Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Merre tovább, Liverpool? Zökkenőmentes váltás jön, vagy a Ferguson utáni United útjára lépnek?

Eurosport Magyarország

Frissítve 24/05/2024 - 18:48 GMT+2

Steve McManaman, korábbi angol válogatott labdarúgó, a Liverpool egykori játékosa bízik abban, hogy Arne Slot nem fog túl sok problémával szembesülni, amikor jövőre átveszi a Liverpool irányítását Jürgen Klopptól. A német edző nyolc év után múlt héten búcsúzott el a Pooltól, így nem csoda, ha már mindenki azt találgatja, vajon mi lesz a csapattal az új edző kezei alatt.

Jürgen Klopp búcsúzik a Liverpooltól

Fotó: Getty Images

Steve McManaman a visszavonulása óta szakértőként dolgozik, így eléggé benne van a napi focihírekben, ráadásul egykori Liverpool-játékosként mindig kiemelten figyeli korábbi klubjának híreit. Most a TNT Sportsnak adott interjút, amiben arról beszélt, hogy „egészséges” helyzetben van a csapat – már ami a jövőt illeti.
Bár a sajtóban hetekkel ezelőtt is már biztosra vették, a Liverpool csak nemrég erősítette meg, hogy a 45 éves holland érkezik az Anfieldre a Feyenoord kispadjáról, a hírek szerint egy hároméves szerződéssel az aktatáskájában.
Nagy feladat vár rá: Jürgen Klopp igazi hősként távozik a Pooltól, harminc év után bajnoki címig vezette a csapatot a Premier League-ben, de közösen nyerték meg többek között a Bajnokok Ligáját, az FA Kupát és a ligakupát is a német 2015 októberi kinevezése óta.
Ezek is érdekelhetnek:
Bár sokan úgy vélik, hogy Slotnak igen nehéz dolga lesz Klopp helyettesítésével, McManaman biztos abban, hogy a holland nem fog túl sok problémával szembesülni az első szezonjában. „Őszintén szólva bármi olyan, ami hasonlít erre az évre, már sikernek számít” – mondta a TNT Sportsnak. „A csapatnak a tabella tetején kell harcolnia és mindenféle trófeáért küzdenie. Imádom Jürgent, és hihetetlen menedzsernek tartom, de nem hiszem, hogy nagy nyomás lenne Arne Sloton” – tette hozzá.
„A játékosok még mindig briliánsak, senki sem távozik, kivéve [Joel] Matipet és Thiagót. Michael Edwards visszatért, Julian Ward visszatért, Richard Hughes visszatért, és ők Arne Slot felett fognak dolgozni. Már elkezdtek dolgozni az új játékosok kiválasztásán is."
Michael Edwards korábban sportigazgató volt a Poolnál, kulcsszerepet játszott a csapat átigazolási stratégiájának kidolgozásában és végrehajtásában. Az ő vezetése alatt kerültek olyan játékosok a klubhoz, mint Virgil van Dijk, Mohamed Salah és Alisson Becker. Őt követte a pozícióban Julian Ward, aki szintén folytatta ezt az átigazolási politikát, míg Richard Hughes tanácsadóként és játékosmegfigyelőként dolgozott a klubnál.
„A Liverpool már most nagyon egészséges helyzetben van: bejutottak a Bajnokok Ligájába is, így szerintem az átmenet viszonylag zökkenőmentes lesz” – folytatta elemzését McManaman.
picture

Arne Slot a Liverpool új vezetőedzője

Fotó: Getty Images

Többen a Manchester United nehézségeivel mérték össze a Liverpool jelenlegi helyzetét, ugyanis amikor Sir Alex Ferguson 2013-ban távozott onnan, nem sikerült elhódítaniuk egyetlen árva bajnoki címet sem. McManaman viszont úgy véli, hogy a klub már bőven megalapozta Slot számára, hogy sokkal könnyebb időszaka legyen, mint Ferguson utódainak volt.
„Szerintem minden készen állt, már mielőtt Arne Slot megérkezett” – tette hozzá. „Amikor Sir Alex távozott, más volt a helyzet a csapattal, de nem hiszem, hogy a Liverpoolnak bármilyen komoly problémája lenne, kivéve talán csak a [Mohamed] Salah, Virgil [van Dijk] és Trent [Alexander-Arnold] szerződésével kapcsolatos ügyeket.
A menedzsment tudja, mit kell tennie, és új játékosok fognak érkezni, hogy erősítsék a csapatot, emellett pedig ott vannak a fiatalok is, akik kiválóak voltak. Néhány srác, akik kölcsönben voltak, mint Tyler Morton és Fabio Carvalho, visszatérnek, és meglátjuk, mennyit fejlődtek” – folytatta McManaman.
„Azt gondolom, hogy a Liverpool nagyon is kedvező helyzetben van, csak annyi kell, hogy megszerezzék a menedzsert, végigmelózzák az előszezont, és megnézzék, melyik játékosokat akarja. Egyébként az a csapat, amely lesétált a pályáról a Wolves ellen a minap, teljesen biztosan elég jó ahhoz, hogy jövőre újra nekivágjon.”
picture

Mo Salah

Fotó: Getty Images

Úgy látom, marad, és dolgozik a játékán.
McManaman még egy dologban biztos: szerinte Mohamed Salah visszatérhet a legjobb formájához Slot irányítása alatt, ezután a csalódást keltő szezonzárás után. Salah 25 gólt és 13 gólpasszt jegyzett, ha az összes versenysorozatot figyelembe vesszük, de elég vegyes szezonja volt, különösen, miután az Afrikai Nemzetek Kupáján megsérült a combhajlítója az egyiptomi válogatottban.
A csatár nemrégiben célozgatott arra, hogy jövőre is az Anfielden marad, annak ellenére, hogy már szaúd-arábiai klubok érdeklődését is felkeltette. „A sérüléséből gyorsan visszatért a Brentford ellen idegenben, de csak rövid időt töltött a pályán, majd újra megsérült, és szerintem azóta valahogy nem volt ugyanaz” – magyarázta McManaman.
„Itt, a szezon végén egyébként nem játszott rosszul.Szóval szerintem marad, és jövőre minden rendben lesz vele, mert ebben az idényben egyáltalán nem volt rossz, csak az a sérülése, és persze az Afrikai Nemzetek Kupája úgy egyben valószínűleg egy kicsit megviselte őt.”
picture

Darwin Nunez

Fotó: Getty Images

McManaman egyébként szintén javulást vár Darwin Nuneztől a következő szezonban, miután a kapu előtt viszonylag gyenge szezonja volt. Az uruguayi válogatott csatár 18 gólt szerzett (ha az összes sorozatot belevesszük), de számos kulcsfontosságú helyzetet kihagyott a szezon végén, pont akkortájt, amikor a Liverpool bajnoki reményei szertefoszlottak.
Az idény utolsó négy mérkőzésén csak csereként lépett pályára, de McManaman reméli, hogy a csatár Slot irányítása alatt újra megtalálja a góllövő cipőjét. „Úgy látom, marad, dolgozik a játékán, és egyre jobb lesz” – mondta. „Viszont még mindig nem beszél angolul, azt nagyon gyorsan meg kell tanulnia és használnia is kell” – tette hozzá az egykori válogatott labdarúgó.
„Ő még mindig csak egy fiatal és félénk srác, és szerintem az embereknek ezt figyelembe kell venniük. Nyilván javítania kell a befejezésein, keményen kell dolgoznia, rengeteget kell gyakorolnia az edzőpályán, és be kell rúgnia azokat az átkozott gólokat. Vagy beszéljen Luis Suarezzel, vagy akárki mással, de muszáj javulnia, ha a befejezésekről van szó” – zárta a gondolatait McManaman.
Forrás: Eurosport
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés