia nem tervezi grandiózus futballprojektjének leállítását, ezt jelzi, hogy az ország a napokban hivatalosan is bejelentkezett a 2034-es világbajnokság megrendezésére. Addig nyilván akár ki is pukkanhat a hazai liga egy levegővel jó nagyra fújt lufija, figyelembe véve azonban a korlátlan lehetőségeket, nem valószínű, hogy ez egyhamar bekövetkezne.
Forrás: Marca
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés