Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Tényleg Artetából lehet a következő Wenger? Büszkeség és balítélet az Arsenal-Tottenham után

Takács Márton

Publikálva 27/09/2021 - 18:21 GMT+2

Az Arsenal 3-1-re győzött a Tottenham elleni rangadón vasárnap az angol labdarúgó-bajnokságban. A meccs utáni nyilatkozatok közül válogatottunk mindkét csapatból, illetve a szakértők részéről is.

Mikel Arteta az Arsenal Tottenham elleni győzelmét ünnepli

Fotó: Getty Images

A vasárnapi teljesítményt és eredményt is kontextusba kell helyezni.

Az Arsenal menedzsere, Mikel Arteta különleges napot ünnepelt vasárnap, miután csapata dominált a helyi rivális Tottenham felett az észak-londoni derbin. Az Ágyúsok 3-1-re győztek a Spurs ellen a Premier League 6. fordulójában úgy, hogy már a nagyszünetben 3-0-ra vezettek.
Csapata részéről támogatást kapott az ex-Arsenal-védő Gael Clichy meccs előtti merész, túl korai, inkább érzelmeken, mint az értelmen alapuló jóslata, miszerint Arteta "lehet a következő Arsene Wenger".
Az Arsenal az első félidőben Emile Smith-Rowe, Pierre-Emerick Aubameyang és Bukayo Saka révén elhúztak, a Spurs Son Heung-min révén válaszolt, de csak egyszer, a 79. percben. A hazaiak két pazar kontra végén lőtték első két góljukat, az a két támadás tényleg a régi szép arsenalos időket idézte.
"A mai nap egy példa volt arra, hogy mire is vagyunk képesek" - mondta a 39 éves vezetőedző, Arteta a BBC-nek. "Ez egy különleges nap. Ez a győzelem a szurkolóké. Ott voltak, amikor szükségünk volt a támogatásukra, és most mi is megteremtjük ezt a kapcsolatot velük."
Az Arsenal nehéz szezonkezdetet élt át - többek között a Man City elleni 5-0-s vereséggel -, mivel az első három meccsét elveszítette. A nemzetközi szünet óta azonban zsinórban három győzelemmel fordítottak a szerencséjükön.
"Azt hiszem, az életben hálát kell mutatnod" - tette hozzá Arteta. "Ezek az emberek kiálltak a klub és a játékosok mellett. Ez a győzelem nekik szól."
Az első gól szerzője, Smith Rowe így nyilatkozott a BBC-nek: "Ez talán életem legszebb napja. Különleges érzés, hogy a családom is itt van."
Arteta hatását is méltatta a 21 éves középpályás, mondván: "Azt mondogatta, hogy maradjunk nyugodtak. A szurkolók is nagyon sok önbizalmat adnak nekünk."
Clichy - aki nyolc évig játszott Wenger irányítása alatt - együtt dolgozott Artetával, amikor az első csapat edzője volt a Manchester Citynél, és úgy véli, a spanyolnak minden adottsága megvan ahhoz, hogy örökséget építsen az Arsenalnál.
"Arteta alapos tudással rendelkezik, és abban a kiváltságban volt része, hogy tanulhatott Pep Guardiolától" - mondta a francia a BBC Radio 5 Live-nak. "Tényleg úgy gondolom, hogy hosszú távon ő lehet a következő Arsene Wenger. Elég fiatal, és őszintén hiszem, hogy ha időt kap, bebizonyítja, hogy az emberek tévednek."
Wenger 1996 és 2018 között irányította az Arsenalt, három Premier League-et és hét FA-kupát nyert az Ágyúsokkal. 2004-ben ő lett az első - és egyetlen - menedzser, aki egy teljes Premier League-évadon keresztül veretlenül vezetett egy csapatot.
Az első menedzseri posztját betöltő Arteta első részidényében FA-kupa-diadalra vezette a csapatát, és közben legyőzte a Manchester Cityt és a Chelsea-t is. A tavalyi szezon azonban kiábrándító volt, a bajnokságot lezáró öt egymást követő győzelem nem tudta elfedni az eltolt PL-szereplést. Az Arsenal a nyolcadik helyen végzett, és 25 szezon óta először maradt nemzetközi kupaszereplés nélkül.
De még ezt a vasárnapi teljesítményt is kontextusba kell helyezni, hiszen amilyen jó volt az Arsenal, olyan siralmas volt a Spurs.
A Sky Sportsnak nyilatkozva a korábbi Liverpool-főnök, Graeme Souness így értékelt: "A Spurs az első félidőben sokkoló volt, az Arsenal pedig mesés. De a Spurs? Megdöbbentő. Meglepett, hogy milyen rosszak voltak."
picture

Harry Kane és Heung-min Son

Fotó: Getty Images

A Tottenham edzője, Nuno Espírito Santo vállalta a felelősséget csapata gyenge szerepléséért az ESPNcikke szerint.
"Rosszul döntöttem. Nem hoztam jó döntéseket. És nem vagyok hajlandó ennél sokkal tovább menni. Ez az én felelősségem. Csak annyit kell mondanom, hogy ezt a köztünk lévő játékosoknak mondom. Mert nekünk meg kell oldanunk a problémát.
Van egy üzenetem a szurkolóknak. Egy üzenet, hogy csalódottak vagyunk, mert a mai nap egy különleges mérkőzés volt mindannyiunk számára, a szurkolóink számára, és nem értük el azt a színvonalat, amit a szurkolóink megérdemelnek.
Szóval az üzenetem az, hogy ígérem, megpróbáljuk helyrehozni. Az egyetlen üzenet, amit szavakkal tudunk elmondani. Ezután már csak a munka következik. Amit várok, amit akarok, az egy teljesen más játék a következőkben."
picture

Nuno Espirito Santo

Fotó: Getty Images

A Spurs kapusa, Hugo Lloris szerint összetörtek, mivel zsinórban harmadik Premier League-mérkőzésükön kaptak három gólt - 2003 óta először fordult elő, hogy a Tottenham így járt.
"Az első félidőben teljesen elvesztettük az irányítást” - mondta a Sky Sportsnak. „Szétzúztak minket, aztán jól reagáltunk. Ez frusztráló és nagyon kiábrándító. Itt a pillanat, hogy összetartsunk és folytassuk. A játékosok készen álltak, de egy kicsit elvesztettük az irányítást. Elvesztettük az egyensúlyt a pálya közepén. Ha az utolsó három bajnoki meccs mindegyikén három gólt kapunk, akkor nem lehet elrejteni a problémákat. De mi profik vagyunk. Hosszú út áll előttünk. Nyugodtnak kell maradnunk."
Ezzel a győzelemmel az Arsenal a Spurs fölé került a tabellán - akik az első három győzelmük után most zsinórban hármat veszítettek -, de még mindig csak a 10. helyen állnak, és messze elmaradnak az éllovas Liverpooltól, a Manchester Citytől és a Chelsea-től.
Október vonzó mérkőzések sorát kínálja, és talán ezekből kiderül, hogy melyik az igazi Arsenal - és hogy Arteta további bizonyítékokkal tudja-e alátámasztani Clichy állítását.
picture

Hugo Lloris már verve Bukayo Saka lövésénél

Fotó: AFP


Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés