A Liverpool után a Manchester United is tulajdonosváltás előtt állhat.
Hivatalos közleményt adtak ki Manchester United amerikai tulajdonosai, ami szerint megvizsgálnak minden lehetséges opciót, majd hozzátették, hogy nyitottak arra is, hogy túladjanak az általuk birtokolt részvénycsomagon.
Ezzel gyakorlatilag elismerték, hogy a megfelelő ajánlat esetén nem ragaszkodnak a klubhoz, a hírre pedig rögtön elkezdett emelkedni a United részvények ára a tőzsdén. A United értékét jelenleg 5 milliárd dollárra becsülik, de egy esetleges licitben ez még bőven nőhet.
Labdarúgás
Cristiano Ronaldo kétmeccses eltiltást és pénzbüntetést kapott
23/11/2022 - 15:20
A klubot vezető Avram és Joel Glazer így nyilatkozott:
„A Manchester United ereje mindig is a szurkolóiban rejlett, akik világszerte több, mint egy milliárdan vannak. Továbbra is az a célunk, hogy folyamatosan sikeresek legyünk, ehhez pedig a vezetőség minden lehetséges stratégiát kész megvizsgálni.
Azt fogjuk tenni, ami a csapatnak és szurkolóknak a legelőnyösebb, azt szeretnénk, hogy a továbbiakban is növekedni tudjunk. Végig szem előtt fogjuk tartani, hogy a drukkerek és a részvényesek is a lehető legjobban járjanak.”
A United pénzügyi tanácsadását ugyanaz a cég látja el, akik szerepet játszottak a Chelsea nyári eladásában is. A bejelentés könnyen lehet, hogy egy tulajdonosváltás első lépése, ezzel pedig sok szurkoló megkönnyebbülne, hiszen a Glazerek irányítása alatt egy domináns klubból épült le a United, úgy, hogy tavaly már a Bajnokok Ligájába sem sikerült bejutniuk.
Cristiano Ronaldosok vihart kavart nyilatkozatában ki is kelt a klub vezetése ellen is, de a többi kritika mellett a sajtóban ez kevesebb hangsúlyt kapott.
Természetesen ezzel még egyáltalán nem biztos, hogy tényleg tulajdonosváltás lesz Manchester vörös felén, de könnyen előfordulhat, hogy új befektető érkezik a klubhoz. A Glazer család 2005-ben 790 millió fontért vásárolta meg a klub többségi tulajdonát, ezt az összeget pedig nagyrészt hitelből finanszírozták. A bevételek jelentős része ennek az adósságnak a törlesztésére ment el, így sok, hosszú ideje halasztott fejlesztésre lenne igény a klubnál.
Ronaldo elmondása szerint az edzőközpont semmit sem változott, mióta először elhagyta a klubot, de az Old Trafford sem tartozik már a legmodernebb angliai stadionok közé.
A United ott lett volna az Európai Szuperliga alapítói között is, de a nagy ellenállás miatt hamar bedőlt a terv. A Glazer család a szurkolói felháborodások után megígérte, hogy kidolgoznak egy olyan rendszert, amiben a szurkolók tulajdonosként is részt vehetnének a klub életében, de erre azóta sem került sor.

Tiltakozások a Glazer család ellen

Fotó: Reuters

A tulajdonosok ellen folyamatosak voltak a tüntetések, a legemlékezetesebb 2021. májusában történt, amikor emiatt el is kellett halasztani a Liverpool elleni hazai meccsüket. A leginkább az szúrta drukkerek szemét, hogy a klub reklámbevételei folyamatosan rekordot döntöttek, miközben a csapat egyre gyengébb eredményeket hozott, ráadásul Cristiano Ronaldo kifakadása és szerződésbontása is jól jelzi, hogy a szakmai vezetésnél is komoly problémák állnak fent.
Augusztusban Sir Jim Ratcliffe, az Ineos tulajdonosa – aki gyerekkora óta a Unitednek szurkol – jelezte, hogy szívesen megvenné a Glazerek részvénycsomagját, de azóta elismerte, hogy a futballklubokért túl sokat kérnek. Az arab felvásárlás természetesen most sem zárható ki, elég ha a Newcastle United szaúdi tulajdonosaira gondolunk, de egy amerikai befektetői kört is esélyesnek tartanak a vásárlásra.
Néhány hete a Liverpool amerikai tulajdonosai is jelezték, hogy készek eladni a részvényeiket. Az angol labdarúgás történetében még nem volt példa arra, hogy két tradicionális nagy klub egyszerre kerüljön új tulajdonoshoz.
Forrás: Sky Sports
Premier League
CR evangéliuma - Ronaldo beleszállt fiatal csapattársaiba is, magát követendő példaként állítva be
17/11/2022 - 09:46
Premier League
Cristiano Ronaldo a balhéi után csapatkapitány volt a Villa ellen - ezt hogy gondolhatta az MU?
07/11/2022 - 16:02