A mentális egészség csak mostanában került az élsportolók fókuszának középpontjába, Ronaldo szerint régen sokkal rosszabb volt a helyzet.
A profi futballisták már az ő idejében is küszködtek mindenféle mentális problémával, akkoriban azonban a szőnyeg alá söpörték, és egyáltalán nem beszéltek róla. Ronaldo szerint a közelmúltban, például az ő idejében, azt sem tudták, kihez lehetne fordulni ilyen helyzetekben, kitől kaphatnak segítséget.
„Én két és fél évig jártam terápiára, és a végére sokkal többet tudtam magamról, mint korábban. Az én generációm idején egyszerűen csak bedobtak az arénába, és ki kellett hoznod magadból a legtöbbet, a dráma legkisebb jele nélkül. Utólag visszatekintve úgy gondolom, hogy hatalmas mentális terhelésnek voltunk kitéve, amire nem készítettek fel minket.”
Foci-vb
Gavi nélkül edzett a spanyol válogatott a németek ellen elért döntetlen után
11 PERCE
Ronaldo szerint az ő nemzedékének az is problémát jelentett, hogy az internet hajnalán egyre és egyre több információ vált elérhetővé, ráadásul a folyamat is jelentősen felgyorsult. Mára annyiban lett jobb a helyzet, hogy sokkal többet beszélnek az élsportolók a mentális egészségről, és sokkal tudatosabban készülnek a megpróbáltatásokra.

Ronaldo és Zinedine Zidane

Fotó: Getty Images

„Az volt az internet kezdete, felgyorsult az információátadás folyamata. Akkoriban nem igazán aggódtak a játékosok mentális állapota miatt. A mai futballisták sokkal felkészültebbek, ott van mögöttük az orvosi háttér, amivel szembenézhetnek a mindennapok problémáival, és külön tanulmányozzák a játékosokat. Hogy az eltérő profilok hogyan reagálnak, hogyan kellene reagálniuk.”
Az én időmben egyáltalán nem volt ilyen, sajnálatos módon, mert azt mindvégig tudtuk, hogy a foci rengeteg stresszt okozhat, és az egész életünkre kihathat.
„A valóság az, hogy nem is tudtunk ezekről a problémákról. Az én generációm teljességgel figyelmen kívül hagyta. Sokan mentek keresztül borzalmas időszakon, akár depresszióval is küzdöttek a magánélet és a szabadság hiánya miatt. Az igaz, hogy a problémák sokszor nyilvánvalóak voltak, ám a megoldásokról ez nem mondható el.”
Forrás: Eurosport
Foci-vb
Irán ellen sorsdöntő mérkőzésre készül az Egyesült Államok válogatottja
43 PERCE
Foci-vb
A rosszul öregedő belga aranygeneráció hattyúdala lehet a 2022-es világbajnokság
EGY ÓRÁJA