Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Mi történik a BL-döntő hősével?

Németh Dániel

Publikálva 21/10/2021 - 18:20 GMT+2

Eltelt lassan másfél év, de Kai Havertz továbbra is csak megvillantani tudta tehetségét, a kezdőcsapatban nem biztos a helye.

Kai Havertz - fotó: Adrian Dennis

Fotó: AFP

Kai Havertz vitathatatlanul a generációjának az egyik legnagyobb tehetsége, a Chelsea-nél viszont továbbra is adós a kiegyensúlyozott teljesítménnyel.


Nem lehet könnyű azoknak a sportolóknak, akiket már tinédzser éveiktől kezdve a sportág következő nagy egyéniségeként tartanak számon, és minden mozdulatukat, megnyilvánulásukat kiemelt figyelem övezi. A szurkolók, a szakmabeliek, a sajtó és talán még a társak is várják azt a pillanatot, amikor a feltörekvő tehetség elfoglalja a helyét a korszak legjobbjai között, és a nyomás – némi túlzással – minden egyes mérkőzéssel csak tovább fokozódik.
Kai Havertz számára ismerős lehet ez a helyzet, hiszen a Bayer Leverkusennél töltött évei alatt a generációja legnagyobb tehetségei között tartották számon, és hogy mindezt nem alap nélkül tették, azt a Bundesligában felhalmozott rekordjaival bizonyította. Csak idő kérdése volt, mikor mond rá all-int az egyik nagycsapat, tavaly nyáron pedig választ kaptunk a kérdésre: a Chelsea mélyen a zsebébe nyúlt, és kifizette a német válogatott támadó kivásárlási árát.
Nehéz lenne egyetlen mondatban összefoglalni, hogyan alakult az első angliai szezonja, hiszen összességében nem nyújtott kiemelkedő teljesítményt – főleg a kivásárlási árához és a tehetségéhez viszonyítva – ugyanakkor belőtte a klub történetének egyik legfontosabb gólját. A győzelem hevében aztán már azt sem rejtette véka alá, mennyit jelent neki, hogy 70 millió fontot fizettek érte: „Leszarom ezt az egészet. Megnyertem a Bajnokok Ligáját!”
Ezen a nyáron Thomas Tuchel nagy figyelmet fordított arra, hogy fiatal játékos elfelejtse a portugáliai mérkőzés jelentőségét, és minden idegszálával a következő célra összpontosítson: arra, hogy sorozatban képes legyen eldönteni mérkőzéseket. Havertz megfogadta az edzője tanácsát, és a számára csalódást keltő Európa-bajnokság után kőkemény munkába kezdett a Chelsea-nél, az edzői nagy örömére és megelégedettségére.
picture

Kai Havertz és Thomas Tuchel

Fotó: Getty Images

Az új idényt biztatóan kezdte, a Villarreal elleni Európai Szuperkupa-mérkőzésen gólpasszal nyitott, első idénybeli találatát pedig az Anfielden jegyezte, ám a pozitív nyitányt nem követték újabb egyéni sikerek. „Kai és Hakim talán nincsenek most olyan nagy formában, nincs akkora önbizalmuk, ezért választottunk inkább Timót, a gyorsasággal és intenzívebb játékkal” – magyarázta Tuchel, miért hagyta ki Havertzet a Manchester City elleni mérkőzésen a kezdőből.
Bár azóta volt olyan, hogy az elejétől a végéig pályán lehetett, Havertz helye még most sem teljesen biztos a csapatban, ami nem is csoda, hiszen a statisztikái egyáltalán nem biztatóak. Tavaly 90 percre lebontva 1,1 helyzetet alakított ki, idén csak 0,3-at, kevesebb labdaérintéssel rendelkezik, és a párharcok közül is többet veszít. Ami pedig még inkább elgondolkodtathatja Tuchelt, az a Romalu Lukakuval kialakított összhang – pontosabban annak feltűnő hiánya.
Lukaku (akit a hatmeccses gólcsendje miatt szintén megtaláltak már a kritikák) és Havertz között szinte semmilyen kapcsolat nem alakult ki a pályán, a német válogatott támadónak konkrétan még nem volt sikeres passza a belga irányába. „Úgy gondolom, a mai futball a kapcsolatokról szól. Romelu jobban megérti magát Mason Mounttal és Mateo Kovaciccsal. Egymást keresik a pályán, és meg is értik a másikat. Ez a többieknél hiányzik, tanulásra, megértésre és alkalmazkodásra van szükségük.”

Dacára annak, hogy a Chelsea keményen költött a támadósor megerősítésére, az összhang még mindig nem az igazi, amit az is alátámaszt, hogy a legutóbbi 19 góljukból 15-öt védők jegyeztek.

Természetesen nem Havertz az egyetlen, aki megérdemli a kritikát, hiszen Ziyechnek sem igazán megy, Werner teljesítménye épp annyira hullámzó, mint az előző idényben volt, Mount pedig messze elmarad a tavalyi játékától. Közülük valakinek mihamarabb össze kell kapnia magát, és tekintettel arra, hogy Havertz a keret második legjobban fizetett játékosa Lukaku mögött, talán tőle lehetne leginkább elvárni, hogy a támadósor egyik vezére legyen.
picture

Kai Havertz a BL-döntőben

Fotó: Getty Images

A támadók visszafogottabb teljesítményének ráadásul egy nem várt mellékhatása is lehet, amit leginkább a szerződéshosszabbításoknál érezhet meg a klub. A vezetőség ugyanis Antonio Rüdigerrel és Andreas Christensennel egyaránt tárgyalásokat folytat a szerződéshosszabbításról, a védők alkupozícióját pedig jelentősen javítja, hogy tulajdonképpen ők viszik a hátukon a csapatot, és arányaiban véve sokkal jobban teljesítenek a chelsea-s csatároknál.
„Mindent megtesz annak érdekében, hogy újra elérje ezt a szintet, mi pedig mindent megteszünk, hogy segítsük őt. Fontos játékos a keretünkben” – mondta Tuchel. „Sok meccset kapott. Erősen kezdett, remekelt az előszezonban. Ez a történet nem változott meg nagyon, de a döntő fontosságú statisztikák, a gólok és a gólpasszok hiányoznak. Újra be kell verekednie magát a kezdőbe, hogy játékpercekhez jusson, ami viszont bármelyik pillanatban megtörténhet.”
Szükségünk van rá és hiszünk is benne. A többi már rajta múlik, benne pedig megvan az akarat. Jó formában van, megfelelő a mentális állapota, tudja, miért harcol, ez most a helyzet.
Tuchel gondjai a Malmö elleni mérkőzést követően csak tovább szaporodtak, ugyanis Lukakut és Wernert egyaránt le kellett hoznia a pályáról sérülés miatt. Azt még nem tudjuk, mennyit kell kihagyniuk, ám az minden forgatókönyv esetén kijelenthető, hogy a londoniak támadóitól többre lenne szükség, köztük Havertztől is. A fiatal német a Malmö ellen kimondottan jól szállt be, gólt is szerzett, már csak az a kérdés, tudja-e valamikor állandósítani ezt a formát.
Forrás: Goal

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés