Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Puskás is inspirálta a Spurs edzőjét, a magyar legendától szerénységet tanult

Szabó Bence

Frissítve 07/10/2023 - 14:44 GMT+2

Ange Postecoglou hosszú és nem szokványos utat járt be, mire a Premier League-ben kapott edzői munkát, de vezetésével villámrajtot vett a Tottenham. Az ausztrál edző egy friss interjúban elmesélte, melyik csapatért és játékosért rajongott fiatalon, de beszélt edzői filozófiájáról és arról is, hogy emberként hogyan segítette fejlődését az Ausztráliában dolgozó Puskás Ferenc.

Ange Postecoglu

Fotó: Getty Images

Ausztrália, Japán, Skócia.

Nem egy átlagos Premier League-edző megszokott korábbi állomásai ezek, de Ange Postecoglou nem is egy átlagos PL-edző. A Tottenham nyáron kinevezett menedzsere villámgyorsan lett a szurkolók kedvence, és nem csak azért, mert a csapata hat bajnoki után még veretlen – ebben mondjuk egy csúnya VAR-hiba is benne van – hanem amiatt a karakter miatt is, amit Postecoglu, és hatására a játékosok a pályán és azon kívül is mutatnak.
Ezt a Spurst és az ausztrál edzőjét könnyű bálványozni. Nem is olyan régen, a nyolcvanas években viszont még Postecoglou volt, aki gyerekként az angol bajnokság akkori sztárjait követte rajongva. Meg is volt az egyértelmű kedvence, mint arról a TNT Sportsnak mesélt a napokban.
„Az egyetlen foci, amit akkoriban mutatott a tv, a régi angol első osztály volt. Óriási Liverpool szurkoló voltam. Minden héten kaptunk egy vagy két óra angol focit, ez adta a lelkesedést a következő hétre. Ezen a focin nőttem fel. Kenny Dalglish volt a hősöm, bálványoztam amit csinált a Celticben, a Liverpoolban és a skót válogatottban is.”
Dalglish aztán edzőként is dolgozott a Liverpoolnál, Postecoglou karrierjére viszont már egy másik óriási egyéniség volt hatással. Ő nem volt más, mint Puskás Ferenc, akivel még játékos pályafutása utolsó éveiben dolgozott együtt, amikor a magyar legenda a South Melbourne csapatát edzette. Az ausztrál szakember máig felbecsülhetetlennek tartja azokat a dolgokat, amiket Puskástól tanult.
„Mindenre nagyon figyeltem, amit az edzőim mondtak, főleg amit Ferenc. Edzőként épp annyit tanított nekem, mint emberként. Ő volt a világ egyik legjobb focistája, de egyben a legszerényebb ember.”
picture

Ange Postecoglou

Fotó: AFP

„Amikor találkozol valakivel, aki ennyi mindent elért, az mindig tanulságos, mert ennek ellenére inkább azért akartunk alatta játszani, amilyen ember volt, nem csak azért, ahogy edzőként dolgozott.”
Ez a nyitottság abszolút jellemzi Postecoglou menedzseri filozófiáját is, eddig pedig mindenhol sikert hozott számára. Ami a játékot illeti, hasonlóan őszinte módon próbálja követni azt a stílust, ami miatt szereti a focit.
„Próbálom ehhez tartani magam. Amikor profi leszel és nagyban függsz az eredményességtől és a meccsek nyerésétől, legyél akár játékos vagy edző, az gyakran el tud téríteni attól, amit szeretsz a játékban. Én próbáltam egész karrierem során hű lenni ahhoz, ami szerintem a szurkolók izgalmát és szenvedélyét okozza a foci iránt. Azt szeretném, hogy az én csapatom és az én játékosaim így játszanak.”
Még akkor is, ha ez időnként az eredményesség rovására megy.
Ebből a szempontból nem könnyű, mert sokszor egyetlen dolog alapján ítélnek meg, hogy nyersz-e meccseket. Ettől még próbálok hű lenni ahhoz, ami miatt szeretem a labdarúgást.
Egyelőre szerencsére nem úgy tűnik, hogy Postecoglounak kompromisszumokat kéne kötnie. A Tottenham a bajnoki veretlenségét úgy őrzi, hogy túl van már egy Liverpool és egy Arsenal elleni rangadón is, az eddigi remek szereplésbe pedig csak egy Fulham elleni Ligakupa-kiesés rondít bele. A Spurs edzője ráadásul a pályán kívül is rendre szimpatikusan nyilvánul meg, mi pedig csak örülhetünk, hogy személyiségének alakulásában némi szerepe talán egy magyar legendának is volt.
Forrás: Eurosport.com
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés