Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Kerékpáros szupercsapat tulajdonosa venné meg a Manchester Unitedet

Nánási Antal

Publikálva 18/08/2022 - 16:40 GMT+2

A Manchester Unitedre igencsak ráférő lehetséges érkezőről számolt be a Sky Sports. Az Erik Ten Hag alatt is csak vergődő Vörös Ördögökhöz azonban nem a pályára érkezne az erősítés, hanem a tulajdonosi székbe ülhet brit hírek szerint hamarosan új arc.

A szurkolók által nyíltan utált Glazer család helyét ráadásul egy brit üzletember venné át

Fotó: AFP

A szurkolók által nyíltan utált Glazer család helyét ráadásul egy brit üzletember venné át.
A Manchester United szurkolóinak szemében a klub problémái akkor kezdődtek, amikor a Glazer család megvásárolta a csapatot. Az európai futballhoz nem igazán értő amerikai milliárdosok helyi reputációján nem segítettek jelentősen az azóta elért sikerek, a Sir Alex Ferguson visszavonulása óta tapasztalt vergődést pedig egy az egyben az ő nyakukba varrják arrafelé.
Ez a konstans ellenszenv, kiegészülve a klub első két idei Premier League-mérkőzésén látott pocsék teljesíteménnyel egészen annyira elkeserítette a klub szurkolóit, hogy elindult egy kezdeményezés, miszerint a Liverpool elleni hétvégi bajnokira senki se menjen ki az Old Traffordra. A fanatikusok szerint ez talán végre arra késztetné az amerikai tulajdonosokat, hogy szedjék a sátorfájukat.
picture

Avram és Joel Glazer

Fotó: AFP

Nem tudni, hogy a jó eséllyel elhasaló kezdeményezés hírére, vagy teljesen más motivációval a háttérben, de valami úgy néz ki, csak megmozdul Manchesterben. A Sky Sports ugyanis megbízható forrásokra hivatkozva kürtöli világgá, hogy a Glazer család hajlik arra, hogy más(oka)t is odaengedjen a jelenlegi gyatra teljesítmény ellenére is nagyon komoly gazdasági erővel bíró Unitedhez. Az angol sportcsatorna szerint azonban nem teljes eladásban gondolkodik a tulajdonosi kör, inkább csak egy kisebb részt értékesítenének, ezzel befektető(ke)t vonzva a klubhoz.
Ugyancsak a Sky számolt be arról is, hogy egy lehetséges vevő már fel is bukkant a színtéren. Sir Jim Ratcliffe-ről, az INEOS vegyipari vállalat tulajdonosáról van szó. A brit cég szerteágazó tevékenységet folytat, hiszen a fő profil mellett autógyártóként is tevékenykedik, épp alig egy hónapja mutatták be új, elektromos terepjárójukat.
picture

Ineos Grenadiers

Fotó: AFP

A vállalat a sport világában is meglehetősen ismert, profi országúti kerékpáros csapatuk világhírű, emellett pedig az OGC Nice, valamint az FC Lausanne révén már a labdarúgásban is sikerült tapasztalatot szerezniük. A Manchester United esetleges felvásárlása azonban vitán felül überelné a cég eddigi sportérdekeltségeit.
Ratcliffe nem először szeretné magát bevásárolni a Premier League-be, ráadásul nem is olyan régen próbálkozott utóljára. A Roman Abramovich távozásával gazdátlanná vált Chelsea megvásárlására tett egy 4.25 milliárd fontos ajánlatot, azt a licitet azonban végül nem ő, hanem az azóta a kékek tulajdonosává avanzsáló Todd Boehly nyerte. Érdekesség egyébként, hogy Ratcliffe-nek mindkét klubhoz van kötődése, a Chelsea-nek ugyanis bérletese, Manchester pedig a szülővárosa, gyerekkorában pedig természetesen a United szurkolója volt.
picture

Sir Jim Ratcliffe

Fotó: AFP

A Vörös Ördögök megvásárlási szándéka nyilván utóbbiból táplálkozik, és hogy mennyire komolyan gondolja a dolgot, arról szóvivőjén keresztül tájékoztatta a közvéleményt:
“Ha a klub valóban eladóvá válik, Jim szeretne ott lenni a tárgyalóasztalnál, mindenképpen érdekelt ugyanis egy hosszú távú tulajdonlásban. Ez az üzlet nem a pénzről szól. Ismerve, hogy ez a klub mennyit jelent a város lakóinak, úgy érezzük, itt van az ideje egy új kezdetnek.”
A fenti nyilatkoztaból is kitűnik, hogy az INEOS tulajdonosa teljes hatalomátvételben gondolkodik, míg a Glazer család egyelőre csak odaengedne maga mellé még valaki(ke)t a húsos fazékhoz, az egészet azonban még nem adná át. Ez jelentős ellentét egyelőre az eladó és a potenciális vevő között, látunk azonban esélyt arra, hogy ez megváltozzon.
A New York-i tőzsde ugyanis, ahol a Manchester United részvényeivel is kereskedni lehet, pozitívan reagált arra a hírre, miszerint a klub befektetőt keres. A pozitív fogadtatás a részvények erősödésében nyilvánult meg, a Bloomberg számításai szerint a MU értéke most már az ötmilliárd fontot súrolja.
picture

Cristiano Ronaldo

Fotó: Getty Images

Gazdasági szempontból tehát most jöhet el az a pillanat, amikor Glazeréknek megérné úgy eladni a klubot, hogy nyerjenek az üzleten, megszabadítva magukat egy jó adag további ellenszenvtől az Old Trafford környékén. Sportszakmailag manapság nem megy különösen a szekér, így arra egyelőre nem számíthatnak, hogy a nagy eredmények növelik a klub pénzben kifejezhető értékét.
Az idő és a körülmények tehát adottak, a United szimpatizánsai pedig alighanem fellélegeznének, ha az utált amerikaik helyett egy brit üzletember venné át a klubot.
Forrás: Sky Sports
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés