Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A Benfica és a Sporting árnyékában próbálják felépíteni a portugál tehetséggyár következő központját

Németh Dániel

Publikálva 01/07/2022 - 13:16 GMT+2

Nincs könnyű dolga azoknak a környékbeli kluboknak, amelyek Portugáliában a Benfica és a Sporting mellett próbálnak érvényesülni, a toptehetségek ugyanis egytől egyik a nagyok akadémiáit favorizálják. A fővárostól alig 20 kilométerre fekvő Estorilban azonban néhány szent őrült kitalálta, hogy létrehozzák a portugál labdarúgás következő tehetséggyárát, a rendszer tökéletlenségét kihasználva.

Chiquinho

Fotó: AFP

A legnagyobb klubok iszonyatosan sok tehetséget foglalkoztatnak, de 200-ból végül jó, ha 20-30 játékos lehetőséget kap. Az Estorilnál a többi 170-nek próbálnak helyet szorítani.

Estoril, a portugál üdülőváros, évtizedeken keresztül a hollywoodi filmsztárok és a külföldi előkelőségek játszótere volt. A háborút követő időszakban európai királyok és királynők olyan sztárokkal osztoztak a tengerparti luxusszállodákon, mint Orson Welles, Gina Lollobrigida vagy épp Dame Margot Fonteyn. A pálmafás utcái és homokos tengerpartjai manapság is vonzó célponttá teszi a várost a gazdagok szemében, az elegáns társasházak mögött azonban akad egy klub, amely épp a gazdag és híres riválisokkal próbál szembeszállni.
A főváros Lisszabontól alig 20 kilométerre, ahol Portugália két tradicionális nagycsapata, a Sporting és a Benfica verseng egymással, a GD Estoril Praia azt a célt tűzte ki, hogy az ország következő jelentős tehetséggyára legyen. 2021-ben a portugál másodosztály bajnokaként harcolta ki az élvonalba való feljutást, és számos figyelemreméltó tehetséget termelt ki magából, köztük azt a Diego Carlost, aki 21 éves korában csatlakozott a klubhoz, később megfordult a Nantes-nál és a Sevillánál, nemrég pedig az Aston Villa futballistája lett.
Az U21-es portugál válogatott Chiquinho pedig – mindenféle kitérő nélkül – a Wolverhamptonhoz szerződött, csatlakozva a Premier League portugál különítményéhez. „Két nagyon eltérő játékosról beszélünk, a karakterüket tekintve azonban ugyanolyanok: csodálatos profik”mondta a goal.com-nak Pedro Alves, az Estoril sportigazgatója. „Carlos még az én időm előtt érkezett a klubhoz, és remek védőről van szó. Ha viszont megnéznétek, hol tartott 17 évesen, nem gondolnátok, hogy mostanra idáig jut.”
„Erős, gyors és nagy volt, aki a párharcokban jól teljesített, a labdával viszont meggyűlt a baja. Egy éven át dolgoztunk a technikáján, amit egy remek szezon követett, később pedig a Nantes-nál és a Sevillánál is sikeres volt, mostanra pedig az Aston Villa játékosa lett. Chiquinho szélsőként érkezett az Estorilhoz, de akkora volt, mint a kisujjam. Egy év alatt hét kiló izmot pakolt magára, a velünk végzett munka miatt fizikálisan és érzelmileg is fejlődött. Sikerült felvennie a ritmust Angliában is, a következő idényben pedig sokat lesz a kezdőben.”
Matheus Nunes lehet a következő játékos, aki az estorili ranglétrákat megjárva kerülhet a Premier League-be, a Wolves ugyanis kitartóan érdeklődik iránta. A 23 éves játékos 2019-ben 850 ezer fontért igazolt a Sportinghoz az Estoriltól, teljesítményével a Liverpool és a Manchester City figyelmét is felhívta magára, Pep Guardiola egyenesen az egyik legnagyobb tehetségként jellemezte. Nunes 17 volt, amikor a harmadosztályú Ericeirense-től az Estorilhoz került, Guilherme Muller általános igazgató pedig máig emlékszik az elszántságára és a mentalitására.
„Azon játékosok közé tartozik, akik tényleg nagyon akarnak. José Mourinho szerint a szerencsét a kemény munkával lehet elnyerni, neki pedig valóban segített a szerencse. Fiatalon nem mindig volt a csapatban. Az egyik kupamérkőzés előtt megsérült, és 48 órát töltött egy klinikán, hogy biztosan készen álljon a meccsre. Bekötözték a lábát, bevett egy csomó fájdalomcsillapítót, és nem csak, hogy pályára lépett, de olyan jól teljesített, hogy elvitte a Sporting. Tehetséges, de tehetsége sok játékosnak van, benne azonban az az extra is megvan, ami elképesztő focistává teheti.”
Az Estorilnál tudatosan dolgoznak a játékosok mentalitásán. A költségvetésük nem teszi lehetővé, hogy felvegyék a harcot Portugália legnagyobb klubjaival, cserébe elszánt edzők és stábtagok dolgoznak annak érdekében, hogy ideális környezetet teremtsenek azoknak a fiataloknak, akik felett átsiklott a többiek figyelme. „Mindenekelőtt szükségünk van egy erős akadémiára. 20 kilométerre vagyunk Lisszabontól, ezért a gyerekek elsődleges választása a Benfica és a Sporting” – magyarázta az igazgató.
„Vagyis hamarabb kell felfedeznünk a tehetségeket náluk, és ez elég kemény meló. Közben viszont figyeljük az ő akadémiájukat is, mert nincs hely mindenkinek, és fel kell fedeznünk azokat a játékosokat, akik a jövőben minőséget képviselhetnek. Az a tény, hogy náluk nem sikerült berobbanniuk, nem jelenti azt, hogy ez máshol sem fog sikerülni. 20-30 játékost kell kiválasztaniuk a 200 közül, szóval mi megnézzük a többi 170-et, és megadjuk számukra a lehetőséget.”
Csak, hogy egy példát hozzunk: így szerezte meg a Sportingtól az akkor 19 éves Andre Francót az Estoril, akit ezen a nyáron a Celta Vigo és az Elche is le szeretne igazolni. Nagy becsben tartják a kapus Daniel Figueirát, valamint a belső védő Bernardo Vitalt is – utóbbi remekül teljesít azóta, hogy felkerült az U23-as csapatból. A múlt hónapban az Estoril megállapodott az adatelemzésre szakosodott, Driblab nevű céggel, amely világszerte több mint 200 ezer játékos statisztikáihoz biztosít hozzáférést.
picture

Andre Franco

Fotó: AFP

Dél-Amerika mindig is hasznos vadászterepnek bizonyult a Benfica és a Sporting számára, példájukat követve az Estoril is szerződtetett néhány ígéretes fiatalt Brazíliából, Argentínából és Kolumbiából. Muller szerint fontos, hogy korán kiszúrják ezeket a játékosokat. „Sok tehetség van Dél-Amerikában, de már 20 évesen le kell őket igazolni. Ha megvárod, amíg betöltik a 25-öt, utána már nehéz dolgod van. A játékosok ritmusát meg akarjuk tartani, de meg kell tanítani nekik a gyorsabb döntéshozatalt. Brazíliában van idő passzolni vagy cselezni, Európában gyorsabb a játék.”
Egy Estoril méretű klubnak nem könnyű megőrizni a versenyképességét, miközben túlnyomórészt tapasztalatlan fiatalokra támaszkodik, a legjobbjaikat pedig kénytelenek eladni az első nagyobb ajánlatot követően. Ők azonban megtalálták a módját: a mögöttünk hagyott idényt a kilencedik helyen zárták a Primeira Ligában, alátámasztva az átigazolási és üzleti stratégia sikerességét. Muller szerint az a kulcs, hogy megtalálják az ideális egyensúlyt a keret összeállításánál.
„Mindenki nyerni akar, és időnként ezt könnyebb egy tapasztalt, 35 éves játékossal megtenni. Nálunk megvan az egyensúly, de a játékosok eladása nélkül nem tudnánk fennmaradni, márpedig 35 éves játékosokat, végezzenek bármennyire is remek munkát, nem tudunk eladni. Van, hogy nem találunk bele elsőre, és időbe telik, mire meg tudjuk erősíteni a projektet, ami igényel némi türelmet a befektetőkről. Azt a három, négy, öt, hat játékost kell megtalálni, akikben megvan a potenciál, majd segíteni a fejlődésben, ahelyett, hogy az oroszlánok elé vetnénk őket.”
A játékosmegfigyelők régóta Lisszabont tekintik a fő célpontnak, ha a tehetségek felkutatásáról van szó, ezért hamar visszatérnek a portugál fővárosba. Azonban előfordulhat, hogy egy rövid autóút árán nem csak a festői tengerpartot fedezik fel, de a portugál labdarúgás következő nagy sztárját is.
Forrás: goal.com

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés