A manchesteriek az utóbbi hat meccséből csak kettőt tudott behúzni, pedig nem voltak verhetetlenek az ellenfelek. Solskjaer csapata támadásban és védekezésben is szenved, ha pedig nem változnak gyorsan az eredmények, az könnyen a szezon elúszását és a norvég edző menesztését jelentheti.

Alig hét forduló után nem lenne bölcs dolog temetni a Manchester United bajnoki esélyeit. Az októberi válogatott szünet előtt a Vörös Ördögök legfeljebb három pontra lesznek a tabella élétől, ráadásul négy ponttal többet is gyűjtöttek, mint tavaly a szezon hasonló szakaszában. Mégis, az utóbbi meccsek alapján az embernek nem lehet az az érzése, hogy a dolgok a jó irányba haladnak.
A szombati, Everton elleni 1-1-es döntetlen azt jelenti, hogy Ole Gunnar Solskjaer csapata mindössze két meccsét tudta behúzni az utolsó hat lehetőségből, és még ezeken a találkozókon is utolsó pillanatos gólra vagy hárított tizenegyesre volt szükségük a három pont megszerzéséhez.
Premier League
Fordulatos meccsen kapott ki a United a Leicestertől
16/10/2021 16:38
Szeptember elején pedig még minden szépen nézett ki. Cristiano Ronaldo visszatért a csapathoz, a portugál sztár pedig rögtön két gólt vágott a Newcastle kiütése során. A következő meccseken viszont hiába lőtt újabb gólokat CR7, a csapat olyan verhető ellenfelek ellen nem tudott nyerni, mint a West Ham, az Aston Villa, vagy a Young Boys a Bajnokok Ligájában.
Felmerül a kérdés, mi a gond Solskjaer csapatával? Az Everton elleni meccs, ahol a United a találkozó egyes periódusaiban ledominálta az ellenfelet, ezt az intenzitást azonban koránt sem tudta 90 percen át fenntartani, jó képet ad a problémákról. A játék képe fájóan ismerős lehetett a drukkereknek az elmúlt egy hónapból.
„Meg kellett volna nyernünk ezt a meccset. Több helyzetet kellett volna kialakítanunk. Nem kellett volna ilyen gólt kapnunk. Nem ez az első ilyen alkalom, úgyhogy meg kell néznünk, hol hibáztunk és kitalálni, mit tehetünk.” – nyilatkozta Bruno Fernandes, a csapat középpályása a meccs után.

Bruno Fernandes

Fotó: AFP

A játékos kifakadása kicsit a csapat egy korábbi sötét korszakát idézte. Még 2013-ban, amikor David Moyes vezette a Unitedet, hangzott el az emlékezetes interjú, miszerint a manchesterieknek „számos területen, köztük passzok terén, helyzetek kialakításában és védekezésben javulnia kell”. A jelenben a passzok talán a legkisebb probléma, a védekezés és a helyzetkialakítás ellenben továbbra is a csapat gyengéi.
Utóbbi terén beszédes, hogy szombaton mindössze egyetlen védésre kényszerítették az Everton kapusát, Jordan Pickfordot, a meccs nagy részében nem tudtak komoly helyzetet kialakítani. Az előző két hazai találkozón a lövések ugyan megvoltak, a csapat azonban (!) 78 kísérletből egyszer sem tudott betalálni.
Védekezésben közben évtizedes mélyponton van az együttes. Utoljára 1971-ben fordult elő olyan, hogy a csapat kilenc egymást követő hazai meccsen kapjon gólt, most március óta minden ellenfél betalált az Old Trafordon. Különösen sebezhetőnek tűnik a United a kontrákkal szemben, az elmúlt hetekben a legtöbb esetben így kapott elkerülhető gólokat a csapat.
„Irányítottuk a mérkőzést, erre a saját szögletünkből kaptunk gólt. Meg kellett volna oldanunk. Hasonló helyzet volt a Villareal ellen, szóval ezen mindenképpen dolgoznunk kell.” – nyilatkozta Solskajer a meccs után.

Ronaldo és Solksjaer

Fotó: AFP

A fejlődés már csak azért is elengedhetetlen, mert a jövő hónapban jóval nehezebb ellenfelek várnak a manchesteriekre. A válogatott szünet után a Leicester lesz az első, de utána heteken belül jön a Liverpool, a Chelsea és a Mancester City elleni rangadó is, az Atalanta elleni két BL-meccsel megspékelve. Ha nem javul a csapat formája, a hónap végére könnyen elúszhat az idény.
A nyomás tehát egyre nő Solskjaeren, akinek egy újabb trófea nélküli szezon már az állásába is kerülhet. A korábbi években persze már többször előfordult, hogy a norvég edző épp nehéz helyzetben kapta össze a csapatát, így nem lenne meglepő, ha most is a szezon legnehezebb időszaka alatt támadna fel hirtelen a United.
A nagyobb kérdés, hogy mi történne ezután? Solskjaer irányítása alatt túl sokszor ültek már a szurkolók hasonló hullámvasúton, ahol a reménytelennek tűnő időszakokat nagyszerű periódus követte. A kiegyensúlyozottság, ami mondjuk a bajnoki címhez kéne, viszont évek óta hiányzik a csapatból.
Nem figyeljük a tabellát, de nyilván több pontot kéne szereznünk. Hazai pályán bukunk pontokat, amit el kéne kerülnünk. Ha trófeákat akarunk az idény végén, jobban kell teljesítenünk.” – mondta Fernandes.
A válogatott szünet most mindenesetre jól jön a csapatnak. Visszatérve a Leicester elenn már alighanem látszani fog, milyen irányba haladnak majd a következő hetekben. Egy győzelem önbizalmat adhat majd a folytatásra, egy újabb pontvesztés esetén viszont az sem lenne meglepő, ha a hónap végére elfogyna a türelem Solskjaerrel szemben.
Forrás: Goal
Premier League
Hetekre kidőlt a ManUnited világbajnok védője, főhet Solskjaer feje
12/10/2021 17:40
Labdarúgás
1,280 milliárd euróból rakták össze Európa legdrágább játékoskeretét, a PSG a fasorban sincs
05/10/2021 17:28