Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Szurkolóra támadt a gúnyolt edző, de egyáltalán mit keresnek a drukkerek a pályán?

Szabó Bence

Frissítve 20/05/2022 - 12:49 GMT+2

A bennmaradást ünneplő Everton drukkerek elárasztották a pályát a Crystal Palace elleni győzelem után, egyikük pedig addig provokálta a vendégek edzőjét, Patrick Vieirát, amíg az hidegvérét elvesztve nekiugrott. A helyzetben mindkét fél hibás volt, a valódi felelősök viszont azok a szervezők, akik időről-időre hagyják, hogy a pályára özönlő szurkolók ilyen incidenseket eredményezzenek.

Patrick Vieira vs Everton

Fotó: Getty Images

A kérdés ezúttal nem az, hogy „minek ment oda?, hanem hogy miért mehetett oda a szurkoló.


A csütörtök esti Everton-Crystal Palace mérkőzés utóéletének ideális esetben a labdarúgásról kellene szólnia. Beszélhetnénk most arról, hogyan biztosították be a hazaiak egy fordulóval a vége előtt a bennmaradásukat, vagy hogy egyáltalán miért került a kiesés közelébe egy klub, ami közvetlen riválisainál messze többet költ évente a játékoskerete megerősítésére. Ehelyett viszont a győztes meccs után a hazai szurkolók a pályára rohantak, egyikük nekiállt provokálni a vendégek edzőjét, Patrick Vieirát, aki nekitámadott, most pedig áll a bál.
Az Everton 0-2-es hátrányból fordította meg a mérkőzést, a győzelem pedig azt jelentette számukra, hogy a borzasztó szezonjuk ellenére egy fordulóval a vége előtt bebiztosították a bennmaradást. A szurkolókból érthető okokból kirobbant a feszültség, a szervezők pedig nem akadályozták meg, hogy a lefújás után elárasszák a pályát, mielőtt bármelyik csapat elhagyhatta volna azt.
Így történt, hogy az öltöző felé induló Vieirát a pályán körbevették a drukkerek, egyikük pedig közvetlen közelről ugrált és mutogatott az arcába, mire a francia edző elvesztette az önuralmát és visszafordulva a szurkoló felé ütött és rúgott is.


Nem kérdés, hogy a helyzetben mindkét fél hibás. A szurkoló teljesen feleslegesen kereste a konfliktust, Vieira viszont - hiába volt érthető a frusztrációja – nem volt fizikailag veszélyben, így önvédelemre nem nagyon hivatkozhat az agressziója miatt. Az eset azonban ennél jóval többről szól.
Hiába írjuk azt ugyanis, hogy az edzőt nem érte fizikai támadás, mi garantálta, hogy ez nem fog megtörténni? Ijesztő látni a felvételen, hogy közvetlenül Vieira reakciója után gyűlnek köré a drukkerek, egyikük meg is löki. Nem egy verekedés kezdődött már hasonlóan.
Mindez ráadásul ugyanazon a napon történt, amikor egy alacsonyabb osztályú rájátszásmeccsen a vendég Swindon Town játékosait fizikai támadás érte a pályán ünneplő Porte Vale drukkerei által, a Nottingham Forest egyik szurkolóját pedig 24 hetes börtönbüntetésre ítélte a bíróság, mert néhány napja egy hasonló helyzetben beleszállt a Sheffield United játékosába.
Hiába nyilatkozta a meccs után Vieira és a hazaiak edzője, Frank Lampard is, hogy a játékvezetők jól kezelték a helyzetet, utóbbi pedig hiába mondta, hogy mindez csak a szurkolói eufória megnyilvánulása, ilyen semmilyen körülmények közt nem történhetne meg.
picture

Patrick Vieira

Fotó: Imago

Az eset kapcsán erről beszélt a Sky Sports értékelő műsorában a korábbi csatár, Dion Dublin is.
„Nem szeretnénk ilyet látni. Tudjuk, hogy milyen boldogok az Everton szurkolói, de nem lökdöshetik az ellenfél játékosait és edzőjét, miközben az arcukba kiabálnak. Tudjuk, hogy ez csak a kisebbség, hogy egy-két ember rontja el mindenki örömét. A pályán lévő szurkolók viszont nem a jövő, nem engedhetjük fel vagy hagyhatjuk felmenni őket. Ez túl veszélyes.”
Dublin szerint a megoldás a szigorú szabályok egyértelművé tétele lenne, ő például a meccs előtt bemondatta volna, hogy minden pályára lépő szurkolót életre szóló eltiltással sújtanak. Bár az elgondolás nyilván drasztikus, az világos, hogy szervezői részről az ilyen helyzetekkel kezdeni kell valamit, különben a játékosok és a szurkolók hidegvérére bízzák, hogy lesznek-e nagyobb incidensek.
„Valószínűleg Vieira bajba kerül emiatt, de mit tennél te hasonló emberként, ha valaki az arcodba mászik, miután elvesztettél egy meccset, amit meg kellett volna nyerned? Valószínűleg én is ugyanezt tettem volna. Nem akarjuk, hogy bármi történjen, amire azt mondjuk majd: bárcsak előbb cselekedtünk volna. Tegyünk most valamit (ez ellen).” – mondta Dublin.
Az esetről hivatalos reakció az Everton részéről egyelőre nem érkezett, Vieira pedig a meccs utáni interjúban nem akarta kommentálni a történteket. Egyelőre az FA is csak annyit jelzett, hogy vizsgálják az incidenst.
Forrás: Sky Sports
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés