Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Ő Putyin jobbkeze” – nagyon súlyos ítéletek várhatnak a Chelsea tulajdonosára

Nagy Benjámin

Publikálva 24/02/2022 - 19:19 GMT+1

Az ukrán-orosz háború kapcsán a brit parlamentben többször is elhangzott csütörtökön Roman Abramovics neve, akiről három évvel ezelőtti, eddig titkos dokumentumokat hoztak nyilvánosságra. Ha igazak a hírek és az egyik parlamenti képviselő javaslatát elfogadják, véget érhet a 2003 óta tartó korszaka a BL-címvédővel.

Roman Abramovich, a Chelsea tulajdonosa

Fotó: AFP

„Azonnal el kell tiltani!

Többek között ez a mondat maradt meg a legjobban a brit sajtóban Chris Bryant munkáspárti képviselő csütörtöki parlamenti felszólalásából. Az ukrán-orosz háború kapcsán ugyanis némileg váratlanul előkerült a Chelsea tulajdonosának, Roman Abramovicsnak a neve is, akit súlyos vádak értek.
Bryant ugyanis olyan, még 2019-ben létrehozott belügyminisztériumi dokumentumokból idézett, amelyek titkosak voltak – egészen mostanáig. Ezekből az derül ki, hogy Abramovics három éve és azóta is szoros kapcsolatban állt és áll az orosz állami vezetéssel, és ő Vlagyimir Putyin elnök egyik jobbkeze.
Bizonyítékaink vannak, hogy illegális tevékenységet és korrupciót folytatott, aminek célja volt, hogy az orosz állami vezetéssel rosszindulatú cselekedeteket hajtsanak végre. Egy bírósági eljárásban elismerte például, hogy politikai befolyásért fizetett. Őfelsége kormánya vizsgálja az ügyet, de közös álláspontunk, hogy ilyen személyek ne tehessék be a lábukat az Egyesült Királyságba, és semmiféle üzleti vagy egyéb tevékenységekkel ne rendelkezzenek. Minden eszközt be kell vetnünk, és be is fogunk vetni ellene” – mondta Bryant, aki azt a javaslatot tette, hogy Abramovicsot tiltsák el és azonnal fosszák meg a Chelsea tulajdonosi pozíciójától, továbbá foglalják le a vagyonát, így egy 152 négyzetméteres londoni házát is.
Abramovics 2003-ban vásárolta meg a Chelsea-t, és hatalmas összegeket fektetett a klubba, aminek többek között két Bajnokok Ligája- és öt Premier League-arany lett a jutalma. Az utóbbi időben azonban nem tűnt fel a Stamford Bridge-en, annak ellenére sem, hogy a 2018 óta fennálló vízumproblémái miatt felvette az izraeli állampolgárságot, amivel megjelenhetne Londonban.
picture

Abramovics és Putyin

Fotó: AFP

Kedden egyébként Boris Johnson miniszterelnök az alsóháznak azt mondta, hogy Abramovicsot már szankcionálták, de a Downing Street később helyesbítést adott ki, ami szerint Johnson tévedett. Eközben egyes hírek arról szólnak, hogy mégis megszülethetett valamiféle döntés, és Abramovics soha nem teheti be a lábát az Egyesült Királyságba.
Az 55 éves, korábban politikusi pályán mozgó milliárdos eddig többször is hevesen cáfolta azokat a híreket, amelyek a Putyinhoz és Oroszországhoz való szoros kapcsolatára utaltak, és azt is tagadta, hogy bármit olyat tett volna, ami miatt büntetni kéne őt. Csütörtökön Oroszországba repült, egyelőre nem reagált a vádakra.
Bryant egyébként nem perelhető be a dokumentumok idézése és az Abramovicsra vonatkozó állítások miatt, mivel az alsóházban tett nyilatkozatokat a parlamenti titoktartás védi.
Forrás: részben The Guardian
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés