Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Gátlástalanul kijátssza a rendszert a Manchester City, de csak évek múlva kaphat büntetést

Szabó Bence

Frissítve 30/11/2023 - 20:32 GMT+1

A napokban megjelent Man City- A holnap csapata című könyve című könyv bemutatja, hogyan jutott fel az európai foci csúcsára a manchesteri klub, és egy külön fejezetet szentel az ezt elősegítő pénzügyi trükközéseknek. Közben kiderült, a Premier League jelenleg is zajló vizsgálatának már ütemterve is van, ítélet viszont még évekig nem várható az ügyben.

Manchester City

Fotó: AFP

Elnézést a péntek esti kései e-mail miatt. Látni fogod majd, hogy néhol direkt, a hatás végett választottam keménynek tűnő nyelvezetet.
„Kérlek, ezt figyelembe véve olvasd majd el a dokumentumot. Ez a levél csupán kettőnkre tartozik, szigorúan titkos. Végezetül, szeretném megköszönni a bizalmadat. Tudod, hogy bízhatsz bennem. Legyünk pozitívak!”
Az fenti idézet Gianni Infantinótól, jelenlegi FIFA-elnöktől származik, aki 2014-ben, akkor még az UEFA-nál dolgozva írta ezeket a sorokat a Manchester City elnökének, nem sokkal azelőtt, hogy a klub és a szövetség megállapodott arról, hogy egy anyagi büntetés fejében eltekintenek annak az ügynek a további folytatásától, ami a City pénzügyi machinációit vizsgálta.
Vályi Bencenapokban megjelent Man City - A holnap csapata című könyve, ahonnan a fordítás származik, amellett, hogy bemutatja a klub rövid történelmét és azt, miként jutottak fel az arab hatalomátvétel óta az európai foci csúcsára, egy teljes fejezetet szentel annak is, hogy ennek a felemelkedésnek a visszásságait és a tulajdonosokat motiváló sportmosdatás hátterét megmutassa.
Márpedig az a könyvből is kiderül, hogy a Manchester City és a pénzügyi trükközés elválaszthatatlanul összefonódik. Az Egyesült Arab Emírségekből származó tulajdonosok – lényegében maga az állam – ugyan még azelőtt érkeztek Manchesterbe, hogy az UEFA bevezette volna a máig érvényben lévő Financial Fair Play (FFP) rendszerét, de a klubnak ehhez viszonylag gyorsan alkalmazkodnia kellett, amit hát… kreatív könyveléssel tettek meg.
Vályi a könyvében feleleveníti a Football Leaks nevű szervezet 2018-as szivárogtatását, ahol a német Der Spiegel lap segítségével olyan információkat juttatott napvilágra, amik nemcsak azt mutatták meg, hogyan talált a látszólag keménykedő UEFA és a csapat kompromisszumot, de azt is, az eset után a klub belső kommunikációja milyen pofátlan, magukat sebezhetetlennek érző stílusban zajlott a trükközés folytatásáról.
picture

A Cityt ért vádak elsikálásban Gianni Infantinónak is komoly szerepe volt

Fotó: AFP

A szivárogtatásból persze annak idején újabb eljárás lett, ahol az Európai Szövetség már más vezetéssel bűnösnek is mondta ki a manchesterieket. Ennek a Bajnokok Ligájából való kétéves kizárás lett volna az eredménye, ez viszont sosem lépett életbe.
Ennek oka a City másik fegyvere, a klub rendelkezésére álló ügyvédsereg volt. A manchesteriek a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz, a CAS-hoz fellebbeztek, akik a bizonyítékok egy részét elévülés miatt voltak kénytelenek érvényteleníteni, egy másik részét pedig azért, mert az UEFA illegálisan jutott hozzájuk. A jogerős ítélet így csak a nyomozás hátráltatásáról szólt, újabb eljárás pedig a hasonló trükközések nyilvánvaló megléte mellett sem indult azóta.
Legalábbis nem az UEFA részéről. Ami a téma aktualitását adja, az a Premier League hasonló vizsgálata. Arra a könyv is kitér, hogy 2023 tele óta az angol liga 115 vádpontból álló eljárást folytat a City ellen, Vályi azonban még erősen szkeptikus azzal szemben, hogy milyen büntetés és milyen időtávon belül lehet ennek az ügynek az eredménye. Az ő sorainak megírása óta viszont új információk láttak napvilágot.
Persze nem arról van szó, hogy a Cityt hirtelen azonnal megbüntették volna, de a Daily Mail friss információi szerint legalább már az eljárás menetidejét meghatározták. Eszerint a tárgyalási periódus jövő ősszel kezdődhet el, ha pedig nem történik csúszás, ítélet 2025 nyarára születhet.
Azzal kapcsolatban a cikk tippelni sem akar jelenleg, hogy az ítélet milyen büntetést vonhat maga után, de felelevenítik, hogy az Evertont nemrég egy pontban bűnösnek találó PL abban az esetben komoly, tízpontos büntetést osztott ki.
Egyelőre tehát el kell fogadni, hogy a Manchester City helye változatlan marad az európai labdarúgásban, méghozzá jelenleg annak megkérdőjelezhetetlenül a csúcsán. Az pedig, hogy mi jutatta őket ide, olyan érdekes történet, aminek tényleg megér egy könyvet szentelni.

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés