Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Szellősebb teszteléssel és beltéri maszkstoppal kezd enyhíteni a Premier League

Nánási Antal

Publikálva 11/02/2022 - 17:21 GMT+1

Lazít a decemberben újra bevezetett COVID-szigoron a Premier League. Az angol futball legfelsőbb osztályának részvényesei február 11-től több korábban bevezetett vészhelyzeti COVID-protokollt is visszavonnak, egyben a liga elkötelezte magát a korlátozások márciusi teljes kivezetése mellett.

Premier League - covid

Fotó: AFP

Nagyságrendelig két esztendeje keseríti már meg az életünket a COVID-19 járvány, és annak aktuálisan legerősebb variánsa. A fertőzési hullám 2021 decemberében és az idei év első hónapjában teljes erővel söpört végig a sportvilágon, ez alól pedig az angol Premier League sem volt kivétel. Az előző esztendő utolsó hónapjában a menedzserek helyett a tesztek jelölték ki a kezdőcsapatokat, sok esetben pedig a magas fertőzésszámok miatt visszavonulóra késztették a klubokat egy-egy mérkőzés előtt. A Premier League hivatalos honlapjának tanúsága szerint jelenleg tizenhárom elmaradt mérkőzés vár pótidőpontra, ezek jelentős többségét az egyik félnél regisztrált megbetegedések miatti halasztás következtében nem tudták lejátszani.
Úgy tűnik azonban, hogy most felsejlett egy szebb jövő képe, a PL ugyanis február 10-én közölte, a következő naptól lazít a gyeplőn. Február 11-től a liga eltörli a kötelező maszkhasználatot zárt térben, valamint a pozitív esetek kezelésére jelenleg kijelölt időt is csökkenti, azaz hamarabb térhet vissza egy fertőzött játékos, mint annak előtte. A legfőbb változás azonban a tesztelések terén éri a liga legjobbjait, az eddigi gyakorlat helyett ugyanis heti két mintavételre csökken az ellenőrzések mennyisége. Közleményében a Premier League azt is leszögezi, a többi egyelőre még érvényben maradó rendkívüli intézkedéseket február végével szintén ki szándékozik vezetni a ligából.
“Miközben a beltéri távolságtartás követelménye továbbra is érvényben marad, a beltéri maszkhasználat kötelezettsége ezt követően megszűnik. Február 14-től a klubok keretének játékosait, valamint a technikai személyzetet érintő gyorstesztek gyakorisága heti kétszeri mintavételre csökken. A Premier League COVID-19-járvánnyal kapcsolatos további rendkívüli szabályai, további felülvizsgálat mellett, azzal a céllal maradnak érvényben, hogy a hónap végén végérvényesen kivezetésre kerülhessenek.” – fogalmazott a hivatalos közlemény.
picture

Lazít a decemberben újra bevezetett COVID-szigoron a Premier League.

Fotó: AFP

A szigor mérséklése mellett egyelőre továbbra sincs szó a sokat feszegetett csere-helyzet kezeléséről, annak ellenére, hogy több menedzser is kérte már a kérdés megfontolását. A járvány első hulláma utáni sportági újraindulásban Európa-szerte engedélyezték a sportági szövetségek, hogy a csapatok a szokásos három helyett ötször cserélhessenek egy-egy mérkőzésen, így óvva a játékosokat a hosszú kihagyást követő feszes tempóban rejlő sérülésveszélytől. A gyakorlat mára világszerte meghonosodott, néhány hete a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség Szabályalkotó Testülete (IFAB) bejelentette, a szervezet szorgalmazni fogja az ötcserés rendszer állandóvá tételét. Mi magunk is több cikkben foglalkoztunk a rendszer indokoltságával, többek között a sokszor valóban extrém terhelésnek kitett játékosok védelme érdekében.
Angliában azonban mind a mai napig megmaradtak a klasszikus háromcserés rendszernél, a jelek szerint pedig nem is terveznek ezen változtatni. Ha azt vesszük alapul, hogy a járvány hullámainak tombolása közepette, egész keretek karanténba vonulását követően sem lépte ezt meg a Premier League, akkor aligha hihetjük, hogy a COVID-szabályok enyhülésével a döntéshozók elgondolkodnak a témán. Legalább elgondolkodni azonban mindenképpen érdemes lenne, hiszen a bepótolandó mérkőzésekkel csökkenni egészen biztosan nem fog az a mérkőzés mennyiség, ami a futballistákra vár.
Forrás: SkySports
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés