2021-ben 3 vereséggel és 0 rúgott góllal indította az Arsenal a bajnoki idényt. Természetesen tökutolsók voltak, amikor a bajnokság máris rövid szünetre ment a válogatott mérkőzések miatt. Finoman szólva sem az a hangulat, amire vágynak a szurkolók és a csapattagok. 2022 augusztusa viszont a teljes ellentétét hozta az egy évvel korábbi rajtnak: 3 győzelem – egyedüliként a Premier League-ben – és 2004 óta először vezetik is a bajnokságot.
Mikel Arteta, az Ágyúsok edzője természetesen kitért a csapat mentális állapotára is:
„Teljesen más lelki állapotban van mindenki, ha csak a vereségek jönnek, az mindenkit megvisel, akkor is ha esetleg jól játszol közben. Manapság mindenki boldog, élvezzük a meccseinket. Fontos, hogy szerények maradjunk és folyamatosan fejlődjünk, három meccs után semmit nem számít, hogy vezetjük a bajnokságot. Arra kell koncentrálnunk, hogy nyertünk 3 meccset, jól játszottunk, sok gólt lőttünk, kétszer pedig nem is kaptunk egyet se.”
Premier League
Az 57 percenként betaláló Haaland álma, hogy öt gólt szerezzen öt labdaérintésből egy meccsen
16/09/2022 - 12:16
Az Arsenal edzőjének igaza van abban, hogy a bajnoki helyezésnek ilyenkor még nem nagyon van jelentősége, viszont nem lehet nem észrevenni, hogy mennyit változott a világ Észak-London piros felében egy év alatt. Tavaly a harmadik bajnokin 5-0-ra kaptak ki a későbbi bajnok Manchester Citytől. Az akkori kezdőcsapatból mindössze hárman maradtak idénre.
A támadójáték egy éve az Aubameyang – Lacazette kettősre épült, akik közül ma már egyikük sincs a klubnál. Helyettük érkezett a Manchester Citytől Gabriel Jesus, aki teljesen megváltoztatta az egész csapat támadásait. A nyitófordulóban még nem sikerült gólt szereznie a brazilnak, de aztán jött két gól és két gólpassz egy meccs alatt. Jesus óriási önbizalommal játszik, Artetától megkapja azt a bizalmat, ami korábban hiányzott neki.
A Manchester Citynél 5 évet töltött el, de Guardiola sokszor a szélen játszatta, ahonnan természetesen a gólok is kevésbé jöttek számára. A Citynél viszont együtt dolgozhatott Mikel Artetával, aki a nyáron meggyőzte, hogy Londonban több lehetősége lesz. Az már a felkészülési meccseken látszott, hogy Jesus jó formában kezdett, most a bajnokságban is bebizonyította, hogy lehet rá számítani. Artetát viszont nem csak a pályán nyújtott teljesítménye győzte meg, hanem az öltözőben betöltött szerepe is:
„Folyamatosan győzni akar, minden labdáért megharcol, egészen elképesztő energiával játssza végig az egész meccset. Tisztában van vele, hogy mennyi munkát bele kell tennie valakinek, ha a győztesek közé akar kerülni, a többiek számára remek példát mutat minden edzésen.”
Gabriel Jesus már az átigazolásakor elmondta, hogy Arteta milyen komoly szerepet töltött be a döntésében:
„Miután beszéltem Mikellel döntöttem is, bízok benne. Az a legfontosabb, hogy gyorsan be tudjak illeszkedni a csapatba, ha ez megvan, akkor minden sokkal könnyebb lesz. Az év végén trófeákat akarok nyerni.”
A győztes mentalitás tavaly nagyon hiányzott az Arsenalnál, az év vége különösen bebizonyította zet. 3 mérkőzéssel a bajnokság vége előtt még a saját kezükben volt a Bajnokok Ligája indulást érő 4. hely sorsa, de aztán egy látványos összeomlást követően végül a Tottenham megelőzte az Ágyúsokat, akik így csak az Európa Ligában indulhatnak idén. A csapat kapusa Aaron Ramsdale el is mondta, hogy az év vége és idény eleje között milyen óriási fordulat állt be a csapat mentalitásában is:
„Teljes őrület, ami velünk történt. Tavaly tudtuk, hogy milyen közel jártunk a negyedik helyhez, mégis elbuktuk. Fájdalmas volt, kellett néhány hét, amíg túltettük magunkat a csalódáson. Aztán nyáron olyan játékosok érkeztek hozzánk, mint Zinchenko és Gabi Jesus, akik tudják mi kell ahhoz, hogy trófeákat nyerjünk. Aztán ott van William Saliba is, aki még csak 21 éves, de tavaly ő lett a francia bajnokság legjobb fiatalja.”
Az Arsenal a negyedik fordulóban az újonc Fulham ellen léphet pályára az Emirates Stadionban, ahol folytathatják a remek kezdésüket.
UEFA Bajnokok Ligája
Ancelotti Ferguson nyomában, Haaland űrtempóban gyűjti a gólokat, Messi 39 csapatot szórt meg eddig
15/09/2022 - 09:57
Premier League
Haaland Messiék nyomában – Akár a legnagyobbakat is célba veheti a norvég gólzsák
10/09/2022 - 16:24