Trent Alexander-Arnold kapcsán sokszor felmerült már, hogy hosszabb távon inkább a középpályán lenne a helye, az Andorra ellen nyújtott teljesítménye azonban ezt nem feltétlenül támasztja alá.


Talán nincs még egy olyan poszt, amely az utóbbi pár évben annyit változott volna, mint a szélsőhátvédek szerepköre, akik manapság gyakran inkább támadónak számítanak, mintsem klasszikus értelemben vett védőnek. Ennek az evolúciónak az egyik tökéletes példája Trent Alexander-Arnold, aki úgy tekinthető a Liverpool legkreatívabb játékosának, hogy papíron a védelem jobb oldalán szerepel.
Premier League
Salah mesterhármasára Ronaldo 2003-as triplája óta nem volt példa az Old Traffordon
20 ÓRÁJA
Adottságait látva sokakban felmerült – és itt akár tévés szakértőkre is gondolhatunk –, hogy az angol játékosnak inkább a középpályán lenne a helye, ahol a játékszervezői készségeit jobban kihasználhatná a csapata. Egy ilyen váltás nem lenne teljesen példátlan: Philipp Lahm először szélsőhátvédként vált ismertté, majd Pep Guardiola alatt inkább hatosként játszott; Joshua Kimmich pedig nagyon hasonló utat járt be – esetében ráadásul nem is kérdés, hogy középen hatékonyabb.
Ennek a srácnak a középpályán a helye, ahol gyerekként is játszott – jelentette ki Gary Lineker. Lahm váltott, Kimmich is. A legjobb játékosokat olyan helyen kell használni, ahol többször meg tudják mutatni a zsenialitásukat.
Lineker kívánsága teljesült, legalábbis részben, hiszen az angol válogatott Andorra elleni mérkőzésén Alexander-Arnold a középpályán kapott lehetőséget. Gareth Southgate szövetségi kapitány a döntést azzal indokolta, hogy a játékos gyakran tűnik fel a középpályán a klubjában, és sokkal otthonosabban mozog ott, mint korábban. A mérkőzést követően viszont kénytelen volt elismerni: a kísérlet nem egészen úgy sült el, ahogyan azt várta, egy félidő után vissza is rakta a védelem jobb oldalára.

Trent Alexander-Arnold

Fotó: Getty Images

„Tudjuk, hogy kiemelkedően jól bánik a labdával, de persze a Liverpoolban előnyös helyzetekben is találja magát. Azonban az első félidőben nem volt sok hely, és ilyenkor egészen más megtalálni ezeket a területeket, mint amikor a labdára kell érkezni” – magyarázta a kapitány. Adja magát a kérdés: miért nem működött az angol játékos ebben a szerepkörben – ráadásul egy nem kimondottan acélos ellenféllel szemben – ha a képességei látszólag adottak hozzá?
A kérdés eleve úgy hangzik: tudna-e Alexander-Arnold olyan szinten játszani a középpályán, hogy azzal ellensúlyozni tudja azt a veszteséget, amit a jobbhátvédként betöltött szerepkörének kiesése jelent. Ez pedig nagyon magas léc, hiszen kreativitás terén a Premier League legjobbjaival lehet egy lapon említeni a liverpooli hátvédet: ha az előző négy idényt vesszük alapul, egyedül Kevin de Bruyne szállított nála is több gólpasszt.
Lineker és a többiek logikája valahol érthető: Alexander-Arnoldnak sosem volt erőssége a védekezés, amit jobbhátvédként időnként muszáj ellátnia, vagyis ha a védőmunka alól felmentést kap, még többet segíthet a csapatának támadásban. Ezzel és Lineker érvelésével, miszerint Alexander-Arnoldot kifejezetten azért kellene a középpályán szerepeltetni, mivel ott gyakrabban jutna labdához, egy nagy probléma van: figyelmen kívül hagyja a posztok változását.
Jürgen Klopp rendszere eleve speciális ilyen tekintetben: amíg egy hagyományosnak tekinthető felállásban a középpályásoktól várhatóak a kreatív megoldások, addig a Liverpool játékában inkább a labda visszaszerzése a feladatuk, az ellenfél védelmét pedig leginkább a szélekről próbálják bontani. Tavaly Alexander-Arnold 90 percre lebontva átlagosan 100-szor ért labdához, jóval többször, mint Naby Keita és Georginio Wijnaldum, sőt, még Thiago Alcantarát is felülmúlta ezen a téren.
Ehhez képest Andorra ellen épp az volt az egyik legnagyobb problémája Alexander-Arnoldnak, hogy az angolok dominanciája ellenére nehezen jutott labdához, az első 10 perc során konkrétan csak két alkalommal, amiből az egyik egy bedobás volt. Egy középpályásnak egészen más típusú mozgást kell megtanulnia, sokkal kevesebb a terület és több az ember, ami érződött a liverpooli játékos teljesítményén is: végül 33 labdaérintéssel zárta a félidőt, miközben a jobbhátvéd Reece James 52-ig jutott.

Magyarán szólva Alexander-Arnoldot nem sikerült többször kedvező helyzetben hozni az ellenfél tizenhatosa előtt, ami azt illeti, a posztváltással épp ellenkező hatást sikerült elérni.

A hányszor ért labdához kérdésnél lényegesen fontosabb, milyen helyzetekben jöttek azon az érintések. Ezen a téren sem lehetett számottevő változást felfedezni, nagyjából ugyanazokban a zónákban vette fel a labdát, mint egyébként, amit a szövetségi kapitány is elismert. „A saját stílusában kell ellátnia a feladatát. Elégedettek voltunk, hogy szélre tolódott, ahol megjátszhatta a szokásos gyilkos passzait” – fogalmazott Southgate.

Kieran Trippier és Trent Alexander-Arnold

Fotó: Getty Images

Félidőben jött az elkerülhetetlen váltás, Alexander-Arnold kikerült a szélre, a helyét pedig James vette át középen, akivel összességében elégedett volt az edző. Eredeti szerepkörében nem lehetett sok panasz Alexander-Arnold játékára sem, lényegesen hatékonyabban játszott, amit kis híján egy gólpasszal sikerült alátámasztania: előbb lerázta az emberét a szélen, majd Jesse Lingardot hozta játékba: a lövést végül sikerült blokkolniuk az andorrai védőknek.
Southgate megvédte a döntést, ugyanakkor elismerte, hogy Alexander-Arnold jobb teljesítményt nyújtott jobbhátvédként. „Elkerülhetetlen, hogy otthonosabban mozgott jobbhátvédként, mivel ezen a poszton játszott sokat, de úgy éreztük: ez egy jó alkalom, hogy kipróbáljuk. A második félidőben olyan helyeken tűnt fel, ahol jobban érzi magát, elégedettebbnek is tűnt. Ez a boldogság a játékán is érződött.”
Az első próbálkozás kudarca nem jelenti azt, hogy Southgate – vagy akár Klopp a későbbiekben – ne kísérletezne még Alexander-Arnold szerepkörével, még az is lehet, hogy Harvey Elliott fejlődésével jut el az evolúció következő lépcsőjére a játéka. Ugyanakkor az az elmélet megdőlni látszik, amiért első körben a posztváltás egyáltalán szóba került, amint arra a tévés szakértőként dolgozó Jamie Carragher is rámutatott.
„Valójában a szélsőhátvédek többször érnek labdához, mint bárki más a pályán, és több idejük van, hogy döntést hozzanak a passz előtt. Klopp formációjában gyakorlatilag már most is középpályást játszik, ha a Liverpoolnál van a labda. Az pedig, hogy ennyi gólpasszt képes kiosztani, azt jelenti, hogy őrültség lenne lecserélni a posztját" - jelentette ki. A Wembleyben látottak alapján nehéz vitatkozni ezzel a megállapítással.
Forrás: Sky Sports

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Premier League
Fergusonnak és Kloppnak is időbe telt a csapatépítés, de ez nem mentség Solskjaernak
TEGNAP 14:49
Premier League
Nagy-Britanniában kimagasló, európai léptékben viszont közepes a Premier League átoltottsága
20/10/2021 15:46