A közösségi média pokol lehet egy kipécézett játékos vagy csapat számára.
A profi labdarúgó létnek megvannak az árnyoldalai is. Ott vannak például a szurkolók, akik amilyen könnyen tudnak rajongani egy-egy játékos iránt, szeretetük épp olyan gyorsan át is csaphat gyűlöletbe. Ezt a gyűlöletet pedig a közösségi média segítségével manapság minden korábbinál közvetlenebbül kimutathatják a játékosok felé, amit egy friss kutatás szerint sajnos nagyon gyakran meg is tesznek.
Egy angol tanulmány a tavalyi év második felében vizsgálta a Premier League játékosai által kapott közösségi médiás üzeneteket, a Twitterre koncentrálva. Még aki ismeri is a platformot és annak gyakran toxikus légkörét, azt is meglepheti az eredmény és a negatív üzenetek mértéke: öt hónap alatt átlagosan napi 362 gyűlölködő tweet érkezett, ebben az időszakban pedig tízből hét PL-focistát ért ilyen támadás a platformon.
Premier League
Cristiano Ronaldót gyalázták a legtöbbet az előző szezonban
6 ÓRÁJA
A legnagyobb gyűlöletet nem meglepő módon a legismertebb játékos váltotta ki. Cristiano Ronaldót összesen 12520 tweetben támadták a szurkolók, igaz, a legtöbb hozzászólást is ő kapta, a neki szánt szűk 600 ezer üzenettel.
A második a listán Ronaldo csapattársa, Harry Maguire lett, ami figyelembe véve, hogy a védőt tavaly mennyire kipécézték a rajongók, szintén nem váratlan eredmény. Maguire összesen 8954 zaklató üzenetet kapott, de arányaiban messze többet (14,9%) mint Ronaldo.
A Manchester United gyengébb szezonja összességében is érezhető a kutatás eredményein. A tíz legtöbb negatív üzenetet kapó játékosból hét is a manchesteri klubban szerepelt tavaly, de a betaláltak közül azóta már Paul Pogba és Jesse Lingard is eligazolt. Rajtuk kívül az előző évben még imádott Bruno Fernandes, David de Gea, Fred és Marcus Rashford is szerepel a listán.

Bruno Fernandes

Fotó: AFP

Érdekes, hogy egy-egy hiba milyen mértékben generálja a gyűlöletet. Arányaiban a legtöbb negatív tweetet (34,1%) a Newcastle focistája, Ciaran Clark kapta, akit jórészt saját klubjának szurkolói találtak be, miután novemberben kiállították a Norwich elleni mérkőzésen. Hasonlóan egy eset miatt szemelték ki a Crystal Palace-ban játszó James McArthurt, csak őt az Arsenal rajongói, miután a két csapat meccsén odalépett Bukayo Sakának.
Kérdés, mit lehet tenni az ilyen zaklatással szemben. Aaron Ramsdale, az Arsenal kapusa nemrég beszélt arról, hogy az őt ért támadások hatására szigorított Twitter fiókja elérésén, és csak az általa követett emberek tweetjei jelenhetnek meg az oldalán, ahogy értesítést is csak tőlük kap.
„Gyorsan lekapcsoltam mindent. A közösségi média egy tér számomra, hogy a barátaimmal és a szurkolókkal is kommunikáljak, de korlátokkal, hogy ki érhet el engem… Így is megpróbálhatnak üzenni nekem, de sose fogom látni… Így számomra és a családom számára is biztonságosabb.”
Kevin Bakhurst, online médiával foglalkozó szakember szerint a felelősség viszont a közösségi platformoké és a szurkolóké, hogy visszaszorítsák az ilyen zaklatások számát.
"A közösségi médiás felületeknek nem kéne megvárnia az új törvényeket, hogy biztonságosabbá tegyék az oldalaikat a felhasználók számára… A szurkolóknak szintén van szerepe abban, hogy tegyenek a játékért, amit szeretnek. A kutatás megmutatta, hogy a rajongók nagyobb része felelősségteljesen viselkedik, az új szezon közeledtével pedig arra kérjük őket, hogy jelentsék az elfogadhatatlan, zaklató üzeneteket amikor találkoznak ilyennel.”
Forrás: Skysports és Goal
Premier League
Korábbi játékosa a Manchester United vezetését kritizálja
8 ÓRÁJA
Premier League
Ten Hag pokoli munka előtt: úgy tűnik, az MU nem tanult a múlt hibáiból
TEGNAP 12:03