Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Arteta Wengertől is kapott tanácsokat, miközben az Arsenal a bajnoki címért küzd

Takács Márton

Frissítve 27/04/2024 - 18:47 GMT+2

Mikel Arteta elárulta, hogy kapcsolatban áll egykori edzőjével, Arsene Wengerrel, hogy tanácsokat kérjen az Arsenal legendás menedzserétől, miközben csapatával a Premier League bajnoki címéért küzd. Arteta volt Wenger egyik kedvenc játékosa, meghosszabbított keze amíg a spanyol 2011 és 2016 között a londoniaknál futballozott, ő pedig bevallottan wengerista edző.

Arsène Wenger kiváló befektetésnek tartja Declan Rice-t

Mikel Arteta a legfölsőbb szintről, Arsene Wengertől is kapott segítséget a Premier League hajrájában.
"Az edzőközpont főépületében, közvetlenül az ajtók mellé egy hatalmas Wenger-képet is feltettek a kérésére. Azt akarta, hogy a futballisták minden reggel a francia mesterrel ’találkozzanak’ először. A fotó alatt egy idézet olvasható Wengertől: ’Itt megkapjátok a lehetőséget, hogy a felszínre törjön az a nagyság, amely ott van mindannyiótokban.
Egyszer megkérdeztem Artetát arról, miért rakatta fel ezt a képet, és miért olyan fontos számára Wenger ’jelenléte’ az edzőközpontban. ’Mert elvesztettük, és vissza kell szereznünk’ – felelte.
"Azért szerettem volna, hogy ez a kép és idézet oldakerüljön, mert rendkívül sokat jelentett nekem mindaz, amit elkezdett az Emirates-ben. Ha a szemébe nézel, olyan, mintha itt lenne. Megvan az a képessége, hogy belelásson az emberbe. A játékosok rengeteget profitálnak ebből. Egyszerűen ott kell lennie."
picture

Mikel Arteta és Arsene Wenger egyeztet az Arsenal egyik 2014-es FA-kupa-meccsén

Fotó: AFP

Ezt Charles Watts Arteta Ágyúsai - Az Arsenal hihetetlen átalakulásának igaz története című, tavaly megjelent könyvében olvashatjuk.
Mikel Arteta az Arsenal korábbi főnöke, Arsene Wenger bölcsességéhez fordult, miközben a londoniak a Premier League hajrájára készülnek. Wenger többek között három bajnoki címre vezette az Arsenalt 22 éves illusztris menedzseri pályafutása alatt, mindig is ikonikus alakja lesz a klub történetének, és mint kiderült, megosztott néhány fontos tippet Artetával a közelmúltban.
Arteta öt évet töltött játékosként az Arsenalnál, 150 mérkőzésen szerepelt a klub színeiben, csapatkapitányként 2014-ben és 2015-ben is ő emelhetett a magasba az FA-kupát. Már az Everton futballistájaként is a PL egyik legmegbízhatóbb középpályásának tartották, az Arsenalra pedig jóval nagyobb hatással bírt, mint előzetesen bárki gondolhatta volna.
A 2011-es nyári átigazolási időszak utolsó napján, augusztus 31-én szerződött az Arsenalhoz. Ha nincs ez az üzlet, és a pályán meg azon kívül gyakorolt befolyása, ma nem ő lenne az Arsenal menedzsere.
Ráadásul kiváló és különleges kapcsolatban állt Wengerrel, ahogy arról a fent már idézett kötetben képet kaphattunk.
A könyv borítója © sportkonyvek.hu
"Arteta és Wenger hamar egy hullámhosszra került, és órákon át beszélgettek London Colney-ban taktikáról, játékfilozófiáról. ’Mikel Arsene katonája volt’ – fogalmazta meg elég egyértelműen Sagna.
Amikor Wenger közölni akart valamit a csapattal, az üzenetet Arteta közvetítette a többieknek, A spanyol edzésmunkája, kérlhetetlen profizmusa és elszántsága lenyűgözte Wengert. Nem bulizott, nem rendezett ivászatokat. Arteta minden nap az első között érkezett meg az edzőpályára, és utolsóként távozott – még azokban az években is, amikor sérülései miatt jóval kevesebbet játszott, mint korábban.
'Mikel akkor is nagy hatással van a csapatra, ha nem játszik' – mondta Wenger egy 2015-ös sajtótájékoztatón. Hihetetlenül lelkiismeretes, minden reggel már két órával az edzés előtt elkezd készülődni, nagyon helyesen. A viselkedésével, azzal, hogy ügyel arra, minden működjön a csapaton belül, nagyon nagy hatást gyakorol a többiekre. Rendkívül tapasztalt, minden játékostársa tiszteli."
Nem csoda, hogy szoros kapcsolatban maradtak azóta is. A spanyol edző pedig most elárult néhány részletet a Wengerrel folytatott frissebb konzultációiról, amelyeket a goal.com közölt a cikkében.
picture

Arteta és Wenger egy 2015-ös BL-sajtótájékoztatón

Fotó: AFP

"Beszéltem vele néhányszor. A témák között szerepelt az, hogyan nyert vele bajnokságokat az Arsenal, és a későbbi szakaszokról is egyeztettünk. Erről akkor is mesélt, amikor még a játékosa voltam. Mindig ott van a merevlemezen a mondandója.
A szezon ezen szakasza, hajrá arról szól, hogy megtaláljuk a módját annak, hogy megnyerjük a meccseket. És ennyi. Ezt többféleképpen is megtehetjük, ha megnézzük, hogyan nyerték meg a címeket az Arsenak korábbi csapatai, és hogyan húztak be bizonyos nagyon-nagyon szoros meccseket kis különbséggel. Mindig erről beszélt, az apró különbségről. És arról, hogy ki lép elő az adott helyzetben, hogy ezt meg is valósítsa."
Idén lesz 20 éve, hogy az Arsenal legutóbb megnyerte a PL-t – ráadásul veretlenül.
2004. április 25-én már három körrel a vége előtt, a 35. fordulóban bajnokok lettek Thierry Henryék, amikor 2-2-es döntetlent játszottak a Tottenham otthonában. Olyan legendák játszottak azon a mérkőzésen a világbajnok és Eb-aranyérmes francia csatáron kívül, mint Dennis Bergkamp, Patrick Vieira, Sol Campbell és Gilberto Silva.
picture

Dennis Bergkampék 20 éve ilyenkor a Tottenham otthonában lettek bajnokok

Fotó: AFP

A White Hart Lane-en két évtizeddel ezelőtt játszott meccs nosztalgiája szolgál háttérként ennek az időszaknak, mivel csütörtökön a siker 20. évfordulóját ünnepelhették a londoniak.
Vasárnap pedig éppen Tottenham-Arsenal rangadóra került sor a bajnokságban, ami kiemelt fontosságú a bajnoki címért folytatott versenyben. Arteta továbbra is arra összpontosít, hogy új fejezetet véssen az Arsenal történelmébe, miközben a Premier League koronájáért küzd.
"Nyilvánvalóan vannak olyan pillanatok, amelyek nagyon fontosak a történelmünkben, és biztos vagyok benne, hogy sok játékos tisztában van vele. Bizonyára a stáb és azok, akik elég régóta itt vannak, tudnak róla. Most arról van szó, hogy megírjuk a saját történelmünket."
Miközben az Arsenal az észak-londoni derbire készül, Artetának a zsúfolt versenynaptárral is meg kell megbirkóznia. Csapata legutóbbi, két hét alatt négy meccsből álló sorozata, köztük a Bayern München és az Aston Villa elleni vereségek próbára tették játékosai erejét.
Azóta a Wolves-t idegenben győzték le 2-0-ra Leandro Trossard-ék, a Chelsea-vel vívott londoni rangadót pedig parádés játékkal 5-0-ra nyerték meg Kai Havertzék – az élete egyik legjobb teljesítményét nyújtó Martin Ødegaard vezetésével.
picture

Brillírozott a Chelsea ellen Martin Ødegaard

Fotó: AFP

A Tottenhamnek hosszabb szünet állt rendelkezésére, hogy felkészüljön a partira, hiszen legutóbb április 13-án, a Newcastle ellen lépett pályára. Artetának azonban nincsenek aggályai a megterhelő meccsrenddel kapcsolatban, és úgy tekint erre, mint egy lehetőségre a fejlődésre.
"Ez egy nagyszerű lehetőség, hogy az embereket a jövőbe repítsük. Tetszik, hogy négyszer játszottunk, és nagyszerű tapasztalatokat szereztünk egy nagyon megterhelő két hétben. A legutóbbi két mérkőzésünkön sikerült néhány igazán jó eredményt elérnünk, és ez nyilvánvalóan növelte mindenki önbizalmát és hitét.
Jó helyen vagyunk. Teljesen készen fogunk állni. Volt egy kis időnk arra is, hogy regenerálódjunk és felkészüljünk a Chelsea-meccsből. Biztos vagyok benne, hogy a csapat vasárnap ismét teljesen készen áll majd a folytatásra."

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés