Takehiro Tomiyasu két kiváló olaszországi idényt követően megvalósította az álmát azzal, hogy a Premier League-be – egészen pontosan az Arsenalhoz – szerződhetett. A sokoldalú védő egyelőre igazolja, megérte őt megvásárolni az átigazolási időszak hajrájában.


Hogy nem minden utolsó napos igazolás számít pánikvásárlásnak, annak nagyszerű példája Tomiyasu, aki – ha nem is topcsapatban – de hétről hétre kiváló teljesítményt nyújtott a Serie A-ban. Esetében inkább az volt a furcsa, hogy ennyire későn jelentkezett be érte topcsapat, ráadásul még csak komoly verseny sem volt, így aztán az Arsenal a mai piacon mindenképpen barátinak mondható 20 millió euróért csapott le a játékosért.
Labdarúgás
Zidane elképesztő bravúrja, Ronaldo gonosz szponzora - tíz futballmítosz, aminek egy szava sem igaz
09/10/2021 09:15
Tomiyasu minden jel szerint illeszkedik Mikel Arteta elképzeléseihez, a védő egy csapásra alapember lett a jobb oldalon, ahol gyorsan sikerült felvennie a Premier League ritmusát. Első két mérkőzésén az Arsenal nem kapott gólt, a Tottenham ellen 3-1-re megnyert rangadón pedig nem valamelyik támadót, hanem a japán védőt választották a mérkőzés legjobbjának a szurkolók, a számok alapján nem érdemtelenül.
A jobbhátvédet az első három meccsén egyszer sem cselezték le, 16 légi párharcából 14-et megnyert, emellett 10 tisztázás, három szerelés, két megelőző szerelés fűződik a nevéhez, a párharcait pedig 76%-os hatékonysággal nyerte meg. Túlzás lenne csak az ő játékára visszavezetni, hogy az első három bajnokiján kilenc gólt benyelő Arsenal védelme stabilabb lett a válogatott szünet óta (ez azért az ellenfelek erősségével is magyarázható), de sokak várakozását felülmúlta határozott játékával.
A belga Sint-Truiden sportigazgatóját, Andrea Pintót ugyanakkor nem lepte meg Tomiyasu, akit ő hozott át Európába 2018-ban. „Tomiban az a csodálatos, hogy csak a sikert hajlandó elfogadni. A szerencse nem tényező, esetében semmi sem abból fakad. Egyszerűen csak egy keményen dolgozó játékos. Lehet alázatos játékosokat találni, de ő egy kicsit Cristiano Ronaldóhoz hasonlít mentalitás tekintetében, rengeteget melózik és figyel az egészséges étkezésre is."
Olyan futballista, aki sohasem elégedett. Mindig azért fog dolgozni, hogy jobb játékos legyen.
Tomiyasu már egészen fiatalon, az Avispa Fukuoka játékosaként tudatosan dolgozott azért, hogy egy napon a Premier League-ben futballozhasson. Lelkesedését az sem törte meg, amikor csapatával 5-1-es vereséget szenvedtek Manchesterben az U19-es angol válogatott ellen, amelyben többek között Ainsley Maitland-Niles is szerepelt. „Az a meccs az egyik fő oka annak, hogy a PL-ben akartam játszani. Alig volt közünk ahhoz a meccshez. Azt gondoltam, el kell jutnom arra a szintre, hogy Angliában focizhassak."

Takahiro Tomiyasu

Fotó: Getty Images

Talán még magát is meglepte, hogy mennyire gyorsan vette az akadályokat Európában, hiszen csak öt év telt el az angolok elleni utánpótlásmeccs óta. 2018 januárjában került a Sint-Truidenhez, nem sokkal azt követően, hogy egy a DMM nevű japán online cég felvásárolta a belga klubot. Pinto – aki korábban dolgozott az FC Tokyónál is – ekkor kapta meg a sportigazgatói állást, és már a kinevezése pillanatában tudta, ki lesz az első igazolása.
„Takayuki Tateishivel, az új vezérigazgatónkkal már az FC Tokyónál is dolgoztunk, és ismertük Tomit. 19 éves volt akkor, egyből szemet szúrt a potenciálja. Nem minden nap látni olyan játékost, aki 188 centis, gyors, fizikális és technikás. Annyira hittünk benne, hogy a bokasérülése ellenére szerződtettük. Az orvosaink azt tanácsolták, ne vegyük meg, ezért a vezérigazgatónk a tanácshoz fordult, és kezeskedett érte. Ennyire bíztunk benne akkoriban.”
Mivel sérült volt, az első hat hónap során egyetlen meccsen lépett pályára a Sint-Truidenben, nyáron azonban új edző érkezett, akinél alapember lett a 2018/19-es idényben, a szurkolók pedig a szezon játékosának választották. Mint kiderült: az volt az első és egyben az utolsó teljes idénye a klubnál. „Tomi átvette az irányítást abban a szezonban, csodálatos meccseket hozott le. Egyszerűen berobbant. Három-négy hónap elteltével már tudtuk, hogy nehéz lesz őt megtartani.”
Belgium nagyon érdekes piac, a megfigyelők előszeretettel keresik a fiatal játékosokat. Rengeteg klub radarjára felkerült.
2019 nyarán számos európai klub bejelentkezett a japán játékosért, akinek ekkor is egyértelmű elképzelései voltak arról, melyik bajnokságban kell folytatnia. Bár a fő cél Anglia volt, egy kitérőt mindenképpen szeretett volna még tenni. „Az volt a kulcs, hogy ő pontosan tudta, mit akart. Tudta, hogy a következő lépés Olaszország lesz a karrierjében, hogy a legjobb védekező stílusból tanulhasson. Abban az országban akart játszani, amely a Maldinihez hasonló védők kineveléséről vált híressé.”
„Olaszország volt tehát a cél, és az őt megfigyelő klubok közül a Bologna egy lépéssel mindenki előtt járt, megcsinálták a házi feladatukat. Nagyon korán bejelentkeztek érte, és klubrekordot jelentő összegért távozott, ez volt az egyik legnagyobb átigazolás Belgiumban” – mondta Pinto. Hogy komolyak voltak a Bologna szándékai, azt a 9 millió eurós vételárral is jelezte a klub, Tomiyasu pedig nem maradt adós a jó teljesítménnyel.

Mikel Arteta és Takehiro Tomiyasu

Fotó: Getty Images

Rögtön elkezdte az olasz nyelvleckéket, gyorsan alkalmazkodott a Serie A megpróbáltatásaihoz, sokoldalúságának köszönhetően pedig a védelem számos pontján feltűnt. Teljesítményével felkeltette az utóbbi években stabil BL-szereplőnek számító Atalanta figyelmét is, ő azonban ekkor már fél szemmel Angliára fókuszált, ahonnan a nyár elején a Tottenham érdeklődött, az átigazolási időszak végén pedig befutott az Arsenal ajánlata is.
Nagyon izgatott voltam, amikor megtudtam. Senkit sem kellett felhívnom tanácsokért. Könnyű döntés volt, mert hát az Arsenalról van szó. Arra sem volt idő, hogy a szerződés aláírását megelőzően beszéljek az edzővel, de nem is volt rá szükség. Jönni akartam.
Tomiyasu a japán válogatottban volt, amikor aláírta a szerződését, egy héttel később Angliába repült, rá két napra pedig már a Norwich elleni kezdőcsapat tagjaként futott ki a pályára. Talán még az időzónához sem szokott hozzá, de 60 percet így is a pályán töltött, a következő bajnokit pedig már végigjátszotta. Ezt követően jött az ominózus Tottenham elleni bajnoki mérkőzés, amelyen a mezőny egyik legjobbja volt, és ez a szurkolók számára sem maradt észrevétlen.
Ennél szebb bemutatkozásról aligha álmodozhatott volna, innentől kezdve pedig már csak az a kérdés, hosszú távon is megállja-e a helyét a világ legkeményebb bajnokságában. „Egy dolgot megtanultam vele kapcsolatban” – mondta Pinto. „Méghozzá azt, hogy őt soha nem szabad lebecsülni, mert mindig képes meglepni minket. Angliában az a legnagyobb kihívás, hogy a leggyorsabb szélsők ellen kell játszani, így időre van szükség az alkalmazkodáshoz. Tominak ez nagyon gyorsan ment. Bármiben is kell fejlődnie, azonnal hozzálát a munkához.”
Forrás: Goal

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Labdarúgás
Három hónapig nem játszhat az Arsenal kulcsjátékosa
29/09/2021 14:34
Barclays FA WSL
Sima Arsenal győzelem az észak-londoni derbin
26/09/2021 18:35