Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A nap, amikor Erzsébet királynő teázni hívta az Arsenalt

Minich Réka

Frissítve 09/09/2022 - 19:20 GMT+2

II. Erzsébet királynő híres volt arról, hogy rajong a sportokért. A legtöbben talán a 2012-es londoni olimpia megnyitójáról emlékeznek rá, de a lóversenyek mellett a labdarúgást is követte. 2006-ban az Arsenal új stadionjának felavatására is őt kérték fel, de végül egy hátprobléma miatt nem tudott ott lenni, kárpótlásul viszont meghívta a csapatot a Buckingham Palotába.

Az Arsenal a Buckingham Palotában

Fotó: AFP

Az Arsenal sokáig a kultikusnak számító Highbury Stadionban játszott, de aztán a 21. század elején nyilvánvalóvá vált, hogy egy új, nagyobb és modernebb otthonra van szükségük. Sok lemondás után végül 2006-ban sikerült átadni az Emirates Stadiont, a terv szerint pedig maga a királynő avatta volna fel a pályát. Már a márványtábla is elkészült az alkalomra, de végül egy hátprobléma miatt II. Erzsébet nem tudott ott lenni, így férjére, Fülöp hercegre bízta a feladatot, akit a francia edző, Arsene Wenger lánya, Leah köszöntött egy virágcsokorral.
Erzsébet viszont kárpótlásul londoni otthonába hívta egy délutáni teára Wengert és csapatát. Meg nem erősített hírek szerint a királynő maga is Arsenal drukker volt, de az a találkozó alatt kiderült, hogy az eredményeiket biztosan nyomon követi. A látogatásról dokumentumfilmet is forgattak, amiből a protokolláris pillanatokba betekintést nyerhetünk, de a délutánnak voltak olyan részei is, amiket csak a jelenlévők elmeséléseiből tudhatunk meg.
2007 februárjában különbusszal érkeztek az Ágyúsok a Buckingham Palotába, de Arsene Wenger itt sem nagyon tudott kikapcsolni, már a kapunál megjegyezte, hogy ekkora kertben bizony focimeccseket is simán lehetne játszani. Elsőként egy exkluzív palotalátogatáson vehettek részt, ahol hamar kiderült, hogy nem a focisták feszengtek a legjobban. A helyi „idegenvezető” Desmond Shawe-Taylor hiába dolgozott már évek óta a királyi családnak, bevallotta, hogy Thierry Henry előtt megszólalni is alig bírt.
„Nem gyakran kellett körbevinnem ekkora szupersztárokat. Csak próbáltam a mondanivalómra koncentrálni, de Thierry Henry előtt úgy éreztem magam, mint, ahogy a védők érezhetik magukat, amikor rájuk vezeti a labdát.”
Erzsébet érkezése után – akit corgi kutyái természetesen ekkor is elkísértek – Arsene Wenger és Thierry Henry mutatta be a játékosokat. A királynő arra ugyan rácsodálkozott, hogy milyen sok nemzetiségű játékosok alkotják az Arsenalt, de az aktuális eredményekkel nagyon is tisztában volt. Theo Walcottal néhány szót is váltott az utolsó, hosszabbításba torkolló meccsükről.
Az Arsenal mókamestere, az elefántcsontparti jobbhátvéd Emmanuel Eboue volt, akit már előre figyelmeztettek, hogy most kivételesen próbálja kicsit komolyan venni a látogatást. Eboue mindent megígért, de természetesen így is ő volt az, akinek a poénja után minden jelenlévő nevetni kezdett. A folyamatosan láb alatt lévő kutyák ihlették meg Ebouét, aki közölte a királynővel, hogy szeretne pályát módosítani:
Fenség, többé már nem akarok focista lenni, gondozhatnám inkább a kutyáit? Kiviszem őket sétálni, megmosom őket, etetem is majd, de szeretnék inkább velük foglalkozni.
Természetesen a kijelentést hatalmas nevetés fogadta, Erzsébet királynő és Fülöp herceg is híres volt a remek humorérzékéről.
Köszönetképpen az Arsenal képviselői egy ezüst ágyúszobrot adtak a királynőnek, de Arsene Wenger azért kiemelte, hogy semmiképpen sem akarnak ezzel háborúra bíztatni senkit.
Csütörtök este az Arsenal Zürichben játszott Európa-liga meccset, ahol a félidőben tudták meg, hogy a 70 évig uralkodó II. Erzsébet elhunyt. A második félidőre már fekete karszalaggal futottak ki a játékosok, a kezdés előtt pedig gyászszünetet is tartottak. A hétvégi Premier League-mérkőzések a gyászidőszakra tekintettel elmaradnak.
Forrás, részben: goal.com
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés