Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A Liverpool hétvégi játéka már régi önmagára hasonlított

Sergő Z. András

Frissítve 13/11/2022 - 17:41 GMT+1

A Liverpool 3-1-es hazai győzelem után vonul a megszokottnál hosszabb téli szünetre, ez pedig az idén őszhöz képest optimistább hangulatot eredményezett. Lássuk, az angol sajtó szerint hogy alakult a találkozó, és mire lesz elég a karácsonyig hátralévő szünet, ha a csapat egy része éppen, hogy nem pihen, hanem végigjátssza azt a vb-n!

Darwin Nunez - A Liverpool hétvégi játéka már régi önmagára hasonlított

Fotó: AFP

Szombat délután 3-1-es győzelmet aratott a Liverpool az Anfielden a Southampton felett, 2017 óta ez zsinórban a hatodik győzelem volt ellenük. Úgy tűnik, a héten kinevezett új edző, Nathan Jones sem tud (egyelőre) csodát tenni, továbbra is kieső helyen tanyáznak. A Liverpool ezzel szemben augusztus vége óta van először Európa-liga indulást érő helyen, még ha Jürgen Klopp együttesének talán nem is ez a cél.
Kiváló első félidős teljesítményük tehát meghozta a visszatérést az eggyel feljebb lévő szintre. Roberto Firmino 12-14 méterről megcsúsztatott fejese hozott korai vezetést, amire pár perc múlva meg is érkezett Che Adams egyenlítése. Darwin Núñez még az első félidőben betalált kétszer, így alakult ki a végeredmény.
Értékes győzelem volt ez tehát, amelyben a mutatott játék és a csapat is régi önmagára hasonlított mindazok ellenére, hogy a német menedzser a Manchester City elleni meccsen kapott piros lap miatt csak a lelátóról figyelhette az eseményeket.

„Csak halkan merem mondani…"

„A Liverpool játékosai szemmel láthatóan élvezték a meccset német főnökük távollétében is, miután mind a három gólt már az első félidőben kapuba juttatták” – írta Neil Johnston, a BBC munkatársa. (…) „A következő hetekben azonban lehetőség lesz csiszolni a játékot azokkal, akik maradnak, leginkább Mohamed Salah és Firmino”.
Márpedig a nagy csapatokhoz képest viszonylag kevesen kaptak válogatott meghívót a Liverpoolból (összesen heten). A klub ebben a szezonban eddig 22 meccset játszott, a 15 legtöbb játékpercet (legalább 600) kapók közül a brazil válogatott tagja Alisson és Fabinho (Firmino nem kapott meghívót), Virgil van Dijk a holland, Darwin Núñez az uruguayi, Trent Alexander-Arnold és Jordan Henderson pedig az angol válogatottat képviseli. A meghatározó játékosok nagyjából fele tehát vagy nem jutott ki (Egyiptom, Skócia, Kolumbia), vagy nem fér be a válogatottba (Harvey Elliott, Thiago), vagy sérült (Diogo Jota).
Ez a jövőre nézve is adhat okot némi optimizmusra, hogy talán nem az egész csapat érkezik vissza teljesen kifacsartan december végén, amikor a boxing day fordulóval folytatódik az angol bajnokság.
picture

Trent Alexander-Arnold ismét az angol válogatott keretében

Fotó: AFP

„Csak halkan merem mondani, de ez már egészen úgy néz ki, mint a Liverpool FC” – fogalmazza meg enyhe optimizmusát Mark Delgado, a This Is Anfield újságírója.
„Tisztességes szélsőjáték, rengeteg keresztbefutás a védelem mögé, számos lehetőség, megteremtett esély a gólszerzésre – és igen, megfelelő kapusteljesítmény, hiszen hosszú percek tétlensége után kellett gyakran bravúrt bemutatni.”
Hosszútávon fenntartható játékstílus kell a Liverpoolnak, erről is Delgado ír, hiszen az elmúlt fordulók rossz teljesítménye részben a maximális hajtás miatt tapasztalható egyesek szerint. „A bizonytalanság és a taktikai csapongás hónapjai, energiahiány és lehangoló eredmények – ez volt jellemző az elmúlt időben. Reméljük, hogy karácsony után sokkal következetesebb alapokon látjuk majd a csapatot” – fogalmazta meg véleményét.

A meccs két hőse: Alisson és Núñez

A szezonban először fordult elő, hogy négy meccset nyert zsinórban a Liverpool – hívja fel a figyelmet a rendkívüli tényre Ian Doyle a Liverpool Echótól. És valóban, a Tottenham elleni idegenbeli impresszív győzelem, majd a Napoli elleni BL-siker után hétközben a Derby County ellen sikerült nyerni, még ha csak 11-esekkel is, de egy rendkívül tartalékos csapattal.
A most szombati találkozón két kiváló teljesítményt emelnek ki az angol sajtóban, Alisson és Darwin Núñez. Ahogy Nathan Ridley írja a Mirrorban:
„A brazil kapus a második félidőben több kiváló védéssel akadályozta meg, hogy meleg legyen a helyzet a hazaiaknak. Ezzel azt is megmutatta, helye van a világbajnokságon, illetve hogy ő a világ legjobb kapusa.” A brazil pontosan ugyanúgy négyet védett ugyan, mint a túloldalon lévő társa, Gavin Bazuru, de kivette a részét a támadások indításában is. 89%-os passzpontossága jelentősen megkönnyítette Salah-ék dolgát az ellenfél térfelén.
picture

Alisson itt éppen Erling Haalandot akadályozza meg a gólszerzésben.

Fotó: AFP

Darwin Núñez két gólja pedig különösen fontos volt a Liverpool felemelkedése szempontjából. Ahogy a csapat, úgy a 80 millió €-s nyári igazolása sem hozta azt az első fordulókban, amit a szurkolók és a szakma elvárt volna tőle. „Emlékszel azokra a gúnyolódásokra, hogy ő 'a sz*** Andy Carroll', és hogy ez mennyire beárnyékolta a nyári igazolás első heteit?” – eleveníti fel a párhuzamot Chris Bascombe a Telegraphtól. Valóban, az uruguayi csatár lassan kezdte termelni a gólokat, de most már 9-nél tart 18 meccs után, így már csak kettő kell, hogy utolérje a fentebb említett Andy Carrollt. Apró szépséghiba, hogy az anno a Newcastle-ból igazolt csatárnak ehhez 56 meccs kellett…
Darwin szombaton tehát meglőtte első dupláját a Liverpool mezében tétmeccsen. Ez lehet valami jel arra, hogy a csapat elindul felfelé. Még ha a világbajnokság éppen ketté is vágja ezt, ő pedig várhatóan sokat fog játszani Katarban is.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés