Egy rendkívül sikeres spanyolországi kitérő után tér vissza a Premier League-be Unai Emery.
Nehéz kiigazodni az Aston Villa projektjén, a birminghami klub ugyanis azt az Emeryt nevezte ki vezetőedzőnek, aki világéletében a nemzetközi kupákban nyújtott kimagasló teljesítményéről volt ismert. Hosszabb távon talán lehet esély arra, hogy az Aston Villa elcsípjen egy Konferencialigát, ehhez viszont elsőként a bennmaradást kell elérni – és ez sem ígérkezik egyszerű feladatnak.
A klubvezetés szándékait viszonylag egyszerű megfejteni: a Steven Gerrard-féle kísérlet után mindenképpen egy híres edzőt akartak megszerezni, valódi topedzőre azonban nem volt esélye az Aston Villának. (Mauricio Pochettinóról le is pattantak ennek megfelelően.) Emery a nemzetközi elit második vonalához tökéletes választás – csakhogy az Aston Villa (még?) nem tartozik oda.
Labdarúgás
Árstopot és több beleszólást követelnek a United szurkolói
13 ÓRÁJA
Emery sosem tudta megkedveltetni magát az Arsenal szurkolóival, mentségére szóljon, hogy eleve kudarcra ítélt kísérletről volt szó. Az Arséne Wenger-féle, felszabadult támadófocihoz szokott közönség valószínűleg akkor sem fogadta volna el Emery pragmatikus játékát, amennyiben sikerre viszi – ennek hiányában pedig értelmetlen lett volna megtartani.
Mindenki jól járt, hiszen az Arsenal kinevezte Mikel Artetát, akivel hosszabb távú projektbe kezdhetett, Emery pedig a Villarreal kispadján sikert sikerre halmozott. Többnyire az európai kupákban, de az 50 ezer fős kisvárosban az Európa-liga-győzelem és a Bajnokok Ligája-elődöntő is földöntúli eredményként csapódott le.
A baszk szakember úgy érzi, ezúttal sokkal jobban felkészült Angliára, mint az előző periódusban, ezért izgatottan várja a munkát. „Itt vannak a legjobb edzők, a legjobb játékosok, a sebesség pedig lenyűgöző. Nagyon gyors a foci, sok a változás is, és fel kell készülnünk arra, hogy gyorsan alkalmazkodjunk az ellenfelekhez. Szerintem most jobban felkészültem” – mondta az edző.
Emerynek az alkalmazkodás az egyik filozófiai alapvetése, éppen ezért bukott meg egy erős stílusbeli tradícióval rendelkező klubnál, mint amilyen az Arsenal. Ezzel a problémával aligha szembesül majd az Aston Villánál, és már az első meccsén bizonyíthatja a taktikai érzékét, ugyanis a Manchester Uniteddel játszik a csapata.
„Csak azért néztem meg a korábbi meccseket, hogy legyen némi információm róluk, minden egyes játékosról, valójában azonban már most bele szeretnék kezdeni, az üzenetem pedig egy új üzenet. Lehet, hogy megváltoznak a posztok, és minden egyes edzést arra szeretnék felhasználni, hogy fejlődjünk, teszteljünk, és több információt gyűjtsek a játékosokról.”
Emery azt is elmondta, hogy a kiesés elleni harc valóban új tapasztalat lesz az előző munkahelyeihez képest, azonban szakembernek tartja magát, aki szereti feszegetni a saját határait. A célja pedig az Aston Villánál is ugyanaz, mint az összes többi korábbi csapatánál: trófeát nyerni valamelyik sorozatban. Ez nagy tett lenne, az Aston Villa ugyanis 2001-ben nyert utoljára kupát.
Az az álmom, hogy trófeát nyerjek az Aston Villával. A második álmom, a célom, hogy Európában is játszhassunk
- árulta el az Aston Villa vezetőedzője.
Premier League
A Manchester United már ki is nézte De Gea helyére a Bundesliga egyik legjobb kapusát
13 ÓRÁJA
Premier League
Cristiano Ronaldo szerződését felbontották, már nem a Man United játékosa
22/11/2022 - 17:53