Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A rekordok, amiket Haaland már most megdöntött... és a rekordok, amiket még levadászhat

Eurosport Magyarország

Frissítve 09/10/2022 - 19:44 GMT+2

Erling Haaland már most elvarázsolta a Premier League-et, a 22 éves srác olyan könnyedén lövi a gólokat, ahogy más tíz deka párizsit kér a boltban. Már a puszta jelenléte a pályán komoly előnyhöz juttatja a Cityt, a védők ugyanis még nem jöttek rá, hogyan lehetne elvenni a kedvét a gólszerzéstől. Már most megdöntött pár rekordot, és nagyon úgy tűnik, hogy nem fog itt megállni.

Erling Haaland

Fotó: AFP

Pep Guardiola a Manchester City Southampton elleni 4-0-s győzelme után még viccelődött is Erling Haaland teljesítményével, hogy mi az, hogy ezúttal nem jött össze neki a mesterhármas?!
Persze, ez csak móka, de simán lehet, hogy Haaland megszerzése nemcsak a szezon, hanem minden idők egyik legmenőbb igazolása lesz.
Haaland hihetetlenül jól kezdte Premier League-karrierjét, gyorsan beilleszkedett Guardiola csapatába, három hónap alatt máris megdöntött egy sor rekordot, és valószínűleg messze még a vége.

A REKORDOK, AMIKET MÁR MEGDÖNTÖTT

A hétvégén a Southampton ellen szerzett góljával Haaland lett az, akinek a leggyorsabban összejött a 15 Premier League-gól: mindössze kilenc mérkőzésre volt ehhez szüksége.
"Zseniális gólt szerzett. Hihetetlen fegyver számunkra, mindig hatalmas veszélyt jelent a kapura. Nagyon elégedett vagyok" – mondta Guardiola a mérkőzés után.
Haaland előtt a játékos, aki leggyorsabban talált be 15-ször a bajnokságban, Andy Cole volt, akinek 15 meccs kellett ennyihez.
Emellett ő lett az első játékos, aki az első négy idegenbeli meccsén betalált a Premier League-ben: a West Ham ellen a London Stadiumban, a Newcastle ellen a St. James' Parkban, az Aston Villa ellen a Villa Parkban, a Wolves ellen pedig a Molineux-ban.
A norvég emellett egy sor Bajnokok Ligája-rekorddal is büszkélkedhet. Az FC København elleni duplája után 28 BL-gólra nőtt a mérlege, amit 22 mérkőzésen gyűjtött össze.
Korábban Harry Kane tartotta a 22 meccses rekordot, csakhogy ő 10 góllal kevesebbet szerzett – azaz 18-at 22 meccsen.
Így aztán nem meglepő, hogy Haaland tartja a 10, 15 és 20 gólhoz szükséges legkevesebb Bajnokok Ligája-mérkőzés rekordját is.
Emellett ő az egyetlen játékos, aki három különböző klubban is egynél több gólt szerzett Bajnokok Ligája-debütálásakor: a Citynél a Sevilla ellen duplázott, a Dortmundnál a Paris Saint-Germain ellen duplázott, a Salzburgnál pedig a Genk ellen akasztott be egy mesterhármast.
Haaland a frissen megdöntött rekordokat sem kíméli, ő lett a legfiatalabb játékos, aki begyűjtött 25 gólt a Bajnokok Ligájában: (22 éves és 47 naposan). Ezt korábban Kylian Mbappé (22 év, 80 nap) tartotta, ő pedig Lionel Messitől (22 év, 286 nap) vette el.
picture

Könnyed sikerrel őrzi veretlenségét a Manchester City

A REKORDOK, AMIKET CÉLBA VEHET

A dolgok mostani állása szerint nem lenne túl nagy vállalás, ha meg akarná dönteni Kevin De Bruyne rekordját, aki a City tavalyi házi góllövőlistájának élén zárt 15 góllal.
Sőt, ha nem áll meg itt, célba veheti az egy Premier League-szezonban szerzett legtöbb gól rekordját is, amit Andy Cole és Alan Shearer tart, mindketten 34 gólt szerzeztek egy 42 meccses szezonban (Cole 1993/94-ben, Shearer pedig 1994/95-ben).
A jelenlegi formátumban, azaz a 38 meccses szezonban a rekordot Mohamed Salah tartja, ő 32 gólt vállalt a Liverpoolban debütáló szezonjában, 2017/18-ban.
Ez már elég vadnak tűnik, de ahogy most áll a helyzet, hogy Haaland átlagosan 50 percenkét betalál, akár egy szemtelen, olyan 60 körüli gólszámmal is lezárhatná a szezont...
Ezzel megdöntené az öt európai topligában az egy bajnoki szezonban szerzett legtöbb gól rekordját is, amit jelenleg Messi tart. Ő a La Liga 2011/12-es szezonjában 50 gólt szerzett.
Halkan jegyezzük meg, hogy a Bajnokok Ligája-szezonban szerzett legtöbb gól rekordja Cristiano Ronaldóé, a 2013/14-es szezonban 11 mérkőzésen 17 gólt szerzett.
Haalandnak ehhez alsó hangon az elődöntőig kellene vezetnie a Cityt, és minden fordulóban több gólt is kellene lőnie ahhoz, hogy megközelítse ezt a rekordot. De ha valakiről elhisszük, hogy képes erre, az ő.
Eurosport
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés