Egy ilyen, elsőre képtelen ötlettel állt elő a Chelsea-t pár hónapja tulajdonló amerikai üzletember, Todd Boehly is.
Az angol Premier League nemcsak sportszakmailag, de gazdasági értelemben is a futball csúcsának számít. Az elképesztő értékkel bíró játékoskeretek, a tömött stadionok és a gigantikus összegekért gazdára találó közvetítési jogok mind megteremtik mindennek pénzügyi hátterét.
A liga csapatait jellemzően külföldi üzletemberek tulajdonolják, akiknek a jelenléte épp ezért plusz kötelezettségeket is ró a csapatokra. Ahhoz már hozzászokhattak, hogy a nyári felkészülés jellemzően a tulajdonos érdekeltségébe tartozó országokban, hírverő és bevételgeneráló mérkőzések sorával van egybekötve, arra azonban még nem igazán volt példa, hogy a klubtulaj megpróbálja az “otthoni” viszonyokat angliai futballkulbjában meghonosítani.
UEFA Bajnokok Ligája
"Mérges vagyok, egyáltalán nem tetszik az, ahogy kikaptunk" - nem mindenkinek jött be a keddi BL-nap
14/09/2022 - 08:28
Todd Boehly, a Chelsea-t szűk fél éve felvásárló amerikai üzletember a minap azonban tulajdonképpen épp az utóbbira utalt egy interjúban. A SALT Conference-en felszólaló Boehly arra a kérdésre, miszerint álláspontja szerint hogyan tudná például a Premier League jobban támogatni az angol futballpiramis alsóbb szintjein lévő csapatokat, a következőképpen válaszolt:
“Remélem, hogy a Premier League képes lesz tanulni az amerikai sportoktól. Miért ne csinálhatnánk egy Észak-Dél All-Star mérkőzést az angol bajnokság csapataiból válogatva? Nézzék csak meg az MLB-t (Major League Baseball, az amerikai profi baseball-liga - a szerk.), ahol az idei All-Star-mérkőzés két nap alatt nagyjából 200 millió dolláros hasznot hozott. Egy ilyen bevételből bőven jutna az alacsonyabb osztályban játszó csapatok megsegítésére.”
A példa két okból sem véletlen. Egyrészt Boehly amerikaiként természetes, hogy előhozakodik egy ilyen ötlettel, Észak-Amerikában ugyanis a major sportokban óriási hagyománya van az All-Star mérkőzéseknek. Másrészt, a Chelsea tulajának a Los Angeles Dodgers révén a baseballban, míg a Los Angeles Lakers révén a kosárlabdában is vannak üzleti érdekeltségei. Ennek a két ligának a meghívásos, a legjobbakat felvonultató mérkőzéseihez így neki közvetlenül is köze van.

Todd Boehlynak baseballcsapata is van, a Los Angeles Dodgers

Fotó: Getty Images

Arra a kérdésre, hogy szerinte hogyan viszonyulnának ehhez a liga klubjai, Boehly azt válaszolta, hogy mindenki érdekelt a profitnövelésben és az innovációban egyaránt, így ő támogatásra számít.
Nem épp támogatólag reagált a felvetésre Jürgen Klopp, aki a Liverpool Ajax elleni győztes Bajnokok Ligája-mérkőzését követő sajtótájékoztatón szembesült a felvetéssel, és amolyan “klopposan” reagált is rá azonnal.
Mit mondhatnék erre? A Harlem Globetrotterst nem akarja véletlenül kiállítani egy futballcsapat ellen?
“Szerintem amikor ilyen ötletekkel áll elő, elfelejti, hogy Amerikában a major sportokban van 3-4 hónap szünet, így a játékosok egy idő után alig várják, hogy végre versenyszerűen sportolhassanak. Ez nálunk teljesen más, itt nincsenek ekkora szünetek, úgyhogy ha talál időt egy ilyen mérkőzésre, akkor hívjon fel.”
Klopp szavai két területen helyezik komoly megvalósíthatósági kihívás elé Boehly ötletét. Egyrészt az európai futballban nincs igazán hagyománya az efféle All-Star mérkőzéseknek, amikor adott ország első osztályában versengő csapatok játékosai valamilyen regionális elv alapján egy csapatba tömörülnek. A klubcsapatokon felüli közös játék és fellépés szintje a nemzeti válogatott, ahova az arra hivatottak kapnak meghívást.

Jurgen Klopp

Fotó: Getty Images

A másik terület az idő, illetve, annak hiánya. A topligák topcsapataira minden hétvégén bajnoki vár, hétközben pedig nemzetközi kupamérkőzések szeptembertől minimum márciusig, hosszabb menetelés esetén akár májusig. Ehhez még hozzájönnek a nemzeti kupaküzdelmek, hétközi fordulók, elmaradt mérkőzések pótlásai, válogatott szünetek, és persze a bajnoki szünetek. Egyszerűen nincs egy talpalatnyi hely a versenynaptárakban arra, hogy ha a szándék meg is lenne egy ilyen szintű összecsapásra ligán belül, arra ténylegesen sor kerülhessen.
Todd Boehly ötlete így azért jó eséllyel megmarad az ötlet szintjén, a Harlem Globetrotters csoda labdapattogtatóit azonban szeretettel várjuk a futballpályákon.
UEFA Bajnokok Ligája
"Nehéz időszakot élünk át, ez nem kétséges" - Klopp értékelt, miután a Napoli kitömte a Liverpoolt
08/09/2022 - 08:06
Premier League
„Benne van a DNS-ünkben” – a Liverpool középpályása a 98. perces győztes gólról
01/09/2022 - 13:52