Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Meghökkentő interjút adott az üstökösként fényesen ragyogó, majd a mélybe zuhanó sztárfocista

Gecsei Dina

Frissítve 13/07/2023 - 16:40 GMT+2

Meghökkentő interjút adott a szupertehetségnek tartott Dele Alli, aki 26 évesen a Premier League-ből a török első osztályba került, de nem lehetett tudni, mi okozta a karrierjében a nagy törést. Most elmesélte, hogy már 24 évesen vissza akart vonulni, de beszélt arról is, hogy gyerekkorában milyen traumák érték, és hogy gyógyszerfüggőségbe menekült a problémái elől.

Dele Alli Sebastian Frej/MB Media/Getty Images

Fotó: Getty Images

Valamikor a Premier League-be való berobbanása környékén készült egy rövidke dokumentumfilm, vagy talán inkább csak magazinműsor Dele Alliról, hogy honnan jött, hol tart éppen, és hogy ő lesz az a focista, akinek a határ a csillagos ég. Emlékszem, pont főzés közben néztük, hümmögtem is magamban, hogy talán érdemes lenne figyelni rá. Nyilván nem csak én gondoltam így, még az Eurosport archívumában is találni cikkeket azokból az időkből. De aztán – ahogy az lenni szokott – az idő telt, jött az emlékezetes 2018-as foci-vb és Alli gólja a svédek elleni negyeddöntőben, a hümmögés és az idő múlása pedig folytatódott.
2020-ra az akkor 24 éves srác tehetsége helyett a hatékényoságának visszaesése mellett a viselt dolgai kerültek előtérbe, így utólag pedig meg is tudtuk, miért: Dele Alli most elárulta, annyira padlón volt, hogy a visszavonulás is megfordult a fejében, és ez nem a legsúlyosabb dolog, ami elhangzott a The Overlap című műsorban.
A két évben is a Premier League legjobb fiataljának választott Alli 2022-ben hagyta el a Tottenhamet és került az Evertonhoz, ahol mindössze 13 meccsen lépett pályára (kezdőként csak egyszer), 0 gól, 0 assziszt szerepelt a neve mellett. Egy évvel ezelőtt a török Beşiktaşhoz került kölcsönbe, ahol a rajt nem nézett ki rosszul (a második meccsén megszerezte az első gólját), de aztán Şenol Güneş október végi kinevezésekor az új vezetőedző azt mondta róla, hogy „bőven az elvárások alatt teljesít”, a török csapat pedig nem ragaszkodott már a játékoshoz, 2023. február 26. óta nem is játszott egy meccset se. Áprilisban visszatért az Evertonhoz, a következő idényt pedig újra a csapat színeiben kezdi majd meg. Na, de vissza az interjúra.
A The Overlap Youtube-csatornájára került fel a műsor Allival, ami azt a címet kapta, hogy „Most van itt a beszélgetés ideje”, ebben mesélt a focista a küzdelmeiről.

A 16 évesen a Milton Keynes Donsban berobbant Alli karrierje a Tottenhamben meseszerű volt, de aztán ahogy az üstökösöknél szokás, egyszercsak minden rosszra fordult, ez pedig épp akkor történt, amikor Mauricio Pochettino távozott a Spurstől.
2019-ben José Mourinho követte Pochettinót a Tottenham vezetőedzői posztján, de a portugálnak közel sem sikerült a legjobbat kihoznia Alliból. Ha valakinél, egy ilyen fiatal focistánál biztosan érdemes utánamenni az okoknak, a műsorban Gary Neville kérdései segítettek közelebb kerülni a válaszokhoz.
„Nehéz pontosan meghatározni egy pillanatot" – mondta Alli, amikor Neville arról kérdezte, hogy mikor érezte azt, hogy valami nem oké.
„Azt hiszem, számomra az volt a mélypont, amikor Mourinho volt a menedzser, azt hiszem, 24 éves voltam.
„Emlékszem, egyik reggel felkeltem, mert edzésre kellett mennem – akkor ő már nem számolt velem – és ott elég rosszul éreztem magam. Csak álltam a tükör előtt – tudom, elég drámaian hangzik, de tényleg csak álltam, bámultam a tükörbe – és azt kérdeztem magamtól, hogy visszavonulhatnék-e 24 évesen.”
Szívfacsaró volt, hogy 24 évesen egyáltalán felmerülhetett bennem a visszavonulás gondolata.
„Borzasztóan fájt ez, egy újabb lelki teher volt, amit cipelnem kellett magammal" – tette hozzá Alli, akinek közel sem volt egyszerű a sorsa.
picture

Dele Alli

Fotó: Getty Images

A most 27 éves focista azt is elmondta, hogy nemrég egy hathetes elvonókúrán járt, hogy megpróbálja kezeltetni altatószer-függőségét és mentális problémáit.
„Egy lefelé húzó spirálba kerültem. Olyan dolgokba menekültem, amik ártottak nekem. Úgy éreztem, minden nap legyőztem magam, elmentem edzésre, mosolyogtam, kívülről boldognak mutattam magam. De belül elveszítettem a harcot. Amikor mondták, hogy meg kell műteni, akkor tudtam, hogy tennem kell valamit, mert a spirál megint leránt" – árulta el, amikor szóba került, hogyan került a rehabra.
„Rászoktam az altatókra, és ez egyébként valószínűleg nem csak nálam jelent problémát. Szerintem ez a futball világában sokkal jobban jelen van, mint azt az emberek gondolnák" – mondta Alli.
„Remélhetőleg az, hogy én most kiálltam ezzel a nyilvánosság elé és beszélek is róla, segíthet másoknak. Félre ne érts, ezek működnek. Az ilyen időbeosztással, mint a miénk, ha meccs van, ha korán kell kelni az edzés miatt, az adrenalin miatt, meg ilyesmi.
Az, hogy altatót veszel be, hogy tudj aludni és készen állj a feladatokra, rendben van. Viszont amikor felborul a dopaminszint a szervezetedben, mint nálam, nyilván fordítva sül el a dolog: működni fog a problémákra, amikkel meg akarsz birkózni, a végén viszont épp ez lesz a probléma.”
„Sokáig mentek ezek, a függőség, meg amiket azért csináltam, hogy elnyomjam az érzéseimet. Közben persze fel sem tűnt, hogy emiatt csinálom ezeket, legyen az az ivás vagy bármi más” – mondta.
„Ezeket a dolgokat sokan csinálják, de ami már nem az élvezetről szól, hanem arról, hogy elbújjunk valami elől, az csakis árthat az embernek” – tette hozzá.
picture

Dele Alli

Fotó: Eurosport

A gyógyszerfüggőség viszont nem minden, a nigériai apa és angol anya gyermekeként született Alli részletesen beszámolt a gyermekkori traumáiról is. Apja korán elhagyta a családot, édesanyjával Milton Keynesben éltek, amíg nem jöttek a problémák. (Egyébként 2016 nyarán Alli úgy döntött, nem viseli tovább a vezetéknevét a mezén, mert nem érezte a kapcsolatot az Alli családnévvel, helyette "Dele" nevet választotta.)
„Hatéves voltam, amikor molesztált anyám barátja, aki sokat volt nálunk. Anyám alkoholista volt, engem pedig Afrikába küldtek, hogy fegyelmet tanuljak, aztán visszakerültem ebbe a közegbe. Hét voltam, amikor dohányozni kezdtem, nyolc pedig amikor drogkereskedelemre kényszerítettek.
Egy idősebb ember mondta, hogy a bicikliző kissrácokat nem állítják meg a rendőrök, úgyhogy a focilabdámmal bringáztam, alatta meg vittem a drogokat. Mindezt nyolcévesen."
Alli azt is hozzátette, tizenegy volt, amikor valaki lelógatta egy hídról.
A sorsa szerencsére pozitív fordulatot vett, amikor egy csapattársának a szülei, Alan és Sally Hickford örökbe fogadták. Azt mondta, azért is mesélte el a történetét, mert szeretne segíteni azoknak, akik hasonló problémákkal küzdenek.
„Tizenkét évesen örökbe fogadtak, onnantól kezdve egy csodálatos családba kerültem, nem is kívánhattam volna jobbat. Ők mindent megtettek értem, pedig nehéz volt megnyílnom előttük, mert mindig úgy éreztem, bármikor megszabadulhatnának tőlem.
Próbáltam a legjobb gyerek lenni, akit kívánhatnak. Tizenhat voltam, amikor az első profi csapatomban elkezdtem játszani, onnantól kezdve beindult minden."
picture

Dele Alli

Fotó: Getty Images

Az Evertonhoz visszatérő Alli csapata közölte, hogy teljes mértékben támogatják a focistát.
„A klub támogatja őt mind abban, hogy visszatérhessen a formájához, mind az interjújában kiemelt személyes kihívások leküzdésében" – áll az Everton közleményében.
„Az Evertonnál mindenki tiszteli Dele bátorságát, hogy képes volt beszélni az őt ért nehézségekről, valamint, hogy segítséget kért".
Alli jelenleg még nem áll készen a játékra, de a következő szezonban már pályára léphet Sean Dyche csapatában.
„Jól érzem magam, valószínűleg még néhány hét hátra van a sérülésből való visszatérésig, aztán újra játszhatok és élvezhetem a futballt. Ez az, amit igazán szeretnék" – nyilatkozta Alli.
Készen állok egy nagy szezonra, és sokkal felkészültebbnek érzem magam arra is, hogy megbirkózzak minden kihívással, ami ezzel jár.
picture

Dele Alli

Fotó: AFP

Forrás: Eurosport, Reuters
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés