Marco Rossi közel 2,5 éves munkája alatt 14 játékos debütált a válogatottban, akik összesen 82-szer léptek pályára. Vagyis egy átlagos bemutatkozó hatszor húzta magára a nemzeti mezt a kapitány 21 találkozóján. Hogy ez sok vagy kevés egy új csapat építéséhez? Megvizsgáltuk.

Minden kapitánynak van egy embere. Akit ő tett először válogatottba, aki meghatározó játékos lett nála, és aki meghatározta a válogatott arcát. Ilyen volt Dárdai Pálnál Fiola Attila, Bernd Storcknál Nagy Ádám vagy Kleinheisler László, ahogy ilyen Marco Rossi csapatában Szoboszlai Dominik. Hogy a (még a) Salzburg játékosán túl ki az az új húzóerő, aki alaposan beépült a csapatba, azon is múlik, sikerrel veszi-e a válogatott az Eb-playoff döntőjét.
Mindenesetre az elmúlt 2,5 évnek valamennyire mérlege lehet az, ha megnézzük, ki hogyan tudott beépülni a csapatba.
Europa League
Az Arsenalt Bergkamp és Wenger megmentette 25 éve, most ki fogja?
5 PERC

Akik nem váltak be


14 emberből kettőre mondható biztosan, hogy nem tudott gyökeret verni. Ferenczi János, a DVSC balszélsője tavaly szeptemberben mutatkozott be Montenegróban. A kapitány ugyan behívta még az októberi selejtezőkre, de pályára már nem lépett. A tavalyi évad a Debrecennek sem sikerült jól, ráadásul idén már a másodosztályban szerepelnek, ahonnan Rossi nem válogat senkit.
Két meccsen lépett pályára a felcsúti Nagy Zsolt. Az Uruguay elleni debütálás után közvetlenül még Walesbe is elutazott, ahol végigjátszotta a selejtezősorozat rossz emlékű utolsó meccsét. Hiába végzett a Puskás Akadémia a harmadik helyen a bajnokságban, a kapitány nem vele oldja meg a védelmet.
Különleges eset Feczesin Róberté. A veterán csatár tavaly ősszel másodvirágzását élte Újpesten, így nyolc év után a Puskás Aréna nyitómeccsén Uruguay ellen újra lehetőséget kapott. Se a válogatottban, sem Újpesten nem tudott élni ezzel: télen az NB2-es Vasasban folytatta.

Akik alatt inog a pad


Noha Rossi hozta a csapatba, Baráth Botond presztízse jelentősen csökkent. 2018 októberében Észtországban, egy őrült 3-3-as döntetlenen mutatkozott be. A három bekapott gól védőként nem annyira jó ajánlólevél, a következő bő egy év 12 meccséből 10-en mégis pályára lépett, ráadásul gyakran végigjátszotta a találkozókat. Az idei év 5 találkozóján 0 behívó, 0 perc játék... Az MLS-ben szereplő Kansasből Baráth az új szezonra tért vissza a Honvédba, de egyre inkább úgy tűnik, hogy a honosított Loic Nego kiszorítja őt a csapatból.

Baráth Botond a Puskás Aréna nyitómeccsén még Luis Suárezt fogta.

Fotó: Eurosport

Jobb időszakai ellenére jelenleg Holman Dávid szekerének rúdja is inkább kifelé áll. A Slovan Bratislava támadó középpályását már Bernd Storck is behívta a portugálok elleni vb-selejtező keretébe, pályára azonban csak a jelenlegi kapitány idején lépett, amikor tavaly nyáron Azerbajdzsán ellen bemutatkozott. Ezt szűk fél év alatt még négy másik meccs követte, de idén már egyszer sem kapott behívót.
Valószínűleg kevés olyan felállás van, hogy Sallai, Kalmár és Szoboszlai mellé még éppen ő kellene.
Gazdag Dániel éppen ellenkező utat jár be. A Honvéd tavaly ősszel debütált középpályása a Montenegró elleni meccsen mutatkozott be, az évszak igazán fontos selejtezőit azonban tévén nézte. Idén ősszel a bolgárok elleni meccsen és a Nemzetek Ligája találkozókon viszont már rendre pályára lépett, volt, hogy kezdőként. Kérdés, ugyanezt meg tudja-e tenni, ha senkit nem tart vissza a koronavírus, és mindenki egészséges a középpályán.

Akikről még korai volna szólni


Az idén ősszel újrainduló vérkeringésbe már négy újabb játékos becsatlakozott. A frissen honosított Loic Negónak 29 éve ellenére védőként még biztosan van pár jó szezonja a válogatottban, amit motiválhat, ha részt vehet egy világversenyen.
Fun fact: ebben az esetben azzal a Alexandre Lacazette-tel nézhet farkasszemet, remélhetőleg Budapesten, akivel 2011-ben még együtt végzett az U20-as vb negyedik helyén a francia válogatottal.
Nem ennyire biztos Cseri Tamás jövője. A Mezőkövesd csapatkapitánya a tavalyi évad egyik legjobbja volt, a válogatottban azonban eddig csak 8 perc jutott neki az Oroszország elleni hazai vereséggel végződő mérkőzésen. Azóta csak a kispadot koptatta, de korai volna még temetni, noha csapata tavalyi jó szereplése is egyre távolabb.
Akinek azonban még ennél is kevésbé lehet biztosat mondani, az Schäfer András (Dunaszerdahely) és Könyves Norbert (Zalaegerszeg). Mindketten a viszonylagos ismeretlenségből érkeztek, mégis nagy önbizalommal vetették bele magukat a játékba. Maradásukról korai volna még bármit mondani.

Akik beváltak


Eddig is többször szerepelt a szövegben Rossi két magyar vonatkozású csapata: a Honvéd és a Dunaszerdahely. Nem csoda hát, hogy több játékost is kipróbált ezekből a csapatokból. Közülük talán leginkább Holender Filip vált be. A szerb nemzetiségű, de magyar felmenőkkel is rendelkező csatárból Rossi faragott bajnokot és gólkirályt Kispesten, és ő hívta először a keretbe. Két év alatt 11 meccsen játszott. A Honvéd után Sionban, legutóbb pedig a Partizan Belgrádban játszik, vagyis egyre kevesebb az esélye, hogy topligában bemutatkozzon. Így mondható stabil embernek, de kulcsjátékosnak kevésbé.
Noha még csak 21 éves, mégis a felelősségteljes belső védő poszton tudta megvetni lábát 
Szalai Attila
, aki az Uruguay elleni bemutatkozás után egy meccset még a kispadon töltött, de a következő ötöt 100%-ban végigjátszotta
.
Az Apollon Limassol játékosa az osztrák ifibajnokság után két évet ugyan lehúzott Mezőkövesden, mégis el kellett mennie ahhoz, hogy idehaza ismert legyen. Ha van nyuszi, akit Marco Rossi húzott elő a kalapból, az mindenképpen ő.

Marco Rossi sarokkövei


Talán nem meglepő az az állítás, hogy a jelenlegi szövetségi kapitány által behívott emberek közül Szoboszlai Dominik és Willi Orbán lett része leginkább a csapatnak. Sőt, sokkal inkább alapja, hiszen Orbán (lipcsei csapattársával, Gulácsi Péterrel együtt) határozza meg a csapat védekezését, Szoboszlai pedig a kreatív támadójáték motorja.
Könnyen eshetünk abba a hibába, hogy azt mondjuk, a két játékos annyira nyilvánvalóan kiemelkedik a felfedezendő sokaság közül, hogy Rossinak elég volt csak nyitvatartani a szemét; hogy az ő „felfedezésük” nem akkora teljesítmény, mint mondjuk Szalai Attiláé.
A magyar válogatott immár Szoboszlaival, de nézők nélkül csap össze Izlanddal | Eurosport
A magyar labdarúgó-válogatott mégis számíthat egyik legjobb játékosára, Szoboszlai Dominikre, ugyanakkor szurkolók nélkül kénytelen megküzdeni az izlandi csapattal az elmúlt négy év legfontosabb mérkőzésén, a márciusról elhalasztott Európa-bajnoki pótselejtező csütörtöki fináléjában, amelyen az Eb-részvétel a tét.
Rájuk építeni egy új csapatot azonban felelősség, és ezt a számok is alátámasztják. Orbán behívása óta 19 meccset játszott a válogatott, abból – sérülés miatt – „csak” 17-szer a lépett pályára, 15-ször kezdőként. Ezt a 15 meccset mind végigjátszotta.
Szoboszlai már Bernd Storck keretében ott volt 2017-ben, de csak a tavaly márciusi pozsonyi Eb-selejtezőn lépett pályára. Azóta 10-szer játszott úgy, hogy háromszor a Salzburgot érintő karantén miatt nem tarthatott a csapattal. Pályája mindenesetre jobban ívelt eddig is és ezután is felfelé, mint a 11-szer pályára lépő Holenderé vagy Baráthé, így mindenképpen inkább lehet őt nevezni a válogatott alapjának.
Labdarúgás
Gulácsi 2025-ig hosszabbított a Leipziggel
EGY ÓRA
Labdarúgás
Másfél millió forintos büntetést kapott az Újpest
3 ÓRA