Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Vasárnapi meccsre indult, hősként tért haza

Nánási Antal

Frissítve 19/10/2021 - 12:36 GMT+2

A vasárnapi Newcastle-Tottenham angol bajnokin történtek is fényesen bizonyítják: a jó helyzetfelismerés életet menthet.

Sergio Reguilon Newcastle-Tottenham

Fotó: Getty Images

Összehangolt munka mentett életet vasárnap Newcastle-ben.


Már jóval a kezdő sípszó előtt, nagyjából a múlt hét közepétől kezdve világos volt, hogy a vasárnapra kiírt Newcastle United-Tottenham Hotspur angol bajnoki hordoz magában érdekességeket. A hazai csapat tulajdonosváltásának bejelentése, a Steve Bruce alatt egyszerre több helyen is inogni kezdő kispad, a Tottenham háza táján szombaton bejelentett pozitív COVID-esetek mind magukban hordozták az esemény faktort.
Utóbb persze kiderült, valóban emlékezetesre sikeredett a mérkőzés, de cseppet sem a fent nevezett lehetőségek miatt. Nagyjából a találkozó 40. percében ugyanis Sergio Regulion, a Tottenham spanyol balhátvédje szólt Andre Marriner játékvezetőnek, hogy állítsa meg a játékot. A lépésre azért volt szükség, mert a nézőtéren összeesett egy szurkoló, aki köré azon nyomban rendezők hada és a helyszíni egészségügyi stáb is odagyűlt.
Állt a játék a Newcastle-Tottenham meccsen.
A futballszurkolók emlékezetében élénken él a Dánia-Finnország Európa-bajnoki csoportmérkőzés június 12-ről, amikor is egyik pillanatról a másikra, magatehetetlenül csuklott össze a pályán Christian Eriksen, a dánok klasszis középpályása. Az ő életét csapattársának, Simon Kjaernek a gyors helyzetfelismerése, valamint a helyi orvosi stáb azonnali akcióba lépése mentette meg. A Newcastle-i St. James Parkban összeeső szurkoló életét is egy csapattárs, azaz szurkolótárs mentette meg. Tom Prichard, aki civilben sürgősségis orvos, épp a stadion lelátójának azon a részén ült, ahol azonnal észlelve a bajt egy társával rögtön szolgálatba helyezte magát. Dr Prichard az eset másnapján a BBC-nek elevenítette fel a történteket:
„Minden nagyon gyorsan történt. A Gallowgate lelátón ülve figyeltem a mérkőzést, amikor megláttam, hogy nem messze tőlem a szurkolók kétségbeesetten hívják oda a rendezőket és az egészségügyi személyzetet, valamint azt is láttam, hogy egy hölgy szívmasszázst alkalmaz egy földön fekvő férfin. Mivel alapvetően a sürgősségi osztályon dolgozom orvosként, azonnal odasiettem.”
A szabadnapos orvos hozzátette, mindenki azonnal felismerte a bajt és egy emberként próbált meg segíteni:
„Egy barátommal defibrillátorral kiütöttük a sérültet, és nagy szerencsénkre segítségünk is akadt. Pillanatok alatt ott termett egy intenzíves orvos és egy kardiológus, az újraélesztésnek hála pedig vissza tudtuk hozni a beteget az életbe.”
Mint azt a hős orvos elmondta, amint észlelte a bajt, azonnal kikapcsolt minden más tényezőt és csak arra koncentrált, hogy segítsen valahogy a bajba jutott szurkolón. Azt sem vette észre, hogy amíg ő az újraélesztésen dolgozott, a játékvezető megállította a mérkőzést.
Momente de panică la Newcastle – Tottenham! Jucătorii au părăsit terenul: un spectator, resuscitat în tribune
Tom Prichard számára az orvosi hivatás és a sport szeretete kihat a munkájára is, kórházi munkája mellett ugyanis a Newcastle Thunder rögbicsapata, valamint részmunkaidőben a Middlesbrough Academy futballistái mellett is dolgozik. Vasárnap délután azonban mezei szurkolóként látogatott ki a St. James’ Parkba, a sikeres újraélesztést követően azonban hősként távozhatott. Az erről érdeklődő riporteri kérdést azonban nagyon udvariasan elhárította, megosztva a dicsőséget a többi gyorsan reagáló kollégával:
„Az érdem nem csak az enyém. Ott volt velem egy szintén orvosként dolgozó barátom, valamint a stadion egészségügyi személyzete és a Newcastle orvosa is. Mindenki hozzátette a magáét a sikerhez. Azt azért hozzá kell tennem, hogy életem egyik legjobb pillanata volt, amikor a helyem felé menve nagyjából tízezer ember kiáltotta, hogy ’hős’.”
A többek között Tom Prichard által újraélesztett férfi állapotát még a stadionban stabilizálták, majd azt követően kórházba szállították.
Forrás: bbc.co.uk
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés