Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Sérültek a támadók? Gond egy szál se, majd a védők megoldják

Németh Dániel

Publikálva 01/11/2021 - 12:31 GMT+1

Úgy tűnik, ez recept a Chelsea-nél, ahol az előző meccseken a szárnyvédők vitték el a show-t.

Reece James

Fotó: AFP

Hiába dőltek ki sérülés miatt a Chelsea legfontosabb támadói, így is megtalálták a módját, hogy túljárjanak a kapusok eszén.


64 percen keresztül a Chelsea-t halálra frusztrálta a Newcastle mélyen meghúzott védelmi vonala, de aztán jött Reece James, aki egy ballábas lövéssel vezetést szerzett a londoni csapatnak. 13 perccel később az angol válogatott szárnyvédő eldöntötte a mérkőzést egy bátor, de remekül kivitelezett próbálkozással, 2-0-ra módosítva az állást. Érdekesség, hogy a Chelsea-ben egyetlen játékos sem működött közre annyi gólban, mint James, aki épp a legjobbkor, egy sérüléshullám közepén lépett elő a támadásban.
Jorginho sikeres büntetőjével végül 3-0-ra nyert a vendégcsapat, Thomas Tuchel pedig láthatóan remek kedvében volt, még egy poénra is futotta tőle. „Nem kell gyakoroltatnunk a lövéseket Reece-szel. Úgy rúg, akár egy ló!” Voltak, akik azt várták, hogy a Kai Havertz által kiharcolt tizenegyest is ő fogja elvégezni, ha már a mesterhármas volt a tét, de nem kell telhetetlennek lenni, egy szárnyvédőtől a duplázás is több, mint tisztességes eredménynek számít.
A 21 éves védő ezzel a teljesítménnyel a házi góllövőlistán fellépett az első helyre, a szintén négygólos Romelu Lukaku társaságában, gólpasszok terén pedig a második legjobb a csapaton belül, három előkészítéssel. Természetesen nem csak James remekel a szárnyvédő pozícióban, Ben Chilwell és Marcos Alonso egész szezonban hozzátették a magukét az ellenfél kapuja előtt, gólokkal és gólpasszokkal keserítették meg az ellenfél védőinek életét.
picture

Reece James a csapattársak gyűrűjében ünnepli a Newcastle elleni gólját

Fotó: Getty Images

Tuchel rendszerének nagy szerepe van a szárnyvédők sikereiben, megvan ugyanis az a lehetőségük, hogy kísérjék a támadásokat. Az első 45 perc során James rendelkezett a legtöbb beadással a St. James Parkban, ám a német a második félidőre ezen is tudott csavarni egyet, és egy remek húzással megalapozta a játékos döntő mozzanatait. Arra kérte N’Golo Kantét, hogy húzódjon ki egészen a szárnyvédő vonaláig, hogy ezzel James közelebb kerüljön a tizenhatoshoz.

Ez a változtatás, kiegészülve a csereként beszálló Ruben Loftus-Cheek és Ross Barkley érkezésével, alaposan összekavarta a Newcastle fizikális védelmét.

Jamesnek még több ideje és területe volt, hogy a támadások befejezésére összpontosítson, és jelesre vizsgázott: teljesítményét pedig még inkább kiemeli, hogy a Chelsea támadói továbbra is meglehetősen visszafogott hatékonysággal fociznak, Hakim Ziyech vagy épp Havertz játéka sem volt veszélyesebb. „Talán őket kellene használnom szárnyvédőként” – engedett meg magának egy újabb vicces megjegyzést Tuchel.
A német természetesen már a mérkőzést megelőzően is tisztában volt azzal, milyen lehetőségek rejlenek a 3-4-3-as játékrendszer szárnyvédőiben, elvégre ez a váltás volt az egyik kulcsa a Chelsea formajavulásának azóta, hogy átvette az irányítást Frank Lampardtól. „Nagyon fontos ez a szerepkör a rendszerünkben, Nagyon fontos, hogy megérkezzenek a tizenhatoson belülre, hogy gólhelyzeteket alakítsanak ki. Nem csak a labdatartás vagy a kontroll tartozik a feladatok közé.”
„Ezt akarjuk elérni, ezt várjuk a játékosoktól. Örülök annak, hogy Chilly a teljes potenciáljának megfelelően futballozik, és állandóan a határokat feszegeti, mert én úgy látom, hogy a profiljához tökéletesen illeszkedik a szárnyvédő poszt. Reecey esetében látunk időnként olyat, hogy a hátsó hármasban játszik, ezt Chilly esetében nem akarom megtenni, mert nem olyan karakter, aki tud ezen a poszton szerepelni. Több kockázatot vállal, szabadabban érzi magát a támadó szerepkörben.”
picture

Ben Chilwell a Southampton ellen is betalált

Fotó: Getty Images

„Reeceyt arra biztatjuk, hogy bízzon magában, érkezzen csak a tizenhatoson belülre, legyen veszélyes, mert pozíció és technika tekintetében egyaránt képes veszélyeztetni. Fantasztikus gólokat szerzett az Arsenal és a Norwich ellen. A befejező és a technikai adottságaik bámulatosak, de még rá kell érezniük, megérteniük a játékot, tudniuk, mikor kell érkezniük a tizenhatoson belülre, mikor kell a tizenhatos környékén biztosítaniuk.”
Minél jobban megértik, annál természetesebbé válik. Minél kevesebbet gondolkodnak ezen, annál jobbak lesznek. Elégedett vagyok mindenkivel. Marcos nagyon erősen kezdte az évet, Chilly most remekel, és Reecey is nagyon erős.
Nehezen lehet vitatkozni az edzővel: James két mérkőzésen háromszor volt eredményes, Chilwell négy találkozón háromnál tart, Alonso pedig a Southampton elleni hétközi mérkőzésen játszott kiválóan. Ugyan a Chelsea a háromgólos sikert egy kiesőjelölt ellen érte el, a támadósor problémáit látva ez így is szép teljesítmény – ráadásul a múlt héten mesterhármast jegyző Mason Mountot is az utolsó pillanatban veszítette el a csapat betegség miatt.
A londoniakkal egészen könnyedén előfordulhatott volna, hogy a sűrű meccsterhelés során beragadnak a támadósor hiányzói miatt, ehhez képest hárompontos előnyre tettek szert a legnagyobb riválisaikkal szemben.
Forrás: Goal

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés