Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

39 évesen is nyomja tovább: Thiago Silva el sem tudja képzelni foci nélkül az életét

Németh Dániel

Publikálva 05/11/2023 - 20:03 GMT+1

Thiago Silva a Guardiannek adott interjúban elmondta: az egész pályafutását meghatározta Paolo Maldini és Alessandro Nesta, akik még a Milannál voltak a csapattársai. A 39 éves védő szerint a Maldinitől ellesett tudatosság is szerepet játszik abban, hogy még mindig ott van a pályán, és egyelőre esze ágában sincs visszavonulni.

Thiago Silva pár évet még a pályán töltene, utána jöhet az edzősködés - Fotó: Henry Nicholls

Fotó: AFP

„Nem tudok futball nélkül élni” – vallja Thiago Silva, aki a profi pályafutását követően is maradna a sportág közelében.

2020 nyarán komoly játékosmozgás volt a Chelsea-nél, olyan sztárok érkeztek, mint Kai Havertz, Timo Werner vagy épp Hakim Ziyech. Fű alatt, amolyan átmeneti megoldásként, az „egy-két jó év még lehet benne” logikája mentén Thiago Silvát is bezsákolta a londoni klub, miután lejárt a szerződése a PSG-nél. A fentebb említett játékosok, akikért több mint 170 millió eurót fizetett a klub, ma már nem a Chelsea-t erősítik, Silva viszont mind a mai napig a londoniak egyik alappillére.
Természetesen nem a véletlen műve, hogy a brazil védő még 39 évesen is megüti a Premier League szintjét, Silva a tudatos munka híveként mindent megtesz annak érdekében, hogy a lehető legjobban felkészítse a testét a rá váró megpróbáltatásokra. Manapság szerinte ez már nem is feltétlenül arról szól, mi mindent csinál, sokkal inkább arról, mit nem. Többek között erről is beszélt a Guardiannek adott interjúban.
"A 24 óra semmire sem elég. Így fest egy átlagos napom reggeltől estig: 8 körül kelek, 8.45-re Cobhamben vagyok. Az érkezésem után kávézom, elvégzem az edzés előtti gyakorlatokat, aztán edzek. Utána jöhetnek az edzés utáni gyakorlatok, majd otthon két órán át pihenek a hiperbár kamrában. Miután felébredtem, a profikból álló csapatom folytatja a regenerációt. Enni is kell, jöhet valami délutáni snack, vacsora, táplálékkiegészítők.
A cipőket otthon készítem elő, igyekszem a család mellett lenni. Néha elhozom a gyerekeket, és belenézek az edzéseikbe. A másnap ugyanilyen. Meg a következő nap. Manapság már több a regeneráció, mint a tényleges munka. A kevesebb több.
Silva mellett nem kevesebb, mint hét szakember dolgozik: egy orvos, egy táplálkozási szakértő, egy fizioterapeuta, egy ügynök, egy ügyvéd, egy sajtómenedzser és egy személyi edző. Bár sokan felesleges pénzkidobásnak tartják az ehhez hasonló népes csapatokat, ő ezt inkább befektetésnek tekinti. A brazilra már fiatalon is jellemző volt ez a tudatosság, amikor naponta négy órát utazott a Fluminense edzései miatt - pontosan tudta, hogy ez szükséges áldozat a jövője érdekében.
picture

Thiago Silva

Fotó: Getty Images

„Szerintem kijelenthetjük, hogy elveszítettem egy keveset a gyerekkoromból, és ezt már sosem fogom visszakapni. Mégsem akarom, hogy azt gondolják az emberek: szegény, le kellett mondania a gyerekkoráról. Nem, mert ez az én választásom volt. Azért választottam ezt, mert tudtam, hogy nekem és a családomnak is jobb jövőt hozhat. Korán elmentem az iskolába, utána egyből Xerémbe, ami nagyon messze volt. Általában 9 körül értem haza.”
A brazil védő már 2004-ben Európába igazolt, ám a Portónál töltött évei nem bizonyultak sikeresnek, és két év elteltével hazatért Brazíliába. Néhány évvel később viszont már megtalálta a számításait, amikor a Milanhoz szerződött, és olyan védőktől tanulhatott, mint Paolo Maldini és Alessandro Nesta. Silvára mindkét játékos nagy hatással volt, különösen Maldini, aki még 41 éves korában is aktív volt.
A Maldinivel való találkozás hatással volt rám. 24 éves voltam, és őt látva arra gondoltam: ezzel az odafigyeléssel – nem iszom, nem dohányzom, rendesen alszom – elérhetem Maldini szintjét. Mármint életkorban természetesen, nem a teljesítményben. Mert csak egy Maldini van.
„Megváltoztatta a mentalitásomat. Nem csak ő, de Alessandro Nesta is. Nesta olyan volt az edzéseken számomra, mint egy tanár. Épp egy műtét után lábadozott, ezért nehéz helyzetben volt, de ott voltam neki én, aki ki tudta őt segíteni. Megmondta, hova menjek, én pedig csináltam. Nagyon élveztem ezt, mindig is tetszett a stílusa, ahogyan edzett, és persze a tudása is. Rájöttem, hogy rengeteget tanulhatok abból, hogy mellette játszom.”
picture

Thiago Silva nagyszerű párost alkotott Alessandro Nestával a Milan védelmének közepén - Fotó: Giuseppe Cacace

Fotó: AFP

A brazil válogatottban pár hónappal a Milanhoz igazolása előtt mutatkozott be egy 4-0-ra megnyert mérkőzésen Venezuela ellen. Ezzel egy hosszú nemzetközi karrier vette kezdetét, ugyanis 15 éven át állt a Seleção rendelkezésére, összesen 113 mérkőzésen viselte a címeres mezt. Voltak kimondottan szép sikerek, például a Copa América-győzelem, a legfontosabb azonban – a világbajnoki cím – sosem jött össze. A 2022-es tornát még mostanra sem sikerült kiheverni.
„Fáj, nagyon fáj. Sokan azt mondják Brazíliában, hogy egyáltalán nem játszottunk jól, aztán ki is estünk, és ezt vagy azt kellett volna csinálnunk. De ha már vége, akkor nagyon könnyű rámutatni a hibákra. Most azt mondják, hogy Frednek nem lett volna szabad előre mennie. De hát ez egy játékhelyzet, a másodpercek törtrésze alatt kell döntéseket hoznunk. Képzeljük el, mi van akkor, ha Fred odamegy, megszerzi a labdát, mi pedig gólt lövünk és lezárjuk a meccset.”
Nem mindig a legjobb csapat nyeri a meccset. Ezért is fáj annyira: jó úton jártunk, nagyszerű volt a hangulat. Nagyon egységes volt a csapat. Nem csak a játékosok, de az egész, az edzőket is beleértve.
Ez Silva egyik nagy személyes tragédiája: hogy nem tudta győzelemhez segíteni Tite-t, akit nagyon nagyra tart emberként és szakmailag is. „Hálás vagyok neki azért, hogy hitt bennem és harcolt értem. Igyekeztem minden tőlem telhetőt megtenni a pályán, de a legfontosabbat nem sikerült, ami a világbajnoki győzelem lett volna” – mondta a védő, aki úgy gondolja: Tite a tudása alapján már rég Európában edzősködhetne, ám a legtöbben csak az eredményt nézik, és nem a teljes folyamatot.
picture

Thiago Silva Lionel Messi ellen

Fotó: Getty Images

A brazil védő elmondta: hálás Frank Lampardnak, amiért három évvel ezelőtt leigazolta őt, és a londoniak mostani edzőjét, Mauricio Pochettinót is dicsérte, amiért kimozgatta őt a komfortzónájából, és segített javítani az erőnlétén. Silva elmondta, még egy-két évig biztosan marad a pályán, de már gondolkozik azon, mi lesz a visszavonulását követően; egyáltalán nem kizárt, hogy edzősködésre adja a fejét.
„Már a pályán is olyan vagyok, mint egy edző, nem? Hátulról nézem a meccset, sok helyzetet látok, figyelmeztetem a társakat bizonyos szituációkról. Beszélek a stábhoz, Pochettinóhoz, hogy ne kövessünk el hibákat. Van, hogy csak mi, a pályán lévők jövünk rá, mi a baj, és tiszta fejjel, jobban átlátjuk a helyzetet. Szóval ez a kapcsolat fontos.”
Forrás: Guardian

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés