Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Van Basten szerint túl nagy szintlépés az Arsenal a londoniak 38 millió fontos új hátvédjének

Takács Márton

Frissítve 15/07/2023 - 17:02 GMT+2

Az Arsenal 38 millió fontos szerződést kötött az Ajax holland válogatott védőjével, Jurrien Timberrel. Ő lett Kai Havertz után a londoniak második nem olcsó nyári szerzeménye, Declan Rice lesz a harmadik. A háromszoros aranylabdás legenda, Marco van Basten korainak tartja Timber esetében ezt a több lépcsőfokos váltást.

Jurrien Timber a holland válogatott mezében

Fotó: AFP

Jurrien Timbert az Ajaxtól igazolta le az Arsenal, Marco van Basten még maradt volna Amszterdamban honfitársa helyében.
Dennis Bergkamp, Marc Overmars, Giovanni van Bronckhorst, Robin van Persie. Négy holland játékos, akik voltak az Arsenal játékosai – az egyikük (segítünk, Bergkamp) mindig is kultstátusznak fog örvendeni a klubnál.
Ebbe a sorba illeszkedik Jurrien Timber is, akivel az Arsenal tovább erősíti csapatát. Ő már Mikel Arteta második magasan jegyzett nyári szerzeménye Kai Havertz után, akivel ötéves szerződést írt alá a klub.
Edu, az Arsenal sportigazgatója így nyilatkozott róla:
"Nagyon boldogok vagyunk, hogy Jurrient az Arsenalhoz hozhatjuk. Ő egy olyan játékos, akit már régóta csodálunk. Jurrien egy fiatal, tehetséges válogatott játékos, aki illik az elképzelésünkbe, hogy egy fiatal, erős csapattal versenyezzünk. Tudom, hogy Jurrien alig várja, hogy elkezdhesse a munkát, és nagyon reméljük, hogy hosszú évekig nagy sikereket ér majd el nálunk."
Arteta hozzátette: "Nagyon izgatottak vagyunk, hogy Jurrien csatlakozott hozzánk. Ő egy sokoldalú, fiatal védő, aki be fog illeszkedni a rendszerünkbe, és nagyon sok plusz minőséget ad a csapatunknak."
A 22 éves védő az elmúlt szezonban 44 alkalommal lépett pályára az Ajaxban középhátvédként.
picture

Timber az Ajaxot hagyja ott az Arsenal kedvéért

Fotó: AFP

Az Ajax számára meglehetősen kiábrándító szezonban, amelyben az örökös bajnoki címre pályázó csapat a harmadik helyen végzett, Timber személy szerint sikeres idényt futott. Az Eredivisie legjobb 1%-ába tartozott a középhátvédek számos statisztikai kategóriájában, beleértve a progresszív passzokat.
Ezek a labdával kapcsolatos tulajdonságai azok, amelyek felkeltették a Premier League legnagyobb klubjainak figyelmét. Tavaly nyáron a Manchester United kacérkodott azzal a gondolattal, hogy Timbert magával hozza, hogy korábbi menedzseréhez, Erik ten Haghoz csatlakozzon Angliában, de az MU-nál végül inkább argentin csapattársa, Lisandro Martinez mellett döntöttek.
Az Arsenal, amely egy éve szintén pályázott Timber aláírására, most visszatért a piacra, hogy tető alá hozza az üzletet. Sikerrel.
Az Evening Standard szerint Timber várhatóan elsősorban jobbhátvédként lesz bevethető, és a jelenlegi posztot betöltő Ben White-ot váltja majd. Az, hogy az Arsenal hajlandó ilyen komoly összegeket költeni egy olyan angol válogatott játékos pótlására, aki alig két évvel ezelőtt 50 millió fontba került a Brightontól, jól mutatja a projekt komolyságát.
Timber labdabirtoklási ereje miatt ideális jelölt a tükör-szélsőhátvéd szerepkörre, amelyet az Arsenal - sok más európai élvonalbeli klub mellett - előszeretettel alkalmaz labdabirtoklásban. Ez azt is jelenti, hogy Timber vélt gyengeségei, különösen a fejpárharcokban, kevésbé jelentenek majd gondot.
picture

A múltban több remek holland játékosa volt az Arsenalnak, Timber is ezt a sort erősítené

Fotó: AFP

Egy másik lehetséges aggály Timberrel kapcsolatban a tapasztalat hiánya. A háromszoros aranylabdás legenda, Marco van Basten a holland televíziónak nyilatkozva figyelmeztető szavakkal kommentálta ezt a témát.
"Vigyázni kell, hogy ne válj tartalékjátékossá. Én még vártam volna, hogy több tapasztalatot szerezzek. Még egy év az Ajaxnál jól jött volna. Nem szabad elmenned valahova csak azért, hogy ott legyél. Olyan klubhoz kell menned, ahol vezetőnek és meghatározó figurának számítasz a csapatban.
Az új klubod öltözőjében mindenki rád fog nézni, és azt fogja mondani, hogy ’gyerünk, mutasd meg, mit tudsz’. És ha a játékostársaid nem érzik úgy, hogy valóban javítani tudsz a csapaton, akkor mindenki ellened van. Betolakodónak fognak tekinteni."
via eurosport.co.uk

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés