Ötből négy Premier League játékos túl van már legalább egy COVID-elleni védőoltáson.

Ez derült ki az angol első osztályú labdarúgó bajnokság egy ideje már sürgetett oltottsági mutatókat összegző minapi jelentéséből.
Amennyire várta az emberiség, hogy kikecmeregjen a COVID-19 világjárvány okozta globális karanténból, legalább akkora a bizonytalanság, ami az engedélyezett védőoltásokat övezi. Annak ellenére, hogy a világ valamennyi állama egyre inkább a beoltottsághoz köti a szabad belépést az országba, sokan még mindig szkeptikusan állnak a kérdéshez. Manapság már a sportban is egyre inkább megkerülhetetlen a kérdés, gondoljunk csak a közelgő Ausztrál Opent a napokban körüllengő bizonytalanságra, miszerint valóban csak azok a teniszezők utazhatnak-e Melbourne-be, akik mindkét adag oltást felvették már?
Premier League
Majdnem ölre mentek egymással, de szent a béke – a Klopp-Arteta konfliktus háttere
22/11/2021 12:05
Európa nagy futballbajnokságainak csapatai az óvatos politikára rendezkedtek be, mondván: támogatják az oltások felvételét, kötelezni azonban nem fogják erre alkalmazottaikat. A Premier League hetente közzéteszi a tesztelések eredményeit, az oltottsági mutatókkal azonban eddig adós maradt az angol elitliga.
A Sky Sports által jegyzett írás, hivatkozva a Premier League adataira, közli a sokak által várt adatokat. Eszerint a PL-játékosok közel 81%-a felvette már a vakcina első adagját, 68%-uk pedig már a második dózison is túl van, azaz teljes védettséget élvez.
„A Premier League heti rendszerességgel gyűjti be az oltottsági adatokat a kluboktól, ugyanakkor csapatokra és futballistákra lebontott mutatókat nem közlünk. A liga továbbra is a klubokkal együttműködésben az oltások felvételére buzdítja a játékosokat, valamint a csapatok alkalmazottait.” – fogalmaz a PL-közleménye.
Habár a fenti adatok igencsak jónak számítanak egy olyan témakörben, amelyet legalább akkora negatív kampány leng körül, mint amennyi érv szól mellette, ha körbenézünk a többi nagy európai bajnokság háza táján, hamar kiderül, hogy van még hova fejlődni.
A Bundesliga például szeptemberben jelentette be, hogy 94%-os az átoltottság a 18 élvonalbeli klub játékosainak és személyzetének körében. Spanyolországból nem áll a rendelkezésünkre pontos, a teljes ligát lefedő adat, az mindenesetre nagyjából egy hónapja nyilvánosságra került, hogy a Barcelona a felnőtt csapata mellett a teljes utánpótlását és a klub teljes személyzetét is végigoltja.
A topligák oltottsági csúcstartója minden bizonnyal az olasz Serie A, amely alig egy hete publikálta, hogy 98%-ban védettek már az olasz első osztály húsz csapatának játékosai. Mint ahogy arról az adatot publikáló írás is beszámol, az ellenállók masszív oltásellenesek. Mint ismert, Olaszország a kontinens legszigorúbb járványügyi korlátozás csomagját vezette be a napokban, a munkavállalókra vonatkozó követelmények alól pedig a profi sportolók, így a futballisták sem képeznek kivételt.
A Premier League tehát a maga első látásra jónak mondható adatsorával egyelőre kullog három másik európai versenytársa mögött, brit kontextusban ugyanakkor jól teljesítenek a focisták. A 18-39 éves korosztály képviselői között, tehát azon korcsoportot figyelembe véve, ahova a labdarúgók kora eshet, 60-65%-os arányt tesznek ki azok, akik már legalább egy adagot megkaptak a kétdózisú oltásból. Ha azonban a teljes brit lakosságra vetített átlagot vesszük figyelembe, akkor a labdarúgók már alulmaradnak a civilekkel szemben. A legalább 12 éves britek közül ugyanis 86% kapta már meg az első adagot, 78% pedig már mindkét injekción túl van.
Habár a liga közleménye klubokra lebontott adatokat nem közölt, a Sky néhány hete önszorgalomból végzett felmérése szolgál ezen a téren is némi kapaszkodóval. A felmérésből kiderül például, hogy a Wolverhampton Wanderers csapatának valamennyi tagja teljesen védett, míg a Leeds és a Brentford is 90% feletti adatsorral büszkélkedhet. Ugyancsak a teljes védelemhez van közel a Liverpool csapata, ahol Jürgen Klopp a maga elkötelezett oltás támogatásával mutatja az utat a csapat és a stáb tagjainak.
Az oltások felvétele azért is lenne fontos a PL-játékosoknak, mert a korábban bevezetett országbesorolás továbbra is érvényben van. A piros színű kategóriába sorolt országokba csak a teljes védettség birtokában utazhatnak a játékosok, ellenkező esetben visszatéréskor tíznapos karanténba kényszerülnek.
Mint ismert, a szeptemberi világbajnoki selejtezők alkalmával több klub sem engedte el játékosait olyan válogatottakhoz, amelyek piros besorolású országokban léptek pályára.
Premier League
Még Klopp sem tartotta lehetségesnek, mégis megtörtént
19/11/2021 15:27
Premier League
Spanyol kapusa szerint a Liverpool egyiptomi támadója jelenleg a világ legjobbja
28/10/2021 16:47